Primarul Nicolae Robu: „Cu optimism, estimez că centura Timişoarei va fi gata prin 2020”

Centura Timişoarei, care ar urma să asigure legătura cu Serbia, ar putea fi finalizată de Guvern cel mai repede în 2020, estimează primarul Nicolae Robu.

 

Problema critică este lipsa centurii între Calea Lugojului şi ieşirea spre Vama Stamora – Moraviţa. Aici ne arde, pentru că se tot întârzie realizarea centurii de către Guvern. Cu optimism, estimez că va fi gata prin 2020. În absenţa acestui drum, arterele din Timişoara vor fi în continuare încărcate, cu urmări negative pentru oraş, cu vibraţii care deteriorează clădirile, zgomot, poluare mult peste ceea ce ar produce doar traficul intra-urban, se deteriorează drumurile care nu sunt construite pentru centuri ocolitoare, ci pentru trafic urban”, a declarat azi, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţă Agerpres.

Proiectul de construire a centurii de sud a Timişoarei, iniţiat în timpul administraţiei Ciuhandu, nu poate fi realizat de Municipalitate, pentru că terenul nu-i aparţine şi este un obiectiv pe care şi l-a asumat Guvernul.

Între timp, creşterea traficului în zonă a făcut ca realizarea centurii la doar câte o bandă pe sens, conform proiectului guvernamental, este considerată de Primărie ca fiind ineficientă pentru 2021, când Timişoara, care va deveni Capitală Culturală Europeană, aşteaptă peste un milion de turişti.

Centura de Sud a Timişoarei, care ar urma să aibă o lungime de circa 20 de kilometri, ar presupune o investiţie de aproape124 de milioane de euro (plus TVA) şi va oferi o rută ocolitoare a oraşului pentru traficul greu.

Pentru a suplini lipsa acestei centuri ocolitoare care să scoată traficul greu din Timişoara, Primăria a anunţat că va finaliza în acest an Inelul 4 rutier, în lungime de 12 kilometri, cu bani de la bugetul local. Inelul 4 va urma ruta AEM – platforma industrială Calea Buziaşului – podul peste Bega în zona Bobâlna – zona feroviară UMT – Calea Lipovei – Calea Aradului – Calea Torontalului – Calea Bogdăneştilor – zona Solventul – Gara de Nord – zona Dâmboviţa. Inelul 4 este, spune Nicolae Robu, este un proiect extrem de important, pentru că Timişoara are un tronson foarte scurt de centură, de doar 12,8 km.

Print Friendly, PDF & Email