Primul centru de inovație și excelență în domeniul politicilor publice de tineret, lansat la Timişoara

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș a lansat, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul de inovație și excelență în domeniul politicilor publice de tineret. Scopul principal este de a formula și promova propuneri alternative la politicile publice inițiate de Guvern în domeniul politicilor de tineret.

 

Centrul de inovație și excelență în domeniul politicilor publice de tineret va formula și promova propuneri de politici publice la nivel național, regional și local, prin facilitarea dialogului social și civic între diverși actori ai societății (organizații neguvernamentale, parteneri sociali, personal din autoritățile și instituțiile publice locale, regionale și naționale, cetățeni), transmit reprezentanţii Fundației Județene pentru Tineret Timiș.

Pentru consolidarea și funcționarea acestui centru, mai spun ei, proiectul prevede obiective care sprijină dezvoltarea organizațiilor și actorilor sociali în domenii precum: advocacy, dialog civic, formulare și promovare politici publice. De asemenea, va fi realizată o rețea Rețea tematică de cooperare națională în domeniul politicilor de tineret, care va avea minimum 300 reprezentanți din societatea civilă și instituții publice. Aceștia vor beneficia de programe de formare și ghid pentru formularea și promovarea politicilor publice pentru tineret.

Prin intermediul acestui centru ne propunem să avem o metodologie de acreditare a centrelor de tineret din România și standarde de calitate pentru activitatea de tineret. Tinerii au nevoie de infrastructură dedicată lor, care sa aibă în desfășurare activități aferente comunității locale de tineret. FIind unicul centru de tineret din România, certificat de Council of Europe – ne asumăm rolul de a împărtăși experiența acumulată și de a dezvolta sectorul de tineret românesc”, declară Mihai Vilcea, președintele Fundației Județene pentru Tineret Timiș.

Universitatea de Vest din Timișoara s-a alăturat proiectului în baza strategiei sale de implicare în comunitate. Nu este pentru prima dată când UVT se angajează în proiecte care să genereze soluții la problemele societății românești.

„Abordăm cu seriozitate rolul pe care instituțiile de învățământ superior îl au în comunitatea din care fac parte. Vorbim aici de cea de-a treia misiune a universităților. Dincolo de educație și cercetare, suntem capabili să oferim know-how de cel mai înalt nivel. Tocmai în această idee, am înființat, în urmă cu doi ani, Centrul de Politici Publice al Universității, activitatea acestuia crescând în mod constant. Iată-ne la startul unui nou proiect, alături de partenerii de la FITT, cu o tematică importantă pentru instituția noastră, cea a politicilor publice pentru tineret”, transmite rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

În cadrul evenimentului de lansare au participat reprezentanți din organizații neguvernamentale, parteneri sociali, autorități și instituții publice, precum Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, Consiliul Județean Timiș, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș.

Evenimentul face parte din proiectul european Centru de inovație și excelență în domeniul politicilor publice de tineret, care se desfășoară în perioada mai 2018 – iulie 2019, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara.

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș este o organizație-umbrelă pentru organizațiile non-guvernamentale de tineret din județul Timiș. Cu 30 de organizații membre și peste 27 de ani de activitate neîntreruptă, FITT este cel mai important și cel mai vechi ONG de tineret din vestul României. Programele și activitățile sale se întind pe o largă paleta, de la activități sociale pentru tinerii dezavantajați până la programe culturale sau de cetățenie activă și dezvoltarea de politici publice la nivel local și național.

Print Friendly, PDF & Email