Protest inedit cu zebre din hârtie, în miniatură, la Timişoara

Aproximativ 30 de zebre miniaturale, din hârtie, au apărut, luni, pe spaţiul verde din Piaţa Nicolae Bălcescu, din Timişoara, în semn de protest faţă de modul în care a fost renovată această zonă şi aluzie la zebra primită cadou din Cehia care a murit înecată în ziua în care a fost prezentată public.

Piata Balcescu protest zebraAproximativ 30 de zebre din hârtie, în miniatură, au apărut pe spaţiul verde din Piaţa Nicoale Bălcescu, din Timişoara, în timp ce alături, pe stâlpi, sunt mai multe mesaje care îl îndeamnă pe primarul Nicolae Robu „să iasă din starea de autism”, anunţă Mediafax.

99% dintre respondenţi consideră că Piaţa Bălcescu este cel puţin importantă pentru oraş” şi „Pentru primar mai ales: să iasă din starea de autism şi să înceapă să asculte şi de oameni, mai ales de profesioniştii din domeniile în care nu se pricepe, şi sunt foarte multe”, sunt două dintre mesajele care se pot citi pe stâlpi.

Nici gardul nou care a fost pus în jurul Liceului „Grigore Moisil”, din Piaţa Bălcescu, nu este pe placul autorilor protestului, care atrag atenţia, prin afişe agăţate de el, că acesta este periculos pentru copii, deoarece are elemente ascuţite în vârf.

Acţiunea se doreşte a fi un protest la adresa primarului Nicolae Robu, pentru modul în care a fost reamenajată piaţa, lucrările ducând la tăierea mai multor copaci din zonă. De asemenea, s-a folosit zebra deoarece în ultimele luni acest animal a devenit un fel de simbol, după ce o zebră primită cadou din Cehia, de Grădina Zoologică din Timişoara, a murit la scurt timp după ce a fost adusă.

Reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara au spus că jurnaliştii le-au semnalat protestul inedit şi că fac verificări. „Toate aspectele semnalate de jurnalişti sunt în curs de verificare, iar în momentul în care vor exista date concrete, vor fi făcute publice”, declară reprezentantul Biroului de presă al Poliţiei Locale Timişoara, Daniela Seracin.

Piata Balcescu vazuta de susÎn Piaţa Bălcescu, din Timişoara, au fost amenajate 41 de locuri de parcare, noi staţii pentru taximetre şi transport în comun. De asemenea, a fost amenajat un sens giratoriu nou, în mijlocul acestuia fiind acum spaţiu verde. Primăria Timişoara intenţionează ca în acest spaţiu să mute un monument, Coloana Fidelităţii, aflat acum în Cimitirul Eroilor.

Reamenajarea pieţei a început în luna iunie şi s-a terminat în luna octombrie. Lucrările au costat aproximativ 1,1 milioane de lei, bani proveniţi de la bugetul local.

O zebră în vârstă de un an a fost donată de către Grădina Zoologică din Liberec, Cehia, iar în 11 octombrie a fost prezentată oficial ca fiind noul locatar al Grădinii Zoologice din Timişoara. Animalul a murit în aceeaşi zi, după ce a evadat a doua oară din ţarc şi s-a aruncat într-un heleşteu.

Ulterior, fundaţia „Vier Pfoten” anunţa că va depune mai multe sesizări la instituţii din Timişoara, cerând „identificarea vinovaţilor” în cazul zebrei care a murit la Grădina Zoologică.

Print Friendly, PDF & Email