Proiectul noului Cod Rutier, propus de Radu Stroe, respins de Senat

Politie RutieraSenatorii au decis, luni, respingerea proiectului noului Cod rutier, propus de fostul ministru de Interne, Radu Stroe.

 

Ei au adoptat, cu 119 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi o abţinere raportul de respingere a Proiect de lege pentru modificarea O.U.G. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, raport propus plenului de Comisia pentru administraţie publică, Comisia juridică şi Comisia pentru apărare, anunţă Mediafax.

Potrivit proiectului, urmau să fie înăsprite sancţiunile pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului – nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului, conducerea unui autovehicul pe autostradă pe contrasens, depăşirea vitezei maxime admise cu mai mult de 60 de kilometri/oră şi conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată.

Guvernul propunea, de asemenea, amenzi cuprinse între 4.000 şi 10.200 de lei dacă aceste fapte au ca urmare producerea unui accident de circulaţie soldat cu pagube materiale.

În proiect se menţionează explicit că este aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, având o concentraţie alcoolică peste 0,15 mg-l alcool pur în aerul expirat sau 0,2 g-l alcool pur în sânge ori a substanţelor, produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Cele mai mari sancţiuni prevăzute prin proiect erau cuprinse între 121 şi 200 puncte-amendă, punctul de amenda reprezyentând 10 la sută din salariul minim brut pe economie.

Senatul a respins acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

Print Friendly, PDF & Email