Primarul Nicolae Robu vrea, pentru Timişoara, un campus sportiv unic în Europa

Nicolae Robu si macheta campus sportiv Timisoara  (o) Foto PNL TimisEdilul Timişoarei plănuiește realizarea unui campus sportiv de dimensiuni unice în Europa, care să includă un stadion nou, o sală polivalentă, un bazin olimpic de înot și un hotel.

 

Un concept de amenajare a zonei din jurul Stadionului „Dan Păltinișanu” a fost prezentat, vineri, în stadiul de machetă, de către edilul Nicolae Robu. Acesta a precizat că se dorește reamenajarea integrală a zonei și crearea unui campus sportiv unic în Europa, cu fonduri care urmează să fie identificate, însă, abia după ce va fi realizat masterplanul proiectului.

Macheta de amenajare a zonei din jurul Stadionului „Dan Păltinișanu”, prezentată azi de primar, propune, printre altele, construirea unui stadion nou, cu o capacitate de 40.000 de locuri, a unei săli polivalente cu o capacitate de 15.000 de locuri, a unui bazin olimpic de înot și a unui hotel. Noul stadion ar urma să fie construit în zona de lângă b-dul Sudului și s-ar învecina cu baza sportivă a Universității Politehnica, cu terenurile în aer liber, cu bazinul de înot și cu Sala Polivalentă a UPT.

Una dintre problemele pe care materializarea proiectului le va implica va consta în necesitatea desființării cluburilor care funcționează acum în zonă. Obiectiv referitor la care edilul opinează că nu va fi imposibil de realizat, prin recurs la cadrul legal: Pentru a face tot ce am prezentat va trebui să desfiinţăm clubăraiul din zonă. O să o facem aplicând legile existente în România şi nu altfel. Vom găsi una dintre formulele legale la dispoziţie pentru a rezolva această problemă”.

Macheta campus sportiv Timisoara (o) Foto PNL TimisÎn ceea ce privește dimensiunile viitorului campus sportiv, edilul nu a putut să ofere detalii în acest moment, precizând doar că proiectul se află la stadiul de conceptualizare. Însă, judecând după anvergura sa și după multitudinea de obiective care se doresc a fi realizate, apreciază că noul proiect se va întinde pe o suprafață care e posibil să depășească tot ceea ce există în acest moment în Europa. De la viitoarea prelungire a b-dul Sudului, strada Cerna, apoi pe Podeanu, Surorile Martir Caceu, Arieş, Bdul. Liviu Rebreanu, toată zona aceasta va fi o zonă a sportului”, explică primarul. Adăugând că în zonă va fi construit și un hotel destinat în primul rând sportivilor, referitor la care a precizat că va putea găzdui la parter spații comerciale, inclusiv o unitate McDonald’s cum este cea care funcționează în acest moment pe locația unde este prevăzut să se înalțe viitorul hotel: „La parter va putea să aibă, de exemplu, McDonald’s, având în vedere că acum pe această locaţie este o unitate McDonald’s. Sigur că ea poate să rămână în continuare la parterul unei clădiri mult mai înalte, pentru că toată zona aceasta are un regim de înălţime mare, este Spitalul Judeţean acolo, sunt blocuri”.

Potrivit intențiilor formulate de primar, în zonă va fi realizată și o parcare subterană și vor fi plantați numeroși copaci, înfățișați, de altfel, pe macheta prezentată în detaliu de edil.

În ceea ce privește fondurile care ar putea servi la materializarea proiectului, primarul Nicolae Robu a precizat că acestea nu au fost identificate încă, urmând să se analizeze posibilitatea accesării de fonduri europene disponibile în viitorul ciclu financiar 2014 – 2020 și să fie luată în calcul inclusiv varianta parteneriatelor public-private. Nu avem în momentul de faţă sursa de finanţare. Acum suntem în faza de masterplan. După ce ai stabilit clar lucrul acesta, vezi pe ce surse de finanţare te poţi focaliza. Evident că vor fi necesare pentru unele obiective fonduri de la Guvernul României, pentru că nu vor fi finanţabile de la UE. Alte obiective pot fi realizate din venituri proprii, altele pot fi făcute inclusiv prin parteneriat public-privat. Asta este o altă etapă, deocamdată noi dăm un anumit regim zonei”, a explicat edilul. Adăugând că abia după identificarea unor posibile surse de finanțare se va putea face și o estimare a orizontului de timp în care va putea fi realizat proiectul.

Print Friendly, PDF & Email