Proiectul de trecere a Aeroportului în subordinea Consiliului Judeţean Timiş, tras pe dreapta

Deşi inclusiv în perioada în care actualul premier Sorin Grindeanu era la conducerea Consiliului Judeţean Timiş se vorbea despre oportunitatea transferării Aeroportului Internaţional Timişoara în subordinea administraţiei judeţene, proiectul de lege care oficializa acest transfer a primit aviz negativ de la Guvernul Grindeanu.

 

Transfer considerat neconstituţional

Cu toate că a fost adoptat de Senat, încă din anul 2014, proiectul de lege care vizează transferul, cu titlu gratuit, a pachetului integral de acţiuni deţinut de stat la Aeroportul Internaţional Timişoara către Consiliul Judeţean Timiş pare să se împotmolească la Camera Deputaţilor.

După un prim aviz negativ primit anul trecut de la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Comisia pentru industrii şi servicii, proiectul de lege a primit recent un aviz negativ şi de la Guvernul Grindeanu, care a precizat că susţine respingerea proiectului de lege.

Poziţia este surprinzătoare, ţinând cont de faptul că, atunci când era la şefia CJ Timiş, Sorin Grindeanu părea să susţină acest transfer.

După avizul negativ primit de la Guvern, proiectul de lege a mai primit un raport suplimentar de respingere de la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Comisia pentru industrii şi servicii. „Orice lege specială prin care s-ar realiza un transfer cu titlu gratuit al unor acţiuni din proprietatea Statului în proprietatea privată a unor unităţi administrativ-teritoriale este neconstituţională”, este motivaţia respingerii proiectului de lege.

După acest şir de respingeri, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, unde, ţinând cont de respingerile din comisii şi mai ales de avizul negativ al Guvernului, şansele de adoptare sunt aproape de zero.

„Mai important este însă că se va implementa acest proiect legat de Intermodalul de  Marfă lângă aeroport, şi va exista un parteneriat strâns cu Consiliul Judeţean, pe acest obiectiv”, spune directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Dan Idolu.

 

Un transfer anunţat, de peste patru ani, ca iminent

„Iminentă”, aşa era considerată în urmă cu trei ani de către CJ Timiş trecerea Aeroportului Internaţional Timişoara în subordinea administraţiei judeţene. Echipa aflată la conducerea CJ Timiş menţiona că are tot suportul la nivel central, adoptarea legii care să oficializeze acest transfer fiind considerată mai degrabă o formalitate.

Formalitatea nu s-a mai concretizat însă. În primăvara anului 2014, invocând o hotărâre de guvern, prin care era aprobată Strategia sectorială pe termen mediu privind descentralizarea în cadrul Ministerului Transporturilor – care prevedea, printre altele, ca Aeroportul Timişoara să treacă în administrarea CJ Timiş prin transferarea, cu titlu gratuit, a pachetului de 80% din acţiuni, deţinut de Ministerul Transporturilor – administraţia judeţeană emitea Hotărârea 78/29 aprilie 2014, prin care îşi exprima acordul pentru respectiva tranzacţie.

Câteva zile mai târziu, în 16 mai, Guvernul lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern prin care urma să fie oficializată trecerea Aeroportului Timişoara la CJ Timiş.

Nu au lipsit, însă, reacţiile împotriva acestui demers. De exemplu, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, atrăgea încă de atunci atenţia că este vorba despre un act nelegal. La puţin timp după aceea, proiectul de hotărâre de guvern a fost transformat în proiect de lege.

Print Friendly, PDF & Email