Proiectul parcării supraetajate din centrul Timişoarei, în blocaj

Lipsa acută de locuri de parcare din zona centrală nu pare să aibă deocamdată soluţii, atâta timp cât proiectul mega-parcării din zona Punctelor Cardinale e în blocaj.

 

Soluţii nu se întrevăd

Proiectul „mega-parcării” presupunea construirea unei parcări în zona Oituz, în urma unui schimb de terenuri, dar nu a trecut la vot în Consiliul Local Timișoara. Schimbul de terenuri urma să se facă între Primăria Timișoara și Universitatea de Vest. Spaţiul dat la schimb de Primărie ar fi fost cel al Şcolii „Dimitrie Leonida”, fostul Liceu CFR, dar cu cedarea sa nu este de acod Inspectoratul Şcolar, care susţine că unele şcoli din zonă sunt nevoite să facă cursuri de după-amiază din cauza lipsei spațiilor. Conducerea ISJ Timiș a sugerat ca Universitatea de Vest Timișoara să dea acel spațiu gratuit către Primărie, variantă respinsă de rectoratul UVT.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, insistă pentru realizarea schimbului de proprietăți dintre Municipalitate și Universitatea de Vest, schimb pentru care este necesar, însă, avizul Inspectoratului Școlar. Edilul promite că Primăria va finanța oricâte construcții școlae este nevoie pentru ca Liceul CFR să poată fi cedat UVT . „Degeaba există spații la Liceul CFR că nu o să meargă niciun copil. Vom vedea la toamnă. Ce copii vor merge să studieze acolo?  Este un refuz total nejustificat”,  declară Nicolae Robu. Menţionând că terenul aflat în zona Oituz și deținut de UVT este singurul pe care poate fi construită o parcare supraetajată în zona centrală a oraşului.

 

Ministerul Educaţiei aşteaptă aprobarea Consiliului Local

Într-o interpelare parlamentară transmisă Ministerului Educaţiei, deputatul USR de Timiş Nicu Fălcoi precizează că printre inconvenientele apărute în calea realizării schimbului de terenuri s-au numărat, pe de o parte, lipsa de susţinere politică a acestei decizii la nivelul Consiliului Local Timişoara, iar pe de altă parte,dificultatea de a obţine multitudinea de avize necesare – din partea Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş şi din partea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Oficialii din Educaţie spun că ministerul nu poate iniţia niciun demers referitor la schimbul imobiliar, întrucât Consiliul Local Timişoara, în calitate de administrator al terenurilor şi clădirilor în care funcţionează Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonia”, nu  aprobat schimbarea destinaţiei bazei materiale a învăţământului preuniversitar de stat.

Iar Consiliul Local se pare că nu va aproba prea curând un asemenea proiect. „Printre motivele care au stat la baza respingerii se numără faptul că schimbul nu e corect, întrucât Universitatea de Vest a primit acel spaţiu cu titlu gratuit, şi nu este normal să primească la schimb un spaţiu foarte bine amenajat şi mult mai valoros. Nu este moral un asemenea schimb”, susţine consilierul local ALDE Ilare Bordeiaşu.

Ca atare, deocamdată, lucrurile nu par să se mişte în nicio direcţie, în timp ce aglomeraţia de maşini din zona centrală creşte, iar lipa spaţiilor de parcare se resimte tot mai acut.

Print Friendly, PDF & Email