Programul evenimentelor care marchează 100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti la Timişoara

Primăria Timișoara organizează o serie de evenimente pentru a marca intrarea trupelor româneşti în Timişoara, în 3 august 1919, şi împlinirea a 100 de ani de la instalarea administrației românești în Banat.

 

Joi, 1 august, Piața Libertății

Ora 17. Deschiderea târgului național de meșteșugari de la Timișoara (1-4 august) și a workshop-ului de caricatură Ștefan Popa Popas

Ora 18. Spectacol susţinut de Compania Phantasia, Fata babei și fata moșneagului.

Joi, 1 august, Piața Victoriei

Ora 19. Spectacolul  folcloric 100 de ani de folclor în Timișoara, susținut de către Ansamblul Timișul și soliștii Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă, Dana Gruescu, Ion Dragomir, Doriana Talpeș, Anda Sabados. În recital: Vladuţa Lupău, acompaniată de un grup instrumental condus de Armin Nicoară.

Vineri, 2 august, Piața Victoriei

Ora 19. Spectacolul Timișoara cânta la 100 de ani, susţinut de Pro Musica, Cargo, Phoenix, Timișoara Stage Groove Experience, soliștii Simion Caragia, Maria Avramescu, Maria Hojda, Jennifer Poaty Souami, Izabella Toth și Voicu Dumitraș.

Sâmbătă, 3 august, Piața Petru Maior

Ora 8.30. Depunere de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu.

Sâmbătă, 3 august, Piața Unirii

Orele 9.45 -10. Ceremonial militar- religios şi reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919, când trupele române conduse de colonelul Virgil Economu au intrat în oraş, instalând administrația românească.

Orele 10- 10.15. Reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919. Intrarea se va face de pe strada George Coșbuc, situată în dreapta Domului Romano-Catolic. Vor intra în piaţă Fanfara Pro Amicitia, Trupele de Jandarmi – în ținute din 1919, Colonelul Economu, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, Trupele Armatei române 1919, Surorile medicale şi Trupele de pompieri 1919.

Orele 10.15- 10.20. Oficierea serviciului religios

Orele 10.20- 10.26. Alocuțiuni ale primarul, președinte Consiliului Judeţean Timiş şi prefectului.

Orele 10.30- 10.35. Defilarea detașamentului de onoare.

Ora 11.40. Depunere de coroane, în Parcul Central.

Ora12. Defilare tehnică și personal, pe b-dul Republicii.

Ora 12.45. Dezvelirea bustului Reginei Maria, în Piața Victoriei.

Ora 13. Şedinţă festivă, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara.

Ora 17. Vernisajul expoziției Ziua Timișoarei a asociației culturale „Romul Ladea”, la Bastion, în spațiul expozițional al Casei de Cultură.

Ora 19. Concert Phaser, Alina Eremia, Vunk și Loredana, în Piața Victoriei.

Ora 21. Concert susţinut de Filarmonica Banatul în Piața Unirii.

Ora 22.55. Foc de artificii, în Piața Victoriei.

Duminică, 4 august, Piața Victoriei

Ora 19. Festivalul Blues pentru Timișoara, susţinut de Bega Blues Band, Andreea Vlas, Nicu Patoi & Platonic, Ceața Blue, Ana Maria Galea Band, Loup Garou.

Evenimentele care marchează împlinirea a 100 de ani de la instalarea administrației românești în Banat sunt organizate de Primăria Timişoara în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, Prectura Timiș, Detașamentul Brigăzii 18 Cercetare- Supraveghere „Decebal”, Escadrila 712 Elicoptere Giarmata, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul de Jandarmi Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul pentru Situatii de Urgență Timiș, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Penitenciarul Timișoara, Mitroplia Banatului, Asociația Eugeniu de Savoya şi Teatrul Național Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email