Primul liceu agricol din ţară, lăsat de izbelişte de peste un deceniu

liceu-agricolDeşi este un judeţ cu un potenţial agricol mare, Timişul a pierdut pe rând aproape toate instituţiile de învăţământ liceal cu profil agricol, care pregăteau specialiştii necesari pe plan local. Primul liceu cu profil agricol din România, cel din Ciacova, stă în paragină de peste zece ani.

 

De 13 ani, în ruină

Liceul Agricol din Ciacova, prima instituţie cu acest profil din România, a ajuns o ruină, după ce a fost închis, în 2003, fiind uitat de autorităţile locale, dar şi de reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

De-a lungul timpului, pentru a se găsi o întrebuinţare pentru clădirile respective, au existat solicitări, inclusive din partea autorităţilor locale, pentru transformarea sa în  azil de bătrâni, fermă de creştere a animalelor sau fabrică de confecţii. Însă reprezentanţii Ministerul Educaţiei nu şi-a dat acceptul, astfel că imobilele şcolii stau în paragină de mai bine de 12 ani, fără să fie măcar păzite.

 „Pe lângă faptul că pierdem patrimoniu prin degradare, dacă reuşeam să concesionăm, să închiriem, erau nişte venituri în plus pentru comunitatea locală, se creau nişte locuri de muncă şi altfel poate se dezvolta şi zona noastră”, a precizat Petru Filip, primarul oraşului Ciacova.

“Este vorba, după părerea mea, despre o lipsă de interes, atât din partea Primăriei, cât şi a Guvernului, respectiv a Ministerului Educaţiei. Timişul avea nevoie de o astfel de instituţie şi de elevii pregătiţi aici. Din păcate, marea majoritate a liceelor agricole au fost desfiinţate, fiind vizate în primul rând terenurile acestora. De la Ciacova au fost luate de la fostul liceu peste 50 de hectare de teren”, ne-a declarat Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

Înfiinţat în 1885, Liceul Agricol din Ciacova avea ca scop pregătirea ţăranilor pentru exploatarea terenurilor agricole şi obţinerea unor producţii cât mai mari, dar şi pentru creşterea vitelor.Veneau pentru a deprinde muncile pământului sute de copii anual, nu numai din judeţul Timiş sau din judeţele limitrofe, ci din întreaga Românie.

 

Vid de proprietate?

După desfiinţarea majorităţii liceelor agricole din judeţ este greu de spus ce s-a întâmplat cu terenul acestora, în total peste 200 de hectare, concesionat acestor unităţi, în urmă cu ani de zile, de către Agenţia Domeniilor Statului.

Conform unor consilieri judeţeni, terenul ar fi rămas al nimănui, fiind o potenţială ţintă pentru speculatorii funciari. “ADS a alocat prin concesiune fiecăruia din aceste licee agricole cel puţin zece hectare de teren arabil. În contextul desfiinţării liceelor, unde sunt aceste hectare?”, se întreba anul trecut în plenul CJ Timiş, fără să se dea un răspuns clar.

Reprezentanţii Agenţiei Domeniilor Statului menţionau că, din punctul lor de vedere, situaţia este clară, acest teren urmând să revină, prin lege, ADS.

Cu toate acestea, pe site-ul ADS, a fost postată situaţia suprafeţelor de teren cu destinaţie agricolă aflate în administrarea ADS libere de contract, la care, în alte judeţe, apar cu suprafeţe însemnate terenuri aparţinând fostelor unităţi de învăţământ cu profil agricol. În Timiş apar în această situaţie 4.448,12 hectare de teren, din care însă majoritatea aparţine fostelor IAS-uri, respectiv unităţi de tip Agroindustriala, din Iosifalău, Jimbolia, Saravale, Periam, Peciu Nou. Nu apare în lista acestor unităţi vreo suprafaţă deţinută de către fostele licee agricole din judeţ.

Nu este vorba însă doar de neclarităţi legate de aceste terenuri ale fostelor licee agricole, care au aparţinut ADS. Deşi Timişul se numără printre judeţele nominalizate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor ca având probleme destul de grave în ceea ce priveşte situaţia retrocedărilor – existând multe sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile nepuse în aplicare, din cauza lipsei terenului disponibil cu care proprietarii să fie puşi în posesie – Statul încă mai are neclarităţi legate de terenurile deţinute în Timiş, prin principalul gestionar al terenurilor statului, ADS.

O operaţiune în acest sens a fost începută în anul 2004, când inclusiv în Timiş a fost demarat un proces de rezolvare a situaţiei multor terenuri administrate de ADS care aveau, scriptic, un statut incert, neavând reglementată documentaţia cadastrală. Situaţia nu s-a clarificat în întregime nici acum.

Print Friendly, PDF & Email