Primul rector post-decembrist al Universității de Vest din Timișoara va avea un bust pe Aleea Personalităţilor

La centenarul primului rector post-decembrist al Universității de Vest din Timișoara, Eugen Todoran, acestuia îi va fi inaugurat un bust pe Aleea Personalităţilor, din Parcul Central.

 

Mâine, de la ora 11, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea marelului filolog timișorean Eugen Todoran (21 noiembrie 1918 – 9 august 1997), pe Aleea Personalităţilor, din Parcul Central, va avea loc dezvelirea bustului celui care a contribuit decisiv la întemeierea învăţământului filologic timişorean şi a culturii umaniste moderne din Banat.  În deschidere, de la ora 10.30, va cânta Orchestra Timişoara Big Band, a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.

Lucrarea este realizată de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu, bustul fiind o donaţie din partea familiei Dorina şi Karl-Ernst Nowak.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara.

Opera ştiinţifică a lui Eugen Todoran îl aşează pe acesta între cei mai importanţi exegeţi ai lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga şi Titu Maiorescu, fiind distins cu premii şi diplome acordate de Academia Română şi de Uniunea Scriitorilor din România.

Ca decan al Facultăţii de Filologie şi, mai ales, ca prim rector al Universităţii de Vest din Timişoara de după Revoluţia din 1989, Eugen Todoran reorganizat şi a dus faima acestei instituţii atât în ţară, cât şi în întreaga Europă. A iniţiat şi a susţinut înfiinţarea Bibliotecii Centrale  Universitare, instituţie de importanţă naţională, care, din anul 2000, îi poartă numele.

În anul 2002, i-a conferit post-mortem Titlul de Cetăţean de Onoare   al Municipiului Timişoara, prin HCL nr. 246/2002 lui Eugen Todoran, pentru întreaga activitate culturală, ştiinţifică şi didactică, care a dus la creşterea prestigiului internaţional al Timişoarei.

 

Print Friendly, PDF & Email