Primul program de studii din România axat pe dezvoltarea forței de muncă prin educație Blockchain, organizat la UVT

Foto: UVT

În această săptămână începe la Universitatea de Vest din Timișoara derularea programului postuniversitar „Antreprenoriat în Blockchain”.

 

Un domeniu al inovării, spre care Universitatea de Vest din Timișoara își concentrează resursele și proiectele, este cel al tehnologiei Blockchain, „tehnologia încrederii”, una din tehnologiile fundamentale ale celei de-a patra revoluții industriale, cea care va schimba web-ul dintr-un mediu al informației într-unul al valorii.

În acest context, UVT derulează programul postuniversitar „Antreprenoriat în Blockchain”, care va avea o durată de trei luni şi specializare de nișă, atât a cadrelor didactice din UVT, cât și a mentorilor invitați.

UVT s-a înscris de mai mulți ani în curentul universităților europene care explorează noile tendințe și tehnologiile viitorului. Și pentru domeniul Blockchain, am reușit să formăm la Facultatea de Matematică și Informatică un nucleu de experți care, alături de mentorii externi invitați, setează o nouă direcție de studiu și cercetare, prin care UVT devine o universitate în care se dezvoltă discipline noi, un adevărat trendsetter în educația universitară românească”, declară rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că faptul că reprezentanţii UVT au fost stimulaţi să deschidă acest nou program de studii de tehnologia Blockchain, atât de importantă și pentru Comisia Europeană, și pentru instituțiile guvernamentale românești.

„Absolvenții noului program vor avea oportunități multiple de aplicare a expertizei în tehnologia Blockchain, pentru că apar tot mai multe domenii în care această deschidere inovatoare este utilizată. Unul dintre exemplele recente, este cel al implementării tehnologiei Blockchain de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente, ca soluție complementară ce poate garanta integritatea și poate consolida transparența și trasabilitatea procesului electoral, indicând nivelul deosebit de înalt al utilității acestui proiect inovativ”, adaugă Marilen Pirtea.

Comisia Europeană apreciază că tehnologia Blockchain are o prioritate strategică și că va juca un rol cheie în stimularea inovației în multiple sectoare și în creșterea unei economii digitale incluzive, sigure și democratice. Organismele lansate în 2018, Observatorul și Forumul European de Blockchain și Parteneriatul European de Blockchain, din care face parte și România, sunt piloni în croirea strategiilor și în dezvoltarea Infrastructurii Europene de Servicii pe Blockchain, transmit oficialii UVT.

De asemenea, mai spun ei, Blockchain-ul este în topul celor mai căutate specializări la nivel internațional, alături de Cloud Computing, Inteligență Artificială, Big Data, Machine Learning, Robotică. Este una dintre evoluțiile obiective observate în dinamica pieței muncii, care au și determinat adoptarea Rezoluției Parlamentului European, din 3 octombrie 2018, care încurajează statele membre să adapteze planurile de învățământ universitar pentru a include studiul tehnologiilor emergente, precum Blockchain.

„Antreprenoriat în Blockchain” – primul program postuniversitar în acest domeniu din țară, gestionat de către Facultatea de Matematică și Informatică din UVT şi coordonat de prof. dr. Viorel Negru și lect. dr. Ciprian Pungilă – se derulează online, pe parcursul a trei luni şi are 23 de participanți în cadrul acestui prim modul, din mai multe zone ale țării, aceștia fiind antreprenori și specialiști din domenii diverse, experți din domeniile financiar, bancar, juridic, jurnalism,  programatori, studenți de la programele de studii universitare de masterat și doctorat, mai spun reprezentanţii UVT.

Lectori cu experiență din domeniile de business şi din cel bancar, dar şi din trei universități timişorene, îi vor ghida pe participanți, între aceștia aflându-se: Mihai Alisie, mentor extern invitat în cadrul programului, unul din inițiatorii Ethereum și fondator Akasha.org, Ciprian Pungilă, lector universitar la UVT şi co-creator aBey Blockchain, Armand Doru Domuță, mentor extern invitat în cadrul programului, CEO Restart Energy, aflat în Top 10 Tineri Manageri de Top, recent premiat de Business Magazin, Leonardo Badea, mentor extern invitat în cadrul programului, profesor universitar, viceguvernator BNR, Carmen Holotescu, profesor universitar la UIST, profesionist care a derulat primul curs academic de Blockchain, din 2017, şi Alexandru Roja, lector universitar la UVT, Head of Innovation la Transilvania IT Cluster.

Certificatul de atestare a competențelor profesionale, de care vor beneficia absolvenții acestui program postuniversitar, va fi înregistrat și pe Blockchain. De asemenea, un absolvent al programului va fi angajat la inovatoarea firmă timișoreană Restart Energy, care aplică Blockchain în domeniul energetic.

Print Friendly, PDF & Email