Proiecte de sute de mii de euro, derulate de Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara anunţă că, în cursul anului trecut, a derulat sute de proiecte, de sute de mii de euro, în cadrul unor competiții naționale şi internaționale, încheind contracte cu mediul economic de aproape două milioane de lei.

 

În primăvara anului 2017, Universitatea Politehnica Timișoara a lansat o competiție internă de proiecte de cercetare-dezvoltare, prin care s-a oferit finanțare de peste 700.000 de lei pentru cercetători în vârstă de până la 45 de ani, asistenţi universitar, șefi de lucrări sau lectori universitari în cadrul UPT. În competiție au intrat 76 de proiecte, structurate pe 14 domenii de cercetare, locul întâi din fiecare domeniu urmând să fie finanțat cu cel puțin 10.000 de euro, anunţă reprezentanţii instituţiei. În premieră națională, o parte din finanțare e asigurată de mediul privat, iar restul din fondurile proprii ale UPT, bugetul total al competiției fiind de aproximativ 150.000 de euro. „O a doua etapă a acestei competiții va avea loc în ianuarie 2018, când proiectele de pe locurile necâștigătoare din prima etapă vor avea șansa să fie finanțate de către agenți economici interesați de temele de cercetare respective”, declară oficialii UPT.

84 de proiecte, în valoare de aproximativ 10.000.000 de lei, au fost implementate, anul trecut, în cadrul Planului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare – PN III. Iar 30 de proiecte au beneficiat de finanțare europeană în valoare de aproximativ 1.100.000 de euro.

Tot în 2017, în decembrie, au fost câștigate trei proiecte din cadrul  Programului complex realizat în consorții CDI. Un proiect în care UPT are calitatea de coordonator, în valoare totală de 7.500.000 de lei, iar două, calitate de  partener, în valoare de aproximativ 2.000.000 de lei.

Reprezentanţii UPT mai spun că anul trecut universitatea a încheiat 115 contracte cu mediul economic, în valoare  totală de 1.800.000 de lei.

Oficialii universităţii mai spun că în 2017, cercetători ai UPT au contribuit la implementarea cu succes a zece proiecte COST, „în acest mod fiind antrenați în rețele de cercetare la nivel european și internațional pe teme de actualitate la nivel academic și nu numai, în pregătirea de proiecte tip Horizon2020, în realizarea de lucrări științifice sub egida unor jurnale cu factor mare de impact”.

În ultima parte a anului trecut, UPT a câștigat două noi proiecte de tip Orizont-2020, care vor fi implementate începând cu acest an. Cele două proiecte acoperă arii de interes precum cercetări în domeniul chimiei cu accent pe energia regenerabilă și promovarea colaborării internaționale și trans-sectoriale prin schimbul de personal de cercetare și inovare, respectiv prin schimbul de cunoștințe și idei destinate armonizării conceptului „de la cercetare la piață” și invers, transmit reprezentanţii UPT. Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 500.000 de euro.

În ultimul semestru al anului trecut, adică în primul trimestru al anului universitar 2017-2018, în UPT au fost organizate trei conferințe internaționale de prestigiu.

Ca o încununare a muncii depuse, profesorii Vasile Marinca și Nicolae Herișanu, de la UPT, au primit, în 15 decembrie 2017, premiul «Aurel Vlaicu», al Academiei Române, la categoria «Științe Tehnice» pentru monografia «The Optimal Homotopy Asymptotic Method. Engineering Applications», publicată de renumita editură Springer”, mai transmit oficialii UPT.

Print Friendly, PDF & Email