Pro Lex: „Sunt 10 motive care au dus la tragedia de la Timiș”

La câteva zile de la acțiunea organizată pentru prinderea urmăritului internațional Lepa Marcel Ionel, soldată cu uciderea unui polițist, Sindicatul Național Pro Lex a analizat și a identificat o serie de cauze, care, spun sindicaliştii, au dus la producerea tragediei.

 

„A politiza subiectul, a fugi de răspundere și a căuta vinovații absoluți prin cereri de demisie, destituiri sau acuzații publice, nu sunt dovezi de înțelepciune și nici măcar de responsabilitate”, spune preşedintele Sindicatului Național Pro Lex, Vasile Lincu.

Acesta anunţă că sindicatul a analizat „la rece” și a identificat zece cauze care au dus la producerea tragediei:

1.Ineficiența statului de a preveni recidiva, de a reintegra persoanele eliberate din penitenciare după condamnări pentru infracțiuni împotriva persoanei, în general, și cu violență, în special.

  1. Lipsa de experiență în coordonarea și executarea unor astfel de misiuni de către ceilalți polițiști care nu fac parte din trupele speciale.
  2. Lipsa unor baze de antrenament și a unor programe care să creeze polițiștilor deprinderi în a folosi armamentul în situații similare celor ce pot fi întâlnite în practică, respectiv poligoane cu obstacole, cu încăperi, cu ținte în mișcare, în care să se poată crea diferite situații operative, inclusiv tragerea din mișcare.
  3. Lipsa de pregătire fizică a tuturor polițiștilor, în spații amenajate corespunzător misiunilor de intervenții, cu instructori specializați.
  4. Lipsa dotării corespunzătoare a tuturor autospecialelor de poliție, atât cu echipament de protecție, cât și cu camere de luat vederi.
  5. Lipsa dotării polițiștilor cu camere de luat vederi portabile.
  6. Neasigurarea cadrului legal corespunzător. Se impune o mai multă responsabilitate din partea decidenților politici cu ocazia elaborării, adoptării și promulgării actelor normative privind siguranța statului și a cetățenilor.
  7. Finanțarea necorespunzătoare a MAI.
  8. Pedepse prea blânde. Se impune înăsprirea pedepselor și a tratamentului din penitenciar pentru cei ce comit infracțiuni împotriva forțelor de ordine.
  9. Știrbirea autorității polițistului în spațiul public. Se impune mai mult respect din partea cetățenilor față de imaginea polițiștilor, inclusiv din partea mass-mediei prin comentarii, pamflete sau filme seriale, care afectează autoritatea acestora.

„Siguranța noastră, a tuturor, trebuie să ne preocupe permanent, nu doar în astfel de momente, iar implementarea acestor măsuri sau adoptarea atitudinii corecte, chiar dacă nu ne asigură protecția deplină împotriva gloanțelor și agresorilor, avem certitudinea că numărul victimelor va fi mai mic și convingerea că am făcut ceea ce ținea de noi”, spune Vasile Lincu.

Un echipaj de poliţie din Recaş, din care făcea parte şi Cristian Amariei, se afla duminică, 2 iunie, în căutarea lui Lepa Marcel, dat în urmărire internaţională. Oamenii legii l-au depistat într-o casă din Izvin, pe care au înconjurat-o, moment în care Lepa a sărit pe un geam exact în faţa lui Cristian Amariei şi l-a împuşcat în zona pieptului şi a gâtului. Bătbatul a fost prins, în aceeaşi locaţie, două zile mai târziu.

Procurorii Tribunalului Timiş i-au deschis dosar penal, cercetându-l pentru mai multe infracţiuni: omor calificat, ultraj, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă fără drept, toate aflându-se în concurs real şi în stare de recidivă post-condamnatorie, după cum declară reprezentanţii instituţiei.

Print Friendly, PDF & Email