Primarul Timișoarei: „Pronunțarea Curţii de Conturi asupra legalității unor hotărâri de consiliu este o eroare”

Nicolae Robu in conferinta de presa (4) Foto PNL TimisContextul actual care îngăduie Curții de Conturi să se pronunțe tardiv asupra legalității unor acte normative ce poartă avizul de legalitate emis de Prefectură este catalogat de primarul Timişoarei drept o eroare de sistem și o anomalie.

 

Potrivit aprecierilor primarului Nicolae Robu, competențele care îi sunt atribuite Curții de Conturi în ceea ce privește pronunțarea tardivă asupra legalității unor hotărâri de Consiliu Local sau de Consiliu Județean creează un cadru ambiguu ce plasează sub semnul îndoielii avizele de legalitate emise de Prefectură, unica instituție mandatată să vegheze asupra legalității actelor cu caracter normativ emise în teritoriu. „Este o eroare de sistem să existe și alte instituții care să se pronunțe asupra legalității unor hotărâri de Consiliu Local sau de Consiliu Județean”, spune Nicolae Robu. Acesta a explicat că, în mod normal, după aprobarea unor astfel de hotărâri, ele sunt trimise Prefecturii, ai cărei juriști se pronunță asupra legalității actului normativ care, dacă nu este contestat, devine valid, legal și începe să producă efecte.

În aceste condiții, a mai apreciat primarul, normal ar fi să nu mai poată veni ulterior o altă instituție care să verifice și care să se pronunțe, la distanță în timp, asupra legalității respectivelor acte normative.

Primarul mai spune că este necesară clarificarea acestei situații, în sensul în care, imediat după aprobarea unor hotărâri de, asupra legalității lor să se pronunțe reprezentanții instituțiilor abilitate, urmând ca ulterior, însă, să nu mai poată fi contestată legalitatea respectivelor acte normative.

Nu fac o culpă Curții de Conturi, ci sesizez un aspect care nu este în regulă”, adaugă Nicolae Robu, spunând că, în actualele condiții, care permit Curții de Conturi să se pronunțe la distanță în timp asupra legalității unui act normativ, autoritățile publice locale, județene și aparatele conexe nu vor ști dacă ce fac e legal sau ilegal.

„Să se pronunțe atunci Curtea de Conturi imediat după emiterea hotărârilor de Consiliu Local și a hotărârilor de Consiliu Județean. Sau să se pronunțe împreună, Prefectura și Curtea de Conturi”, opinează edilul.

Acesta a informat că intenționează să aducă problemă în atenția parlamentarilor de Timiș, în vederea soluționării situației, pe care a catalogat-o a fi o anomalie, în vederea întreprinderii de măsuri corective.

Print Friendly, PDF & Email