Provocările de securitate din Balcani, analizate într-o conferinţă internaţională la Timişoara

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, organizează a doua ediția a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans”.

 

Conferinţa Security Challenges in the Balkans, care va avea loc în 9 octombrie, va aduce la Timișoara invitați cu o vastă experiență profesională, pentru a dezbate provocările clasice și emergente de securitate din regiunea Balcanilor, anunţă organizatorii.

Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la provocările la adresa securității și stabilității Balcanilor, care pot afecta și securitatea Europei în ansamblu, la strategia Uniunii Europene pentru regiunea Balcanilor, din perspectiva Președinției semestriale a Consiliului UE deținută de Austria și apoi de România. Totodată, provocările clasice și emergente de securitate vor fi analizate în cadrul a două sesiuni distincte, la fel și amenințările din spațiul cibernetic, tarnsmit oficialii Universităţii de Vest din Timişoara. Aceştia mai spun că evenimentul va avea cinci sesiuni deschise ce vor acoperi temele de interes pentru securitatea României și a zonei învecinate.

La conferință, care va fi organizată la complexul Senator, din Timișoara, vor fi prezenţi şi miniștrii de Externe din România, Serbia și Macedonia, ministrul Apărării din România, precum și un număr considerabil de membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai mediului academic și de specialitate din România, Austria, Croația, Turcia, SUA, Israel, din partea NATO și ONU.

„Evoluția evenimentelor din ultimii ani demonstrează că regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani. Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au decis, începând de anul trecut, să organizeze o asemenea dezbatere la Timișoara pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României. Ne bucură faptul că deja putem vorbi de o tradiție și că acest eveninent a ajuns la a doua ediție”, transmit oficialii UVT.

Print Friendly, PDF & Email