PSD, ALDE şi Pro România Timiş condamnă, la unison, decablarea firelor aeriene ale operatorilor de servicii din Timişoara

Oponenţii politici ai primarului liberal al Timişoarei, respectiv PSD, ALDE şi Pro România, condamnă pe ton virulent-sarcastic, decizia edilului de a decabla firele aeriene ale operatorilor de servicii care nu respectat cerinţele Municipalităţii de a le introduce în subteran şi de a participa el însuşi la această acţiune.

 

PSD Timiş: „În loc să rezolve problema prin soluții reale, legale, a preferat un joc de imagine”

PSD Timiş susţine că, decizând şi implicându-se în tăierea cablurilor instalate pe stâlpii Enel sau STPT, primarul Nicolae Robu a pornit „un război aberant în care este menit să învingă doar orgoliul și vanitatea sa, pentru o iluzorie imagine publică pozitivă: „După ce s-a luptat la nivelul solului cu gunoaiele pe care lipsa de coerență și profesionalism a Primăriei Municipiului Timișoara le-a generat, acum se luptă de la înălțime, cu cablurile instalate pe stâlpii Enel sau STPT. Lupta este de fapt fără un adversar real, pentru că ambele situații au un singur vinovat: chiar Nicolae Robu. În calitatea sa publică de primar, el este responsabil pentru a se asigura că există și funcționează conform legii o societate de salubritate în oraș și care își exercită cu profesionalism atribuțiile, și tot domnia sa este responsabilă de a dispune ca toate societățile de cablu, fie că este vorba de societăți furnizoare de energie electrică sau televiziune prin cablu sau internet, să respecte regulile de urbanism propunând și adoptând decizi fezabile și avantajoase pentru toate părțile: cetățeni/ primărie/agenți economici.

Despre campania mediatică inițiată de către primarul Nicolae Robu, Timișoara Curată, PSD Timiş susţine decizia edilului de a scoate în stradă angajații societăților comerciale, al căror acționar este Consiliul Local Timișoara, ar fi abuzivă: „El a creat o problemă majoră pentru cetățenii orașului și, în loc să rezolve problema prin soluții reale, legale și pe termen lung, a preferat să facă un joc de imagine publică, afișând un aer de învingător într-un război cu cetățenii și cu orașul pe care ar fi trebuit să îl gestioneze eficient. A încălcat reguli privind protecția muncii și legislația specifică, a Codului Muncii, instigând astfel la anarhie și haos.”

În privinţa acţiunii de tăiere a cablurilor ale unor rețele instalate pe stâlpi de către agenți economici privați, PSD Timiş îşi acuză că „nu a reușit decât să dovedească, încă o dată, că este o persoană iresponsabilă, care, prin funcția și prin atitudinea sa, îi instigă și pe conducătorii din societățile de interes public local sau PMT de a-i urma exemplul negativ.” Social-democraţii timişeni susţin că primarul ar instiga managerii şi personalul furnizorilor de servicii publice să nu respecte legislaţia muncii şi îl numesc „instigator-șef”.

„În condițiile în care munca la înălțime reprezintă o condiție de muncă particulară (HG 355/1997 completată cu HG 1169/2011) privind supravegherea sănătății lucrătorilor, persoanele care desfășoară activități ce presupun lucrul la înălțime trebuie să fie apte pentru aceste activități, care reprezintă un grad înalt de pericol, atât pentru acestea, cât și pentru ceilalți participanți la procesul de muncă, existând pericolul de cădere de la înălțime. Conform cu legislația specifică, orice persoană trebuie să dețină un certificat medical doveditor în care să fie menționată condiția «apt pentru lucru la înălțime»”, susţine PSD Timiş.

Social-democraţii timişeni se întreabă dacă au fost emise autorizații de lucru conform reglementărilor SSM în vigoare, dacă au fost scoase de sub tensiune electrică echipamentele/rețelele asupra cărora s-au făcut intervenții în cursul serii de ieri, în conformitate cu procedurile legale, dar a fost realizată instruirea și întocmirea documentelor specifice lucrării şi cine își asumă consecințele concrete?

