Primarul Timişoarei, către Guvern: „Opriţi centralizarea şi treceţi urgent la descentralizare reală”

Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, cere Guvernului României să oprească centralizarea şi să treacă de urgenţă, deja mult prea târziu, la descentralizare reală. Şi spune că este de neimaginat ca în România anului 2019 să nu rămână la bugetele locale minimum 60% din banii încasaţi.

 

„Constituția României statuează clar descentralizarea și subsidiaritatea ca valori de bază în organizarea și funcționarea statului și administrațiilor publice locale. Experiența țărilor europene dezvoltate confirmă categoric aceste valori! Din păcate, la aproape 30 de ani de la Revoluție, în România continuăm să păstrăm un centralism extrem de neproductiv, ba, pe alocuri, asistăm chiar la consolidări și, mai mult, la extinderi ale lui”, scrie, pe pagian sa de socializare, primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Acesta le reaminteşteguvernanţilor că nivelurile cele mai apropiate de cetățeni sunt Primăriile, care le cunosc cel mai bine nevoile, iar primarii, consilierii locali și angajații Primăriilor „nu au alternativa de a nu se comporta responsabil, fără a fi taxați, pentru că asupra lor se manifestă permanent, nemijlocit, presiunea, controlul și cenzura cetățenilor.”

Nicolae Robu subliniază că, în democraţie, doar prin descentralizare se poate funcţionar raţional şi eficient, „doar decentralizarea responsabilizează.” Dar, menţionează el, descentralizarea trebuie corect înţeleasă: „La administraţiile publice locale trebuie trecute nu numai responsabilităţi, deci costuri, ci, simultan, prerogative şi resurse. Evident, cu dare de socoteală corespunzătoare.”

Edilul Timişoarei mai spune că, în contextul discuțiilor despre bugetul pe 2019, este total inacceptabilă încercarea Guvernului de a lăsa Primăriile fără bani de investiții prin luarea la bugetul central, respectiv la bugetele județene a unor cote părți atât de mari din impozitul pe venit, principala sursă a bugetelor locale. „Este de neimaginat ca în România anului 2019 să nu rămână la bugetele locale, la nivel de Primării, minimum 60% din impozitul pe venit încasat pe raza unităţii administrativ-teritoriale”, afirmă Nicolae Robu. Adăugând că ar fi corect, „după calcule matematice riguroase”, să rămână 66.8%, pentru a se compensa integral scăderea cauzată de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. „Dar, ce-i de la 60% în sus, poate, totuși, fi considerat acceptabil. Evident, cu condiția de a nu se pune în cârca locală noi costuri, inventate acum sau care până acum au fost în sarcina Guvernului”, mai spune edilul Timişoarei.

Print Friendly, PDF & Email