Protest tăcut împotriva Parlamentului şi Guvernului, la Timişoara

Protest impotriva Parlamentului mafiotO Timişoară tăcută şi aproape resemnată i-a întâmpinat luni după-amiază, în Piaţa Unirii, pe cei care s-au strâns laolaltă ca să…vorbească despre libertate. Ziua nu a fost aleasă deloc întâmplător, căci se împlinesc 24 de ani de la momentul în care, în Timişoara lui Decembrie 1989, locuitorii au ieşit în stradă, înfruntând furia regimului totalitar, tocmai pentru a-şi revendica dreptul de a vorbi liber şi de a trăi în libertate.

Ce s-a întâmplat de atunci încoace cu toate acest valori? În ce fel ne-am dovedit vrednici să preţuim libertatea dobândită atunci cu jertfă de sânge? Şi dacă actualul destin al României îi mulţumeşte pe cetăţenii săi? Despre toate acestea s-a vorbit luni după-amiază, discret, dar deschis şi fără ocolişuri, la protestul din Piaţa Unirii.   

Mai puţin de 100 de persoane au înfruntat preţ de aproape două ore frigul, răspunzând astfel apelului la Protest împotriva Guvernului şi Parlamentului mafiot lansat pe o reţea de socializare. Printre cei prezenţi la protest au putut fi remarcaţi tineri care au afişat mesaje acuzatoare la adresa puternicilor zilei, membri ai Societăţii „Timişoara”, simpli cetăţeni, dar şi reprezentanţi ai Forţei Civice, ai Mişcării Populare şi Partidului Democrat Liberal.

Mesajele, întipărite pe coli de hârtie, au reclamat faptul că “Paşii României nu se potrivesc cu paşii U.S.L.” şi că “U.S.L. este un accident al României” şi au vorbit despre dezacordul celor prezenţi faţă de politica dusă de actuala coaliţie aflată la guvernare şi faţă de tentativa de confiscare a valorilor statului de drept de marţea trecută din Parlamentul României. Atunci, în „marşea neagră”, deputaţii şi-au votat super-imunitatea, prin adoptarea a două amendamente la Codul Penal, şi au încercat trecerea Legii Amnistiei într-o formă care fusese modificată în pripă cu droar o noapte înaintea votului propriu-zis.

Am căutat să aflăm de la o parte dintre cei prezenţi la mişcarea de protest care sunt motivele ce i-au determinat să iasă în stradă şi care este motivul anestezierii spiritului civic al celor care s-au deprins deja, cu resemnare, să-şi afirme din ce în ce mai tăcut nemulţumirile.

Radu Lambrino, preşedinte P.M.P. Timiş: „Nu am mai trăit până acum un moment atât de delicat din punctul de vedere al gravităţii consecinţelor”

Radu Lambrino, preşedintele Partidului Mişcarea Populară Timiş, spune că solidarizarea reprezentanţilor Mişcării Populare cu iniţiatorii protestului din Piaţa Unirii este un lucru firesc, întrucât există valori şi convingeri comune, care trebuie apărate: “Mi se pare că orice om care protestează faţă de măsurile luate de actuala Guvernare este un câştig”. Referitor la aparenta resemnare a cetăţenilor, Radu Lambrino apreciază că este vorba despre o lipsă de luciditate temporară, în care patriotismul nostru  fost abolit, dar se declară convins că lucrurile se vor schimba, întrucât pericolul reprezentat de astfel de abateri de la practicile statului de drept sunt îngrijorătoare, iar semnalele primite din Occident în acest sens sunt fără precedent. “Sunt de multă vreme în politică, dar nu am mai trăit un moment atât de delicat din punctul de vedere al gravităţii consecinţelor. Sper ca spiritul sărbătorilor să le dea acestor oameni (politicienilor – n.r.) mintea cea de pe urmă.”

Protest impotriva Parlamentului mafiot 4Consilier P.D.L. Tiberiu Lelescu: „Noi nu ne mai putem reveni decât printr-o încă o Revoluţie”

La rândul său, consilierul judeţean democrat-lberl Tiberiu Lelescu a declarat că rostul prezenţei sale la protest e foarte simplu: „Este mesajul nostru pentru toţi cei care doresc ca în România să se respecte legea mai presus decât orice. Să nu facem legi doar pentru aleşi, care se pare că nu au înţeles că puterea e vremelnică. (…) Cei care ne conduc, prin cuvinte meşteşugite, au încercat să schimbe legea, să dea liber la furat, să creeze condiţii favorabile celor care au fost sau vor fi condamnaţi şi care, prin aceste modificări, vor fi salvaţi de la o situaţie destul de deelicată. După ce ne-am străduit ca Justiţia să devină o forţă în stat, acum, iată, prin hotărârile de marţea trecută ale parlamentarilor, am încercat să o eutanasiem. Şi ceea ce a urmat a fost foarte lesne de văzut. Niciun stat democratic din lumea asta nu a agreat ce s-a întâmplat”. Tiberiu Lelescu crede că „noi nu ne mai putem reveni decât printr-o încă o Revoluţie”.

Protest impotriva Parlamentului mafiot 5Laurenţiu Ştefănescu, preşedinte F.C. Timişoara: „Atenţionăm asupra pericolului care ameninţă acum România”

La rândul său, Laurenţiu Ştefănescu, preşedinte al partidului Forţa Civică Timişoara, a declarat că a venit să se plimbe, ca un cetăţean liber, în Piaţa Unirii din Timişoara. „Sper ca prin mesajul nostru să îi atenţionăm pe ceilalţi concetăţeni asupra pericolului care ameninţă acum România.”

În vara lui 2012, îşi aminteşte el, „când am ieşit în stradă şi am atenţionat asupra a ceea ce va urma, eram ceva mai puţini decât acum. Din nefericire, toate previziunile noastre de atunci s-au adeverit şi aşteptările noastre s-au năruit prin această atentare la cele mai elementare valori democratice, prin acea lege prin care se dă liber la un număr îngrijorător de mare de infractori. Modificările la Codul Penal sunt periculoase pentru societatea românească, pentru că le dă dreptul politicienilor noştri să fie deasupra legilor. Ei vor continua ceea ce se pricep foarte bine să facă: să fure şi să mintă”.

Referindu-se la aparenta resemnare a locuitorilor Timişoarei, Laurenţiu Ştefănescu pune lucrurile pe seama deziluziei pe care a generat-o confiscarea speranţelor cetăţenilor legate de destinul României de după Revoluţia din Decembrie 1989: „O parte din lucrurile frumoase de atunci s-au transformat în vorbe şi oamenii nu prea mai cred în faptul că lucrurile se vor schimba. Acesta e cel mai periculos lucru, pentru că în momentul în care ai pierdut speranţa, se pierde aproape totul. Soluţia nu e însă să stai deoparte, ci să te implici. Este nevoie de o schimbare profundă”.

Print Friendly, PDF & Email