Proiecție de film cu bilete altfel

La „UnAn de UnLoc”, Pelicula Culturală și Fundația de Abilitare Speranța organizează o proiecție de film cu bilete altfel.

 

Proiecția filmului documentar Roboțelul de aur (2015), ), în regia lui Mihai Dragolea și Radu Mocanu, are loc în cadrul unui eveniment special prin care „se aniversează UnAn de UnLoc”, spun organizatorii, și se lansează programul de mentorat pentru persoane cu trecut instituțional.

Evenimentul este organizat de Pelicula Culturală și Fundația de Abilitare Speranța marți, 10 decembrie, de la ora 17.30, la Ludoteca Habarnam, de pe str. Gavril Musicescu, nr. 39/A.

Filmul documentar o are în prim plan pe Steluța Duță – cunoscută ca „Roboțelul de aur” – o boxeriță în vârstă de 32 de ani, multiplă campioană europeană și mondială, care se pregătește pentru ultimul mare campionat din cariera sa sportivă, cu speranța că acesta îi va aduce ceea ce i-a lipsit întotdeauna: o casă. Abandonată la naștere, Steluța a trăit, în perioada comunistă, o viață dificilă în casele de copii. Etichetată drep „copil-problemă”, a fost alungată din cămin la vârsta de 16 ani și a trăit în derivă până la 20 de ani, când a fost descoperită de antrenorul și părintele său adoptiv, Constantin Voicilasi. În timp ce se pregătește pentru campionatul european, Steluța decide să se împace cu trecutul: își întâlnește familia biologică  și prietenii din copilărie, marcați și ei de experiența instituționalizării. Cariera de sportivă ar putea fi salvarea Steluței…

După vizionarea filmului, produs şi distribuit de Vagabond Film, va urma o dezbatere pe tema impactului instituționalizării și nevoia de sprijin în comunitate, moderator fiind Anca-Menina Danci, director executiv al Fundației de Abilitare Speranța.

Biletele la această proiecție vor veni în sprijininul persoanelor dezinstituționalizate de către UnLoc, care încep o nouă viață, în comunitate. Astfel, intrarea la film se face pe baza unui bilet altfel, participanții fiind invitați să aducă unul sau mai multe din următoarele produse: alimente neperisabile (făină, orez, paste, zahăr etc.), produse cosmetice / igienă (șampon, gel de duș, deodorant, etc) sau materiale de curățenie pentru casă, care vor fi donate locuințelor protejate.

UnLoc este un program al Fundației de Abilitare Speranța, organizație cu peste 27 de ani de experiență în sprijinul celor cu dizabilități și al familiilor lor, care sprijină viața în comunitate a persoanelor cu dizabilități, ca alternativă la instituționalizare, și promovează viața independentă ca drept fundamental al omului.

Print Friendly, PDF & Email