Primul festival național de științe, organizat la Timişoara

Foto: Romanian Science Festival

Luna aceasta își deschide porțile Romanian Science Festival, cel mai mare eveniment de știință dedicat popularizării și promovării disciplinelor STEM în rândul publicului larg de orice vârstă. Printre oraşele în care va fi organizat se numără şi Timişoara.

 

Romanian Science Festival a luat ființă din două inițiative similare care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018. Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația alternativă din România, după modelul târgurilor de știință care sunt foarte populare în alte țări, spun organizatorii.

Inițiativa are două obiective principale. În primul rând, festivalul își propune să construiască o legătură între diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România. Astfel, 34 de români care sunt studenți sau cercetători la universități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, vor ține ateliere în liceele din trei orașe (Timișoara, Baia Mare şi Pitești) și vor coordona voluntarii care s-au înscris să facă experimente pentru publicul larg în cadrul celor trei evenimente.  În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

„Atitudinea elevilor din România față de știință urmează una dintre următoarele două traiectorii: fie le e frică de tot ce înseamnă știință exactă și atunci evită orice informație care i-ar ajuta să-și schimbe percepția, fie, dacă sunt atrași de știință, se nișează foarte mult pe o singură materie, ignorând interdisciplinaritatea. Noi credem că dacă elevii sunt expuși științelor exacte într-un mod accesibil, ei vor putea să înțeleagă că plaja de opțiuni de carieră oferite sunt numeroase. De asemenea, dorim să le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea să studieze în străinătate și care vor fi disponibili să le împărtășească din experiența lor. Acesta este scopul pentru care organizăm Romanian Science Festival”, transmit organizatorii.

Festivalul este organizat în același format în toate cele trei orașe. În prima zi de festival, 34 de studenți și cercetători vor face prezentări în licee unde vor vorbi despre experiența lor de studiu, despre carieră sau despre cum se face cercetare. Astfel, liceeni vor putea să interacționeze direct cu cei 34 de „mentori” pentru a discuta opțiuni de carieră în diferite domenii STEM. A doua zi de festival, voluntarii sub coordonarea mentorilor vor organiza un târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 și 103 ani este invitată să descopere știința.

La Timișoara, evenimentul va avea loc în 14 septembrie, între orele 11 şi 17, la Iulius Garden. Sub umbrela festivalului se va desfășura primul seminar în România organizat de Organizația Mondială a Sănătății, Universitatea din York, Wellcome Trust în colaborare cu Fundația Hațegan. Abordând diferite aspecte de politici publice de sănătate, seminarul va fi transmis live în peste 100 de țări prin intermediul platformei OMS. Invitați speciali sunt dr. Lynda Dulop, lector la Universitate din York, care va vorbi despre rolul educației în implementarea politicilor de sănătate, și Vlad Mixich, recent ales în conducerea Agenției Europene pentru Sănătate și Siguranță la Locul de Muncă, care va vorbi despre campaniile de vaccinare în România.

Parteneri în organizarea evenimentului de la Timişoara sunt Asociația de Astronomie Culturală, BioCoderDojo, ClarK, CoderDojo@CDLoga, CoderDojoTM, Esero, ESA, ExperimentariumTM, Facultatea de Chimie, Federația Fundațiilor Comunitare din România, Fondul Științescu, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Româno-Americană, Fundația Autonom, Fundația Eta2U, Fundația Hațegan, Plan Zero, Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest.

Nucleul de organizare a Romanian Science Festival este format din: Sandor Kruk, care are un doctorat în astrofizică de la Universitatea Oxford, iar acum lucrează ca cercetător în domeniul științelor spațiale la Agenția Spațială Europeană, Eliza Casapopol, care a terminat un master în matematică la aceeași universitate, iar acum lucrează în Olanda în domeniul inteligenței artificiale, Oana Romocea, care timp de nouă ani a fost responsabilă cu PR-ul și comunicarea în cadrul Universității Oxford, iar în ultimii cinci ani, de când s-a întors în România, se implică în proiecte educaționale și sociale și Ciprian polştinar, cu un doctorat în fizică de la Universitate Oxford, care acum este director de cercetare la Universitatea Lund, Suedia.

Print Friendly, PDF & Email