Primarul Nicolae Robu: „Este inadmisibil, deopotrivă pentru «uber»-iști și pentru taximetriști, să-și facă singuri dreptate”

Primarul Timişoarei condamnă scandalul izbucnit între taximetriştii din Timişoara şi şoferii de la Uber, care s-a încheiat cu un protest al taximetriştilor în faţa locuinţei lui Nicolae Robu, unde aceştia au claxonat îndelung.

 

Este inadmisibil, deopotrivă pentru «uber»-iști și pentru taximetriști – de data aceasta se spune că a început un «uber»-ist – să recurgă la violențe, fie ele verbale sau, cu atât mai mult, fizice, în alți termeni, să-și facă singuri dreptate, în înțelegerea subiectivă, discreționară, pe care fiecare o are asupra situației. Iar cei ce fac așa ceva, trebuie identificați și pedepsiți exemplar”, a scris, la puţin timp după incident, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, pe pagina sa de pe reţea de socializare.

Acesta subliniază că Municipalitatea nu are nicio implicare în funcţionarea Uber: „Fenomenul «uber» se manifestă în întreaga lume, cu plusurile și cu minusurile pe care le are. Niciunde nu sunt implicate Primăriile, așa cum nici în Timișoara.”

Primarul atrage atenţia că taximetriștii trebuie sa înțeleagă că nici el, nici Primăria, nici Consiliul Local nu pot să restricționeze ceea ce permite legea. „Ei nu nouă trebuie să ni se adreseze, ci instanțelor de judecată, dacă consideră că Uber nu funcționează legal. Gestul taximetriștilor de a protesta prin fața locuinței mele este incorect, cu atât mai mult cu cât, așa cum cei corecți dintre ei recunosc și o spun deschis, le-am rezolvat o mulțime de probleme pe care cu administrația precedentă nu le-au putut rezolva, iar de tot ceea ce am făcut în infrastructura de mobilitate – și am făcut foarte multe – ei sunt cei ce beneficiază cel mai mult”, declară primarul Timişoarei.

Acesta îi asigură pe taximetriști de respectul său „pentru profesia lor și pentru ei, ca cetățeni ai orașului, și de deschiderea, în continuare, de a le rezolva problemele”, dar le cere să înțeleagă că nu îi pot pretinde lucruri în afara prerogativelor sale legale: „La așa ceva, eu nu marșez, indiferent ce presiuni se fac asupra mea.”

Nicolae Robu le cere publicşi taximetriștilor și şoferilor de la Uber să dea dovadă de o conduită corectă, civilizată și să acționeze strict în limitele legii, sub orice privințe. Iar responsabililor sistemului Uber le solicită să facă o verificare atentă a persoanelor pe care le acceptă în sistem, „dat fiind că acestor persoane, cetățenii le încredințează însăși viața lor, în momentul în care le devin clienți. În sistemul de taxi, știu că acest lucru se face.”

Print Friendly, PDF & Email