Primarul Timişoarei reacţionează după decizia Prefecturii de a închide azilul Fundației Timișoara 89

Prefectura Timiş a dispus ieri, în urma unor controale, închiderea Centrului de găzduire temporară a persoanelor adulte fărā adăpost din Timişoara, susţinut de Fundaţia Timişoara 89. Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, spune însă că este „o decizie birocratică de o cruzime rară, care nu are nicio legatură cu interesul și demnitatea oamenilor”.

 

Prefectul de Timiş, social-democratul Mihai Ritivoiu a anunţat în după-amiaza zilei de 10 iulie că un prim centru de îngrijire a bătrânilor a fost închis în Timiş, ca urmare a controalelor demarate la solicitarea Guvernului: Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fărā adăpost din Timişoara, de pe str. Martir Gogu Opre nr. 24. Potrivit prefectului, au fost descoperite produse alimentare expirate, lipsa autorizației DSVSA la blocul alimentar şi „condiții insalubre peste tot”.

„Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara. Cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. Dar asta este o altă discuție, pe care o vom purta cu siguranță. De redeschidere discutăm doar după remedirea exemplară a deficiențelor”, a declarat social-democratul Mihai Ritivoiu.

Primarul USR al Timişoarei, Dominic Fritz, spune însă că situaţia nu este cea descrisă de prefectul de Timiş: „Am fost astăzi la Fundația Timișoara 89 să văd cu ochii mei presupusele «condiții de groază» prezentate de prefectul Ritivoiu și să vorbesc cu oamenii care își găsesc acolo adăpost. Condițiile nu sunt ca într-un hotel de lux, ci ca într-un cămin în care trăiesc mai mulți oameni cu probleme diverse în aceeași cameră.”

Dominic Fritz se declară revoltat de atitudinea prefectului, care a anunțat că acest centru trebuie să se închidă

Fundația Timișoara 89 este o fundație privată, prima fundație umanitară înființată după Revoluție și este condusă de scriitorul Petru Ilieșu care, în 30 de ani, nu a câștigat un leu din fundație, mai spune primarul Timişoarei:„Mulți timișoreni au contribuit ca oamenii fără adăpost care ajung aici, oameni pentru care sistemul social de stat nu mai are soluții și care altfel ar trăi pe stradă, să aibă condiții decente. Mulți timișoreni au trecut pragul fundației pentru evenimentele culturale care se organizează acolo, în mijlocul oamenilor. Fundația 89 este un stâlp al solidarității timișorene, cunoscută, îndrăgită și susținută de oameni de toate culorile politice. Din bugetul de stat, în peste 30 ani niciun singur leu nu a ajuns la fundație. Totul s-a făcut și se face din sponsorizări și din subvențiile Primăriei, subvenții pe care le-am dublat anul acesta pentru a face față creșterilor de prețuri.”

Dominic Fritz, la centrul Fundaţiei Timişoara 89

Primarul Dominic Fritz cataloghează drept halucinant modul în care Guvernul, „care nu a făcut absolut nimic pentru acești oameni, pretinde că îi ajută dându-i afară din propria lor casă.

E o decizie birocratică de o cruzime rară, care nu are nicio legatură cu interesul și demnitatea oamenilor. Toți cei din centru mi-au spus clar că vor să trăiască acolo. E o decizie motivată doar de nevoia de a acoperi alt scandal. Aveau nevoie de un scandal la Timișoara. Trebuia oare să-și facă prefectul «norma», să închidă ceva? (…)Nu lăsăm Timișoara să fie târâtă în războaiele politice și în eșecurile Guvernului. Încearcă să închidă prima Fundație din România de după Revoluție.”

Cu o zi înainte, prefectzul Mihai Ritivoiu a emis ordin privind constituirea unei comisii mixte de control la toate centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități şi cele destinate copiilor, anunţând că, timp de o săptămână, reprezentanții instituțiilor cu atribuții (Agenția Județeană pentru Plăți şi Inspecție Socială, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția) vor controla toate centrele din Timiş.

 

Print Friendly, PDF & Email