„Dacă se dorește cu adevărat eliminarea rețelei de cabluri aeriene, primarul Nicolae Robu este dispus să continue acțiunea până la capăt (ar fi o dovadă de consecvență!). (…) Apreciem voluntariatul, ne dorim cu toții ca orașul trebuie să fie curat și fără cabluri inestetice, dar toate aceste deziderate, firești de altfel, pot fi îndeplinite legal și organizat”, se mai arată în comunicatul PSD Timiş.

 

ALDE Timiş: „Un gest lipsit de responsabilitate”

O atitudine critică are şi liderul ALDE Timiş, deputatul Marian Cucşa, care consideră acea operațiune ca fiind “fără discernământ”: „Un gest lipsit de responsabilitate, chiar lipsit de discernământ aș putea spune, însă personal nu mă mai miră nimic atunci când vine vorba despre acest individ care acționează mereu instinctual, fără a raționaliza. Consider că din 2012, de când spune stimabilul primar al Timișoarei că a notificat operatorii de cablu, și până astăzi, un bun manager ar fi găsit cu siguranță o cale legală de a sancționa și obliga aceste companii să mute cablurile în subteran. Nu suntem în junglă, nu putem acționa în stil taliban în civilizație. Nu putem să lăsăm Inspectoratul Școlar Timiș fără internet în ziua simulării Bacalaureatului”.

 

Pro România Timiş: „O operațiune de tăiere haotică a cablurilor”

Pro România filiala Timiş, prin vocea deputatului Adrian Pau, fost PSD, îl numeşte pe Nicolae Robu „omul foarfecă”, acuzându-l că creează haos în Timișoara: „După nenumărate șantiere deschise concomitent, sute de semafoare instalate fără nicio logică, îngreunarea procedurilor în Primăria Timișoara și multe altele, de această dată s-a hotărât să taie de unul singur cablurile de internet, telefonie mobilă și televiziune. În urma acestei inițiative, mii de timișoreni, instituții publice și societăți comerciale au rămas fără serviciile amintite. Ideea îngropării acestor cabluri este lăudabilă, însă modul în care Nicolae Robu a decis să treacă la fapte este unul demn de filmele de comedie. Deși edilul Timișoarei spune că operatorii de servicii au fost notificați, este inadmisibil ca un astfel de gest să fie făcut într-un asemenea mod, fără un calcul al pagubelor produse. Cu siguranță, ar fi existat metode prin care furnizorii de servicii de internet, telefonie sau televiziune ar fi trecut singuri la îngroparea cablurilor dacă ar fi fost amendați pentru nerespectarea unei hotărâri luate de Consiliul Local și Primăria Timișoara, și nu doar notificați.”

Pro România Timiş îi solicită primarului să oprească această „operațiune de tăiere haotică a cablurilor” și să găsească o metodă prin care timișorenii să nu aibă de suferit.

 

Tăierea cablurilor aeriene a fost începută chiar de către primarul Nicolae Robu

Primarul Nicolae Robu a condus, luni seara, o echipă a Primăriei Timişoara care a început decablarea firelor aeriene ale operatorilor de servicii care nu respectat cerinţele Municipalităţii de a le introduce în subteran, deşi au fost notificate de nenumărate ori în ultimii ani. Edilul a fost printre primii care au tăiat aceste cabluri.

Potrivit Direcţiei Edilitare a Municipalităţii, Culiţă Chiş, în Timişoara sunt mai mult de zece firme care deţin cabluri aeriene, toate fiind notificate de mai mulţi ani. Primăria a construit în subteran tubulaţii speciale prin care firmele să-şi coboare cablurile, dar acestea au ignorat avertismentele Municipalităţii. Primul termen până la care toate cablurile aeriene trebuiau desfiinţate a fost anul 2009. Primăria a anunţat că vor urma „ghilotnări” de cabluri în zona Catedralei Mitropolitane şi în tot centrul vechi al oraşului.

Print Friendly, PDF & Email