Primarul Timișoarei: „Cer insistent Guvernului să înceteze cu această atitudine față de Timișoara”

Nicolae Robu PNLModul în care sunt gestionate de către Guvern fondurile de la bugetul de stat și fondurile europene este amendat, din nou de primarul liberal al Timişoarei. Acesta a lansat public un nou apel către premier și către  Guvern, cerându-le să susțină financiar soarta unor obiective de interes major pentru Timișoara.

 

Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, a lansat un nou apel public la adresa Guvernului, solicitând fonduri de la bugetul consolidat de stat, pentru obiective majore de investiții de la nivel local. Edilul cataloghează drept revoltătoare referirile oficiale la alocarea, în cursul acestui an, a sumei de 44,5 miliarde de lei pentru cheltuieli de investiții, din care 24 de miliarde de lei doar pentru prima jumătate a acestui an, în condițiile în care, spune el, realitatea contrazice flagrant versiunea oficială a Guvernului și dovedește că au fost utilizate, pentru primele cinci luni ale acestui an, doar şapte miliarde de lei.

Nicolae Robu acuză reprezentanţii Executivului că nu percep importanța investițiilor pentru susținerea economiei naționale. Şi, totodată, acuză și sfidarea, de către actualii guvernanți, a contribuției majore a Timișoarei la bugetul consolidat de stat. Și aceasta în condițiile în care Timișoara a primit de la bugetul de stat doar cinci milioane de lei pentru realizarea noului corp de clădire al Spitalului Clinic de Copii „Louis Țurcanu”.

Printre proiectele care ar avea nevoie de bani de la buget, edilul a enumerat cele două bucăți de centură ale orașului – Centura Sud și Centura Vest –, un stadion cu o capacitate de 40.000 de locuri, un bazin olimpic de înot și o Sală Polivalentă cu o capacitate de 15.000 de locuri, proiecte pentru Municipalitatea nu are capacitatea de a atrage finanțare din fonduri europene, în vreme ce Guvernul ar putea-o face, întrucât obiectivele de infrastructură țin de sfera de administrare a Guvernului.

Cer insistent Guvernului să înceteze cu această atitudine față de Timișoara și să includă Centura de Sud la finanțare, începând din 2015. Din cei 44,5 miliarde de lei disponibili pentru investiții să se aloce fonduri pentru Sala Polivalentă și pentru bazinul de înot olimpic al Timișoarei”, a mai solicitat Nicolae Robu. Care a argumentat că i se cuvine orașului ca o parte din contribuția sa la bugetul de stat să se întoarcă pentru astfel de obiective de interes major și și-a manifestat disponibilitatea de a merge la Guvern, pentru a susține în fața premierului cauza proiectelor de interes major pentru Timișoara.

Situația, afirmă edilul, reflectă fie faptul că rămân bani neutilizați din bugetul destinat investițiilor, fie că banii se duc clientelar, către diverse unități unde există interese de partid. „Administrația nu trebuie să fie marcată de maniera aceasta de politic”, spune Nicolae Robu.

În plus, mai spune Nicolae Robu, lipsa de profesionalism și de viziune a reprezentanților Guvernului este reflectată și de incapacitatea de a gestiona problema absorbției fondurilor europene. Acesta estimează că, la finalul lunii decembrie 2015, vor rămâne sume consistente, de ordinul miliardelor de euro, neutilizate din exercițiul financiar 2007 – 2013, în vreme ce, pentru actualul exercițiu financiar 2014 – 2020, nu au fost create încă premisele necesare absorbirii fondurilor europene destinate României. În context, Nicolae Robu avertizează și asupra faptului că pierderea de timp riscă să afecteze proiectele în etapa implementării lor.

Referindu-se la situația concretă a Timișoarei, primarul declară că Municipalitatea a finalizat 13 proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, din totalul celor 35 asumate spre realizare. O situaţie bună în prin comparație cu cea de la Consiliul Judeţean Timiş unde, a subliniat edilul, din trei proiecte cu finanțare europeană asumate, au fost ratate toate.

Print Friendly, PDF & Email