Psihoterapie online a depresiei, făcută de la Timişoara

DepresieLa Timişoara, reîncepe programul de PsihoTerapie Online a Depresie, derulat de Universitatea de Vest, cu srijinul Universităţilor din Linkoping, Suedia, şi Maryland, SUA. Programul se adresează persoanelor care se simt singure sau care trăiesc stări depresive, emoții de tristețe, anxietate ori lipsă de speranță.

 

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul de Psihologie, împreună cu Departamentul de Științe Comportamentale al Universităţii Linkoping, Suedia, și Centrul de Medicină Integrativă, de la Universitatea Maryland, SUA. lansează luna aceasta a doua rundă de selecție pentru programul de PsihoTerapie Online a Depresiei (PsiTOD).

Acest ptogram se adresează persoanelor care şi-au pierdut interesul sau plăcerea faţă de lucrurile care anterior le făceau plăcere, care se simt copleşite chiar de activităţi obişnuite, care au tulburări de somn (manifestate fie prin insomnie, fie prin dormit excesiv), care au dificultăţi de gândire, concentrare a atenţiei sau luare a deciziilor, care trăiesc sentimente de vină şi de devalorizare, care au un apetit diminuat sau cărora le-a crescut semnificativ pofta de mâncare, acelora care, în prezent, nu beneficiază de niciun tratament psihologic pentru depresie. Cei care doresc să beneficieze de acest program – pentru care limita de vârstă este de minimum 19 ani – se pot înscrie pe pagina de web a proiectului https://www.iterapi.se/sites/psitod, Secţiunea Înregistrare. Odată înscrişi, vor fi direcţionaţi către chestionarele de screening care necesită aproximativ 50 de minute pentru a fi completate. Vor fi selectate doar persoanele care pot beneficia maximal de această intervenţie. Numărul de locuri este limitat, motiv pentru care încurajăm înscrierea cât mai rapidă în program.

Participanţilor la acest le este garantată confidenţialitatea, dau asigurări organizatorii: “Toate informaţiile introduse în acest sistem sunt confidenţiale. Pentru a ne asigura că doar dumneavoastră veţi putea accesa sistemul vă vom trimite un cod personal de identificare (prin e-mail) şi un cod unic (prin SMS). Toate mesajele vor fi gestionate prin intermediul unui software securizat care funcţionează pe aceleaşi principii ca Internet banking-ul. Adresele personale de email nu vor fi folosite pentru a comunica cu terapeutul. Un software encriptat va facilita corespondenţa dintre dvs. şi terapeut, iar codul personal şi codurile unice vor asigura folosirea exclusivă a sistemului de către persoane autorizate. Datele cu caracter personal vor fi encriptate şi protejate cu parolă pentru a îndeplini cerinţele internaţionale privind deţinerea informaţiilor cu caracter personal. Datele din chestionare vor fi înregistrate în mod anonim, ceea ce înseamnă că răspunsurile dumnevoastră nu vor putea fi identificate. În final, rezultatele obţinute vor fi analizate la nivel de grup”.

Cei incluși în studiu vor avea acces gratuit la program și timp de nouă săptămâni vor beneficia de asistență psihologică acordată online.

Rezultatele preliminare, obținute în urma primei runde de intervenție, sunt încurajatoare, spun organizatorii. Majoritatea participanților care au parcurs cel puțin şase – şapte module (din maximum nouă) a înregistrat o scădere semnificativă a depresiei comparativ cu pre-testul. „Aceste rezultate ne motivează să încurajăm persoanele incluse în studiu să se angajeze activ în tratament, întrucât acest lucru poate fi o modalitate eficientă de ieșire din depresie”, comunică organizatorii.

În prima rundă a acestui program, lansat în 21 martie, a fost inclus un român, un tânăr rezident în SUA, care a putut să beneficieze de tratament accesându-l din apartamentul său din Miami.

Programul PsiTOD a fost elaborat pe baza principiilor terapiei cognitiv-comportamentale. “Aspectul inovativ este legat de cele două versiuni ale intervenţiei propuse. Versiunea convenţională a programului porneşte de la ideea că resursele sociale şi psihologice pe care le are la dispoziţie un individ pot fi utilizate pentru a rezolva mai eficient problemele cu care se confruntă. Versiunea creştină a programului porneşte de la ideea că resursele religioase pe care le are la dispoziţie un creştin pot fi utilizate pentru a rezolva mai eficient problemele cu care se confruntă. Studii similare din Suedia şi SUA au demonstrat eficacitatea acestor intervenţii”, declara, în primăvară, pentru TIMPOLISBogdan Tudor Tubure, lector la Departamentul de Psihologie al Universităţii de Vest şi director de proiect.

Print Friendly, PDF & Email