Publicații dedicate patrimoniului bănățean, lansate de Direcția pentru Cultură Timiș

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș lansează o nouă serie de publicații dedicate patrimoniului bănățean, numită „Bibliotheca Patrimonii Banatici”. Primul este volumul O contribuție la istoria Timișoarei medievale.

 

Volumul O contribuție la istoria Timișoarei medievale va fi lansat marți, 12 martie, de la ora 18, la Casa Artelor, în cafeneaua Klapka. Este vorba despre un demers reconstitutiv semnat de Florin Drașovean, Zsuzsanna Kopeczny, Georgeta El Susi, Florentina Marțiș și Alexandru Flutur, care vizează cercetări arheologice preventive efectuate pe strada Emanuil Ungureanu nr. 2.

Despre importanța acestui demers pentru istoria urbei și nu numai va vorbi, la lansare, dr. Adrian Magina, cercetător științific la Muzeul Banatului Montan de la Reșița.

Cartea este structurată în patru capitole: Descrierea situației arheologice, Analiza inventarului arheologic, Studii interdisciplinare și Concluzii, fiecare contribuind esențial la construirea unei imagini de ansamblu a peisajului arheologic din zona cercetată. O zonă cu un important bagaj de informații salvate în ultimul moment.

Cartea a apărut în formă tipărită, dar va fi accesibilă și în format electronic, variantă care va sta la dispoziția publicului pe site-ul instituţiei, www.culturatimis.ro, începând cu 12 martie, anunţă oficialii DJC Timiş.

“O sesizare a unui om implicat direct în viaţa culturală a urbei care ne-a spus, cu sfioşenia şi nobleţea-i caracteristică, de cele câteva secole de istorie săpate de excavatoare într-un timp record. Am intervenit târziu, când peste doi metri de strat arheologic din trupul oraşului fuseseră deja dislocaţi, al oraşului medieval, cel atât de puţin cunoscut de noi toţi. Am intervenit când mai erau la locul cel aşternut de vreme doar primul nivel din existenţa urbei, aflat la peste doi metri sub «cota 0». Şi în cele ce vor urma veţi putea citi ce s-a mai putut descoperi”, spune Florin Drașovean, responsabil științific al cercetărilor preventive de pe strada E. Ungureanu nr. 2.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis