Printre lista deţinuţilor celebri care ar putea fi beneficiarii măsurilor noului Cod Penal se regăseşte şi o celebritate locală – primul condamnat pentru terorism din România, un lugojean rămas cunoscut cu apelativul “teroristul-butelie” sau “teroristul în şlapi”. O cerere în acest sens a fost înaintată Curţii de Apel Timişoara şi urmează a fi analizată în perioada următoare.
Primul condamnat pentru terorism din România s-a săturat de închisoare
Primul condamnat pentru acte de terorism din România, lugojeanul Lesch Ioan Florin, care a fost condamnat, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Timişoara, la 12 ani de închisoare, în noiembrie 2007, speră să scape de penitenciar mai repede, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal. Comisia special constituită din Penitenciarul Arad a trimis din oficiu o sesizare, în acest sens Curţii de Apel Timişoara, care e instanţa care l-a condamnat definitiv. Sesizarea pentru Lesch este, de altfel, singura de acest fel primită până acum de Curtea de Apel Timişoara şi urmează să fie soluţionată săptamâna viitoare.
“În acest caz, comisia din Penitenciarul Arad – care trebuie, din rutină, să analizeze toate situaţiile –, a trimis o sesizare din oficiu la Curtea de Apel Timişoara, pentru care se va pronunţa lunea viitoare”, spune magistratul Cristian Pup, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara.
Lesch Ioan Florin a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara la 12 ani de închisoare pentru acte de terorism, tentativă de omor şi conducerea fără permis a unui autoturism pe drumurile publice. El şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia, dar sentinţa magistraţilor timişoreni a rămas neschimbată şi după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat cauza.
Pe 26 iunie 2006, lugojeanul a fost prins de ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii şi de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Timişoara, la ieşirea din Buziaş, în timp ce se îndrepta spre Timişoara cu o maşină-capcană. În locul banchetei din spate erau amplasate două butelii de aragaz încărcate şi conectate la un dispozitiv exploziv confecţionat artizanal. Înainte de a fi prins, Lesch fusese monitorizat de S.R.I. mai bine de un an. Potrivit martorilor sub acoperire, acesta îşi anunţase “camarazii de luptă” să urmărească data de 26 iunie 2006, deoarece “va fi o zi foarte fierbinte”. Lesch a declarat ulterior că singura sa vină era că a condus respectiva maşină fără permis, pentru că dispozitivul din maşina sa, despre care procurorii cred că urma să fie detonat la Timişoara, nu funcţiona.
În martie 2008 lugojeanul a formulat o cerere de întrerupere a pedepsei, cerere retrasă ulterior.
Zeci de cereri de eliberare la instanţele din Timişoara
Aproximativ 400 de deţinuţi ar putea beneficia de legea mai favorabilă, odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri, după ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate a anunţat Administraţia Naţională a Penitenciarelor. La instanţele din Timişoara au fost depuse în total 80 de cereri de eliberare de către persoanele private de libertate de la penitenciarul din oraş, ca urmare a punerii în aplicare a noilor Coduri.
La Judecătoria Timişoara, de exemplu, au fost depuse 55 de cereri de eliberare, din care nouă au fost deja soluţionate, un singur deţinut fiind eliberat de această instanţă. La Tribunalul Timiş au fost depuse 24 de sesizări, din care 14 au fost soluţionate, şapte persoane fiind eliberate.
Conform unor surse din mediul sindical care reprezintă lucrătorii din penitenciare, nu prin “eliberări de conjunctură” sau amnistieri se va rezolva problema lipsei de spaţii de detenţie şi de personal şi că există precedente – celebrele graţieri de dinainte de 1989, precum şi graţierile de după Revoluţie, ultima având loc în 2001, în toate cazurile în maximum două – trei luni peste trei sferturi din deţinuţii eliberaţi cu ocazia graţierii fiind deja înapoi în penitenciar.
“Este adevărat că există o rată de recidivă destul de mare. Este nevoie, în acest sens, de un set integrat de măsuri pentru deţinuţii eliberaţi, nu doar schimbarea cadrului juridic. Unii se întreabă de ce nu creşte nivelul de educaţie al deţinuţilor în penitenciar, având pretenţia ca în penitenciar să se reuşească să se realizeze ce nu se poate obţine în sistemul şcolar. Se uită faptul că există puţin personal, raportat la numărul de deţinuţi, şi se doreşte obţinerea de rezultate europene, cu mijloace tipic româneşti”, ne-a declarat Adrian Neagoe, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare.â
Ultimele comentarii