Cu mai puţin de o zi înainte de încheierea perioadei oficiale prevăzute de Ordonanţa 55/2014, care a creat cadrul pentru migraţia aleşilor locali, în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale, PSD mizează pe 17 primari şi şase consilieri, unul local din Timişoara şi cinci judeţeni. De pierdut a pierdut doi oameni, un consilier din Sânnicolau Mare şi unul judeţean.
Scorul e 23 la 2 pentru PSD
Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii PSD, PDL şi PNL, listele definitive vor fi disponibile abia după expirarea termenului oficial prevăzut de OUG 55/2014, adică finalul zilei de joi, 16 octombrie. Până atunci, harta migraţiei politice din judeţul Timiş rămâne încă necunoscută. Şi aceasta întrucât, se pare, ultima zi ar putea să modifice substanţial lucrurile…
Purtătorul de cuvânt al PSD Timiş, Lucian Ursuleţu (PSD), spune că miercuri, 15 octombrie, deci cu o zi înainte de încheierea perioadei oficiale prevăzute de Ordonanţa 55/2014, care a creat cadrul pentru migraţia aleşilor locali, PSD mizează pe 17 noi membri proveniţi numai din rândul primarilor ACL. Este vorba despre primarul din Coşteiu ,Petru Carebia, cel din Ghizela, Ionel Timotei Ursu, Curtea – Mircea Grec, Şandra – Luchian Savu, Valcani – Dragoş Buicu, Maşloc – Bartha Francisc, Beba Veche – Ioan Bohancanu, Recaş – Teodor Pavel, Periam – Cornel Dumitraş, Săcălaz – Ilie Todaşcă, Bara – Ioan Lăzărescu, Tomnatic – Stoian Vasiu, Mănăştiur – Ionel Curuţi, Boldur – Cristian Constantin Stoi, Criciova – Cristian Cătană, Nădrag – Liviu Muntean şi Sacoşu Turcesc – Gabriel Koller. Acestora li s-ar adăuga un consilier local din Timişoara, Lucian Taropa, care vine dinspre PP-DD. Lista consilierilor judeţeni care au optat pentru PSD numără cinci membri: doi veniţi tot de la PP-DD (Florian Zanfir şi Teodor Adrian Crişan), doi veniţi de la PDL (Sorin Cociobea şi Dorin Pompiliu Cutu) şi un alt consilier venit de la PNL (Gheorghe Bologa).
Pentru varianta de a părăsi PSD şi de a deveni consilieri independenţi, Lucian Ursuleţu spune că ar fi optat, până în acest moment, un consilier local de la Primăria Sânnicolau Mare, ales pe listele USL, Ştefan Fluş, şi un consilier judeţean, Rodica Marina Radu.
Ce argumente invocă primarii migraţi?
Contactat telefonic pentru a-şi argumenta opţiunea de a-şi părăsi partidul, primarul PNL din Coşteiu, Petru Carebia, şi-a argumentat decizia prin aceea că a avut mai multe motive, dificil, însă, de ierarhizat, pentru că „toate motivele sunt importante”, dar a precizat că principalul argument care a cântărit în luarea opţiunii de a se alătura PSD a fost speranţa că „va fi mai uşor să ţinem legătura cu cei de la Bucureşti”, pentru a soluţiona problemele comunităţii în fruntea căreia se află. „Eu aşa am gândit şi aşa sper”.
Primarul PNL din Recaş, Pavel Teodor, a precizat că „nu au fost niciun fel de presiuni, nici să plec, nici să rămân” şi că decizia i-a aparţinut în totalitate. Acesta mai spune că apreciază că ieşirea PNL de la guvernare, în februarie, a fost o greşeală, comisă de fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, despre care spune că „şi-a bătut joc de PNL şi de noi”, pentru că „i-a pus pe aleşii locali ai partidului în situaţia de a se trezi în minoritate în faţa consiliilor locale” din fruntea cărora trebuie să gestioneze destinele comunităţilor din care fac parte. „Pe mine, ca să vă spun sincer, mă interesează mai puţin politica, cât administraţia. Eu fac administraţie locală şi am nevoie de majoritate în Consiliul Local, pentru a-mi susţine proiectele. Consilierii s-au orientat toţi la stânga sau la dreapta”, spune Pavel Teodor. Acesta apreciază că opţiunea sa politică îi va permite să aibă majoritatea necesară în Consiliul Local.
Pentru PSD nu am decat un singur cuvant care sa-i caracterizeze: Banditilor! Nu sunteti decat o structura a crimei organizate, cea mai perversa, lacoma si toxica. Un adevarat blestem pentru Romania.