Proiectele Regiunii Vest și simplificarea accesării fondurilor UE, în atenția Comisiei Europene

Sorin Maxim şi Vittoria Alliata di Villafranca. Foto: ADR Vest

Vizita reprezentanților Comisiei Europene la Timișoara s-a încheiat cu un tur care a cuprins mai multe proiecte implementate la nivel local prin Programul Operațional Regional (Regio-POR).

 

Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene, a participat, la Timişoara, la Universitatea de Vest, la o dezbatere având ca temă Prioritățile bugetare ale UE pentru perioada 2021-2027, la Universitatea de Vest. Alături ea, la eveniment a participat Gabriel Friptu, director general adjunct în Ministerul Fondurilor Europene, și Sorin Maxim, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.

Ulterior, reprezentanta Comisiei Europene s-a întâlnit cu primarii municipiilor reședință de județ din Regiunea Vest, pentru a afla ce aşteptări şi ce proiecte majore au aceştia pentru viitoarea perioadă de programare. Reprezentanţii administraţiilor locale au vorbit despre proiecte de dezvoltare urbană cu finanţare europeană în derulare, dar şi despre intenţii de investiţii pentru perioada 2021-2027, în contextul începerii activităţii de planificare pentru această perioadă. „S-a discutat aşadar despre nevoile Regiunii Vest, despre investiţii, mobilitate urbană și reducerea emisiilor de dioxid carbon, infrastructură – necesitatea asigurării unor bune conexiuni între marile orașe din vestul României și un sistem de sănătate eficient”, transmit reprezentanţii ADR Vest.

Reprezentata DG Regio a sesizat disparitățile care există inclusiv în interiorul regiunii, între județe, și a subliniat necesitatea intervențiilor țintite pentru reducerea acestor diferențe.

Un alt subiect abordat s-a referit la simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și la noul rol pe care ar urma să și-l asume Agențiile pentru Dezvoltare Regională în acest context. Directorul general al ADR Vest  spune că decizia e în faza finală de aprobare și de rafinare şi că speră că cel târziu până la sfârșitul anului va fi aprobată în Guvern noua formulă de alocare a fondurilor și noile programe pe care România și le va asuma începând cu 2021-2027. „După calculele mele, eu cred ca se va putea obține o creșterea a productivității prin acest transfer la nivel regional de cel puțin 40% față de ce există acum. Ca timing, cred că se va reduce cel puțin la un sfert timpul de procesare. Eu cred ca asta ar simplifica o mare parte din proceduri, în cazul în care noi vom deveni Autoritate de Management. Evident, mai sunt probleme de legislație națională care trebuie corectate și cred că actualul proces de simplificare, care se va încheia la finalul acestui an cu un raport consistent și cu măsuri foarte clare de simplificare, va fi folosit ca bază de pornire pentru următorul ciclu”, explică directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Reprezentata Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, declară că în aceste două zile a discutat și despre cum poate ADR Vest să joace un rol și mai important pe viitor. „În România în general se simte o nevoie imensă pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor UE. Avem un program care începe în sfârșit la nivel central, plecând de la București, și eu vreau să văd simplificări majore, pași concreți în acest proces, pentru că altfel nu va fi posibil să fie folosite bine aceste fonduri care sunt disponibile, cu toată această birocrație și procedurile care există”, a atras atenția reprezentata Comisiei Europene.

Vittoria Alliata di Villafranca s-a întâlnit, în timpul vizitei la Timişoara, și cu reprezentanți ai mediului privat din Regiunea Vest, a discutat cu aceștia despre necesitățile companiilor în perspectiva următoarei perioade de programare și a vorbit despre importanța și susținerea inovării, o altă prioritate a Comisiei Europene.

La invitația ADR Vest, reprezentata DG Regio împreună cu Giacomo Mattino, șef al Unității Enterprise Europe Network și Internaționalizarea IMM-urilor, DG Grow, și Gergely Tardos, ofițer Politici Divizia Ecosisteme de Inovare, DG Cercetare și Inovare – Comisia Europeană, au participat, la Timişoara, la Innomatch 2019, cel mai important eveniment de inovare al Regiunii Vest. La eveniment au fost aproximativ 200 de participanți înscriși și speakeri din șapte țări europene.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

jurnalist Timpolis, mircea.pavelescu@timpolis.ro