Primul proiect cu finanțare europeană pentru digitalizarea serviciilor Primăriei Timişoara

Foto: PMT

Primăria Timișoara anunţă că a câștigat o finanțare de 4 milioane de lei din fonduri europene nerambursabile pentru realizarea unui portal unic de interacțiune a cetățenilor și firmelor cu administrația, dar și pentru digitalizarea arhivelor instituției.

 

Proiectul pentru care Municipalitatea a obţinut finanţarea, numit Simplificarea procesului participativ și decizional în relația cu cetățenii prin digitalizarea integrată și eficientizarea administrației publice la nivelul Primăriei Municipiului Timișoara, este finanțat cu fonduri din Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020.

Primarul Dominic Fritz spune că, în momentul de faţă, decalajul dintre serviciile online pe care le furnizează Primăria și cele din mediul privat pe care cetățeanul le folosește este uriaș, iar procedurile și interfețele actuale din Primărie, depășite și greu de actualizat. „Aceasta este prima finanțare din fonduri europene pentru digitalizare, pe care o câștigă primăria și ne va înlesni următorii pași către acel concept de portal unic și intuitiv care va fi fața relației cetățeanului cu administrația locală. Trebuie să facem saltul spre soluții tehnologice actuale, care ne ușurează munca și sunt intuitive. Doar luând decizii tehnice inspirate vom putea ajunge și noi la nivelul serviciilor digitale moderne, în următoarea perioadă”, adaugă Dominic Fritz.

Momentan, administrația publică locală interacționează cu persoanele fizice și juridice atât fizic, cât și prin intermediul unor platforme online, însă navigarea și găsirea unor informații sau servicii sunt greoaie. De asemenea, modurile de prezentare ale informației nu sunt întotdeauna intuitive, adaugă reprezentanţii Primăriei. Administrația a început din 2020 mutarea unor funcții și informații pe micrositeuri precum siteul pentru despre situaţia covid-19, prezentarea bugetului local, transparența plăților făcute de administrație ori înscrierea pentru locurile la creșă.

Rezultatele proiectelor care vor fi realizate prin această finanțare, transmit oficialii Primăriei, includ realizarea unui portal unic de contact persoană fizică/juridică cu administrația publică, îmbunătățirea modului de prezentare a informațiilor de interes public (HCL-uri, achiziții, concursuri de angajare), o hartă care să includă informații de interes public (lucrări de utilitate publică, servicii publice recurente), identitate digitală unică, crearea unui sistem de alerte relevante pentru cetățeni (de ex. lucrări planificate în zonă, restricții de trafic).

Prin aceste fonduri, Primăria Timișoara va beneficia şi de scanarea și digitalizarea a 5.000 de unități arhivistice (bibliorafturi). Astfel, textele documentelor incluse în arhivă vor putea fi ușor de vizualizat și de căutat conținutul lor. Perioada de implementare depinde de finalizarea caietelor de sarcini și a procedurilor de achiziție. Perioada maximă de implementare pentru această finanțare este 31 decembrie 2023.

Print Friendly, PDF & Email