În 17 decembrie, zi în care Timişoara a fost în doliu în memoria martirilor Revoluţiei din 1989, primarul promite că se va implica în susţinerea unei iniţiative legislative pentru ca luptătorii din Revoluţie să îşi redobândească dreptul de a-şi primi indemnizaţiile din partea Statului.
Drepturi acordate etapizat luptătorilor în Revoluţie
În17 decembrie, declarată zi de doliu în memoria martirilor Revoluţiei din 1989 de la Timişoara , primarul Nicolae Robu a promis că se va implica, în calitatea sa de vicepreşedinte P.N.L. la nivel naţional şi de edil al oraşului în care a început Revoluţia Română din Decembrie 1989, în susţinerea unei iniţiative în baza căreia luptătorii din Revoluţie să îşi redobândească dreptul de a-şi primi indemnizaţiile din partea Statului român. Nicolae Robu opinează că aceste indemnizaţii ar putea fi reacordate etapizat, pentru fiecare localitate în parte, imediat ce se va lămuri situaţia generată de prezenţa pe liste a unor persoane care au dobândit în mod ilegal certificatele de revoluţionar.
Primarul Timişoarei apreciază drept nefiresc faptul că luptătorii în Revoluţie din Timişoara să nu îşi primească indemnizaţiile, pe motiv că în unele localităţi din ţară figurează pe listele cu revoluţionari un număr considerabil mai mare de revoluţionari decât cei mai puţin de 300 de luptători în Revoluţie cât figurează în prezent pe listele din Timişoara.
Întrebat dacă intenţionează să susţină o nouă iniţiativă legislativă, care să substituie prevederile Legii Recunoştinţei (Legea 341/2004), Nicolae Robu a declarat că nu apreciază că va fi neapărat necesară o altă lege, ci, în măsura în care va fi posibil, vrea amendarea celei deja existente, pentru a se corija o nedreptate şi de a se permite reluarea, în mod etapizat, pe oraşe, a plăţii indemnizaţiilor pentru revoluţionari.
În reglementarea drepturilor şi statutului revoluţionarilor trebuie să se ţină cont, potrivit aprecierilor primarului Timişoarei, de etapa în care aceştia au participat la Revoluţie: „Drepturile instituite prin lege ar trebui să fie acordate pentru revoluţionarii dintr-o anumită localitate, din momentul în care pentru acea localitate s-a soluţionat situaţia cu listele de revoluţionari şi s-au făcut rectificările de rigoare”. În plus, precizează el, această iniţiativă nu poate produce efecte retroactiv, în sensul de a permite recuperarea indemnizaţiilor care nu au mai fost plătite de la finalul lui 2011, în baza Legii 410/2011.
Primarul Nicolae Robu a mai punctat că nu este cazul să apară noi revoluţionari, ci dimpotrivă, spune că se va ajunge, după verificarea temeinică a listelor, la restrângerea numărului acestora.
Edilul anunţă că Municipalitatea va acorda titluri de cetăţean de onoare al Timişoarei cel puţin câte unui reprezentant al fiecărei asociaţii şi organizaţii de revoluţionari în parte: “Vom cere asociaţiilor să îşi desemneze ele persoana care să primească titlul respectiv. Cred că nimeni altcineva nu ar putea face mai bine selecţia”.
Din 20.000 de revoluţionari, doar 1.200 sunt din Timişoara
În momentul de faţă există numeroase controverse legate de posibilităţile prin care revoluţionarii rămaşi fără indemnizaţii, în urma aplicării prevederilor Legii 410/2011, ar putea să îşi recupereze în mod legal drepturile prevăzute de Legea Recunoştinţei.
Despre maniera în care s-a făcut selecţia celor care au dobândit certificate de revoluţionar şi despre numărul mult mai mare de revoluţionari din alte oraşe, în comparaţie cu cei din Timişoara, au vorbit însă în repetate rânduri şi reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari din Timişoara.
Virgil Hosu, preşedintele Asociaţiei Luptătorilor din Timişoara Arestaţi la Revoluţie, spunea că, deşi în Timişoara au existat peste 980 de persoane care au avut acte că au fost reţinuţi de Procuratura Militară, în Decembrie 1989, nu au beneficiat de statutul de luptători decât aproximativ 500. Pentru că asociaţia a făcut o verificare riguroasă a celor care solicitau acest statut.
Prelungirea succesivă a termenului-limită pentru completarea dosarelor de revoluţionar i s-a părut o măsură aberantă şi a făcut nenumărate apeluri în acest sens la structurile competente de pe plan central. “În mod normal, după ce a intrat în vigoare Legea Recunoştinţei, în 2004, ar fi fost suficienţi doi ani în care să se depună documentaţiile. Când s-a început seria de prelungiri ale acestor termene-limită, noi am făcut apeluri, solicitând stoparea. Am fost ignoraţi, însă, şi am tras concluzia că aproape toate partidele au avut interesul să prelungească nejustificat termenul limită impus de legea din 2004”.
Din punctul său de vedere, din cauza acelor prelungiri s-a ajuns la acordarea nejustificată a unui număr mare de certificate de revoluţionari, ceea ce a generat discuţiile şi tensiunile din prezent. “La un moment dat, la un an sau doi după intrarea în vigoare a Legii Recunoştinţei, ni s-a comunicat de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor că sunt înregistraţi la nivel naţional 6.000 de revoluţionari. Să spunem că e o cifră de bun simţ. După ce au început prelungirile, numărul a tot crescut, şi s-a ajuns în prezent la peste 23.000 de posesori de certificate de revoluţionari. Mi se pare o cifră aberantă, atâta vreme cât în Timişoara, în locul din care a pornit revoluţia sunt 1.200 de revoluţionari”, susţine liderul Asociaţiei ALTAR 1989.
Corina Untilă, preşedintele Asociaţiei 17 Decembrie, ai cărei membri sunt răniţii şi membrii familiilor îndoliate din Timişoara, ca urmare a Revoluţiei, susţine acelaşi punct de vedere cu cel exprimat de Virgil Hosu: “Nu era necesar să se prelungească succesiv termenul-limită prevăzut de Legea Recunoştinţei. Am făcut în acest sens numeroase adrese şi către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, şi către comisiile guvernamentale competente. Totul, fără niciun rezultat”.
Ultimele comentarii