Proteste cauzate de noua organigramă a Primăriei

Noua organigramă gândită pentru Primăria Timișoara generează proteste în rândul salariaților, care spun că nu au fost consultați înainte de modificarea majoră a unor compartimente ale instituției.

 

„Trebuia să fim consultați”

Regândirea instituției, sub forma unei noi organigrame este subiect de controverse și proteste la Primăria Timișoara, după unii funcționari publici spun că nu este normal să nu fi fost consultați înainte de operarea de schimbări majore în structura Primăriei.

Consilierul superior Mirela Toc este unul dintre funcționarii nemulţumiţi. Aceasta anunţă că va protesta luni, 12 iunie, la Primărie, față de schimbările operate în noua organigramă, pe care le consideră abuzive: „În mod abuziv ni s-au schimbat locurile de muncă după noua organigramă. Consider că trebuia să fim consultați în privința acestor modificări care ne-au afectat în mod direct.”

Mirela Toc afirmă că, în momentul de față, are acces restricționat pe rețeaua internă a Primăriei, în sensul că nu poate previzualiza proiectele de hotărâre. „De altfel, proiectul care oficializa aceste schimbări majore în structura instituției a fost postat pe programul intern Lotus abia după ce a fost votat în Consiliul Local. Nu este normal să nu fim consultați în privința unor acte normative de acest gen”, mai spune Mirela Toc.

 

O organigramă contestată

Despre noua organigramă a Primăriei Timişoara se discută din perioada când primarul Nicolae Robu vorbea despre posibilitatea „externalizării” serviciilor juridice şi reorganizarea drastică a compartimentului de specialitate al Primăriei.

De atunci, noua organigramă a Primăriei este aşteptată cu nerăbdare, iar în momentul publicării ei, în luna mai, surprizele, dar şi nemulţumirile nu au întârziat să apară.

Reprezentanţii Sindicatului Funcţionarilor din Primăria Timişoara acuzau şi ei că nu au fost consultaţi şi că au văzut proiectul organigramei la şedinţa de Consiliu Local. Sindicaliștii menționau că unele compartimente s-au desfiinţat, angajaţii au fost redistribuiţi, şi era normal să fie consultaţi înainte să se opereze aceste schimbări. Sindicatul mai menționa că, deşi a solicitat retragerea proiectului, acesta a fost votat şi adoptat și că are în vedere atacarea sa inclusiv prin procedura de contencios administrativ.

Despre noua organigramă au circulat inclusiv zvonuri conform cărora, prin această nouă organigramă, Executivul Primăriei ar avea în plan desfiinţarea Serviciului Juridic, prin externalizarea sa, probabil prin contractarea unor case de avocatură care să reprezinte Municipalitatea în instanţe. Aspecte negate de primarul Nicolae Robu.

Chiar şi aşa, schimbările la nivelul instituţiei sunt multe. Direcţia Tehnică, de exemplu, a devenit Direcţia Edilitară. Activitatea de dezvoltare a Timişoarei, prin atragerea de fonduri internaţionale, a fost scindată în trei mari părţi, în vederea eficientizării, respectiv: proiecte edilitare, proiecte culturale (având în vedere faptul că Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021) şi proiecte diverse pentru dezvoltarea urbană a municipiului Timişoara. Direcţia Generala de Urbanism şi Dezvoltare Urbană a fost obţinută prin reorganizarea Direcţiei Urbanism şi Direcţiei Dezvoltare. Biroul Gestiune Populaţie Canină, Deratizare, Dezinsecţie, Dezinfecţie şi Activităţi Administrative a fost înfiinţat prin reorganizarea unor structuri ale Direcţiei de Mediu. Şi lista ar putea continua.

Schimbările erau anticipate de anul trecut când, motivând, printre altele, structura prea stufoasă a Primăriei Timişoara, cu prea multe compartimente, conducerea instituţiei anunţa vrea să opereze schimbări la nivelul aparatului din subordine, prima luată în vizor fiind Direcţia de Asistenţă Socială. Executivul Primăriei propunea atunci desfiinţarea Direcţiei în actuala ei formă şi înfiinţarea unei direcţii noi, fără personalitate juridică. Ulterior s-a renunţat la acest proiect, în urma opoziţiei sindicatului din Primărie. Proiectul a revenit într-o formă modificată la ultima ședință de plen, dar a fost retras din nou.

Print Friendly, PDF & Email