Primarul Timișoarei: „Sistemul de salarizare trebuie orientat înspre stimularea performanței și răsplătirea ei”

Nicolae RobuPrimarul Nicolae Robu îşi exprimă nemulțumirea față de nivelul de salarizare a angajaților din sistemul administrației publice, apreciind că, în acest moment, în România nu există un sistem de salarizare care să susțină performanța profesională.

 

Edilul Timișoarei, Nicolae Robu, a apreciat, vineri, că salarizarea personalului angajat în administrația publică din România reprezintă un motiv real de nemulțumire. Afirmația a fost făcută în contexul în care vineri dimineața a avut loc o grevă de avertisment cu întreruperea activității în mai multe Primării și instituții publice, la nivel național.

Edilul a precizat că a fost notificat de către reprezentanți ai sindicaliștilor cu privire la protestul angajaților din cadrul Poliției Locale Timișoara și din cadrul Direcției de Asistență Socială din Primărie, dar a adăugat că nu poate oferi informații despre participarea la grevă a unor angajați ai Primăriei Timișoara.

În schimb, consideră că nici salariile care revin primarilor nu sunt situate la un nivel coresunzător cu responsabilitățile pe care poziția ocupată le implică. Acesta a precizat că salariul de care beneficiază în calitate de edil reprezintă şi pentru el însuşi un motiv de nemulțumire: „Eu însumi sunt foarte nemulțumit de salariul meu. Nu e corect ca salariul unui primar al unui oraș cum este Timișoara să fie de aproximativ 1.200 de euro. E un lucru care stârnește mirare. (…) Văd o mirare uriașă din partea celor din străinătate referitor la acest subiect”.

Nicolae Robu mai spune că și-ar dori salarii mai mari în România pentru întreaga populație, nu doar pentru angajații Primăriei. Și opinează că, în acest moment, nivelul societății românești este extrem de scăzut, atât în ce privește productivitatea și organizarea, cât și în ce privește infrastructura. Aspecte despre care a apreciat că sunt reflectate inclusiv în nivelul de salarizare, întrucât „nu e suficient să ne dorim câștiguri mai mari, ci trebuie și să creăm valoare în baza căreia să susținem aceste venituri mai mari”.

Primarul mai spune că valoarea salariului unui funcționar public ar trebui stabilită în acord cu responsabilitățile ce derivă din poziția ocupată. Situație în care o valoare rezonabilă a salariului pentru un edil de oraș cum este Timișoara ar trebui să se situeze în jurul a 4.000 – 5.000 de euro.

În ceea ce privește eficiența unei eventuale întâlniri cu președintele Klaus Iohannis a reprezentanților personalului angajat în administrația publică, în vederea exercitării de lobby vizând creșterea salariilor din administrația publică – mai cu seamă în contextul în care actualul președinte cunoaște problemele din sistem din interior, în virtutea experienței anterioare de edil al Sibiului –, primarul Nicolae Robu a opinat că o astfel de întâlnire ar putea fi utilă: „Dacă adăugăm și experiența de primar, mulți ani, o astfel de discuție ar putea fi benefică. Mai cu seamă că acesta are, constituțional, prerogative de mediator. Dar nu președintele poate majora salariile”.

Nicolae Robu aminteşte că există țări în care salariul pentru funcțiile importante în stat se calculează, prin multiplicare, în baza unor coeficienți, pornind de la salariul mediu. O astfel de salarizare care ține cont de responsabilități și de performanțe e aprecită de el ca fiind motivantă și eficientă. Întrucât, spune acesta, chiar și nivelul salariului acordat în prezent președintelui României probează faptul că situația din România nu este una adecvată prerogativelor funcției. „Doar într-o țară populistă se poate întâmpla așa ceva. Într-o țară care își respectă ierarhiile nu se întâmplă așa ceva”.

În plus, a mai precizat acesta, o altă variantă de motivare și de susținere a performanțelor în activitate ar putea fi, în cazul primarilor, acordarea de bonusuri în funcție de raportul între fondurile de la buget alocate cheltuielilor de funcționare și cele alocate cheltuielilor de dezvoltare. „Nu e totuna ca un primar să consume banii pe care îi are la dispoziție pentru funcționare sau pentru investiții”, declară edilul, precizând că ar trebui încurajate măsurile de investiții. Acesta pledează pentru motivarea financiară a edililor care asumă derularea de proiecte din fonduri europene și opinează că este o situație inechitabilă aceea în baza căreia primesc bonusuri cei care gestionează proiecte europene, în vreme ce primarilor care răspund propriu-zis pentru respectivele proiecte nu le este îngăduit să primească bonusuri pe lângă salariile fixe. Nicolae Robu s-a oferit drept exemplu pe sine, precizând că este implicat personal în gestionarea fiecărui proiect aflat în curs la Timișoara. „Nimeni nu are răspunderea primarului. În plus, dacă eşti un primar preocupat – şi eu pretind să sunt ultrapreocupat – vezi de fiecare proiect în parte. Mă implic personal și știu toate proiectele și le impulsionez, nu doar că răspund per ansamblu și pe semnătură”, a declarat edilul, admițând că printre lucrurile care trebuie puse la punct în România este și sistemul de salarizare, orientat înspre stimularea performanței și răsplătirea acesteia.

Print Friendly, PDF & Email