Primarul Nicolae Robu propune „taxa pe paragină”

Vizaţi sunt proprietarii care își neglijează terenurile sau clădirile

Cladire paraginita TimisoaraIntroducerea unei noi taxe, menită să genereze venituri suplimentare la bugetul local, este analizată în acest moment la Primăria Timișoara. Edilul Nicolae Robu declară că ar exista posibilități de încadrare legală a noii taxe, care ar urma să le fie aplicată tuturor proprietarilor de clădiri sau de terenuri care își lasă în paragină proprietățile, producând astfel orașului neajunsuri de ordin estetic sau probleme de sănătate cetățenilor. 

 

Edilul Nicolae Robu a evocat, vineri, posibilitatea introducerii, în Timișoara, a unei taxe care să le fie aplicată proprietarilor de clădiri sau de terenuri lăsate în paragină. „Constatăm în Timișoara, ca și în multe alte locuri din țară de altfel, că o mulțime de proprietăți, terenuri sau clădiri ajunse pe mâna unora și a altora, sunt lăsate în paragină”, a declarat primarul Nicolae Robu, adăugând că există în oraș clădiri în curs de demolare, a căror imagine este dezolantă, dar și terenuri pline de bălării și de ambrozie. În aceste condiții, edilul propune instituirea unei taxe menită să îi sancționeze pe toți cei care nu își valorifică proprietățile.

Edilul a precizat că nu poate oferi încă detalii referitoare la modalitatea de încadrare legală a taxei pe paragină, dar a adăugat că „ideea este în lucru”, opinând că ar exista modalități de încadrare, pentru că aceste proprietăți afectează și mediul înconjurător, iar astfel de imobile lăsate în paragină sunt o sursă de mucegai și de praf, nocive pentru sănătatea populației.

În ceea ce privește valoarea acestei taxe, edilul a precizat pe moment doar că intenționează ca ea să fie „cât se poate de mare”, pentru ca să îi determine pe proprietari să ia măsuri pentru a-și valorifica proprietățile, în orice mod vor decide aceștia, întrucât „orice proprietar este suveran pe proprietatea lui”.

Mai mult, a apreciat edilul, o soluție ar putea fi reprezentată de un demers parlamentar care să determine modificarea Codului Fiscal, astfel încât acesta să permită autorităților publice locale să instituie astfel de taxe, în mod explicit, pentru situații concrete, cum sunt și cele legate de poluare sau de abandonarea unor clădiri sau a unor terenuri.

Primarul Nicolae Robu a făcut referire și la existența, în Timișoara, a unor terenuri aflate în paragină care se află în prezent în proprietatea Statului român și pentru care Primăria a solicitat deja emiterea unor hotărâri de guvern, care să permită trecerea acestora în proprietatea Municipalității, încă de acum doi ani, de la preluarea mandatului de către actualul edil. „Dacă aceste terenuri ar aparține Primăriei, nimeni nu ar pune mâna pe ele”, a declarat edilul, adăugând că, după doi ani de la solicitare, o astfel de hotărâre de guvern nu a fost emis și „terenurile, care aparțin unor ministere, sunt în paragină. O parte din paragină e a Guvernului. (…) Cineva face un boicot? Există interese imobiliare? Vom aplica această taxă și unor ministere”, a precizat edilul Nicolae Robu. Care a adăugat și că nici Primăria Timișoara nu dorește să se sustragă de la îndatorirea de a se îngriji de clădirile deteriorate pe care le deține în proprietate în diverse zone ale orașului și că, în ceea ce privește Clinica de Oftalmologie, care aparține Primăriei, Municipalitatea a dovedit că a întreprins măsuri concrete.

Print Friendly, PDF & Email