Propunerea Teatrului Național din Timișoara: 5 septembrie, zi de doliu național

În numele importanței istorice a prezenței lui Ion Caramitru pe scena Culturii și istoriei democratice a României moderne, Teatrul Național din Timișoara propune și susține ca ziua de 5 septembrie, zi a plecării lui Ion Caramitru spre veșnicie, să fie declarată zi de doliu național.

 

„Fraților! Mulțumită lui Dumnezeu, am ajuns în studiourile Televiziunii. Am reușit să ajungem aici, în spatele tancurilor… ” Acestea, reamintesc reprezentanții Teatrului Național din Timișoara, au fost primele cuvinte ale libertății românilor, și au fost rostite de Ion Caramitru.

De acum înainte, despre Ion Caramitru va mărturisi istoria. Despre marele actor Ion Caramitru va mărturisi memoria milioanelor de spectatori ai spectacolelor și filmelor în care a jucat de-a lungul a peste 50 de ani de carieră. Despre profesionistul implicat fundamental în destinul teatrului românesc, despre directorul de teatru, despre ministrul Culturii, despre președintele asociației profesionale a oamenilor de teatru din România vor mărturisi UNITER, Teatrul Naţional București și întreaga cultură a României moderne”, transmite Teatrul Național din Timișoara.

Vineri, 10 septembrie, Teatrul Naţional din Timișoara va arbora steagul de doliu. La ora 12.30, Naționalul timișorean invită publicul de pe toate continentele pe  pagina sa de Facebook, pe pagina de Instagram sau pe site-ul www.tntimisoara.com „pentru a-l conduce, prin rostirea sa, către spațiul necuvintelor, pe cel care va rămâne întotdeauna viu și puternic în memoria noastră, în istoria noastră, Ion Caramitru.”

Ion Caramitru s-a stins din viaţă duminică, 5 septembrie, la Spitalul „Alias” din Bucureşti, la vârsta de 79 de ani.

Print Friendly, PDF & Email