Primarul Nicolae Robu nu renunță la ideea metroului la Timișoara

Nicolae RobuIdeea că Timișoara ar putea avea în perspectiva următorilor ani metrou care să străbată orașul, legând Gara de Nord de Aeroport, a fost susținută din nou ca oportunitate de dezvoltare urbanistică modernă a orașului de către primarul Nicolae Robu. Acesta oferă drept exemplu o situație similară din Karlsruhe.

Primarul Nicolae Robu spune că, oricât de fantezistă ar putea părea ideea pe care o susține, aceasta se întemeiază pe discuții concrete pe care le-a avut cu profesioniști ce susțin că, pentru nevoile de dezvoltare modernă ale unor mari aglomerări urbane, soluția de perspectivă este reprezentată exclusiv de îngroparea liniilor de tramvai în subteran. „Dacă în urmă cu câțiva ani susțineam și eu ideea ridicării căii ferate pe estacadă, acum m-am convins că soluția ducerii ei în subteran este singura eficientă. Se poate obține astfel o conectare rapidă a unor puncte cheie din oraș, cum sunt Gara de Nord, Mall-ul, Gara de Est și Aeroportul”, a precizat primarul.

Edilul mai spune că a purtat discuții pe această temă cu arhitecți experimentați pe care i-a întâlnit în cadrul unei vizite pe care a făcut-o la Barcelona, dar a și văzut un caz similar, de ducere în subteran a tuturor liniilor de tramvai în orașul german Karlsruhe. Acolo, spune Nicolae Robu, au fost efectuate astfel de lucrări chiar și în zona istorică a orașului, fără ca acestea să pericliteze în vreun fel structura de rezistență a clădirilor prin generarea de vibrații.

„În prezent, tehnicile utilizate în cazul unui astfel de proiect permit realizarea lui rapidă și cu prețuri convenabile”, susţine primarul, care a insistat pe ideea că astfel se generează o suprafață de aproximativ opt kilometri lungime, care va fi eliberată de linii destinate transportului în comun. Ceea ce ar permite punerea în aplicare a unor propuneri de dezvoltare urbanistică moderne.

Referitor la posibilitățile de finanțare ale unui astfel de proiect, edilul-șef al Timişoarei a apreciat că este greu de estimat un orizont precis de timp în care se va putea realiza, dar, afirmă el, este cert că proiectul în sine, care va fi realizat în colaborare cu C.F.R., va fi inclus pe lista proiectelor pentru care se va căuta finanțare pe exercițiul financiar 2014 – 2020. „Acest proiect va fi inclus în portofoliul de proiecte și, dacă specificațiile exercițiului programatic viitor vor face eligibil un astfel de proiect, eu voi milita pentru promovarea lui pe orice sursă de finanțare voi putea identifica”, mai spune primarul Nicolae Robu.

Print Friendly, PDF & Email