Primarul Nicolae Robu acuză P.S.D. că ar fi purtat negocieri pentru reconfigurarea majorităţii din Consiliul Local

Nicolae Robu bustEdilul Timişoarei şi-a manifestat public dezamăgirea faţă de modul în care au înţeles să acţioneze foştii parteneri de alianţă politică, spunând că ar exista dovezi potrivit cărora ar fi purtat negocieri menite să reconfigureze majoritatea din Consiliul Local al Primăriei Timişoara. Şi aceasta, afirmă edilul, încă de la finele săptămânii trecute, adică înainte de retragerea P.N.L. de la guvernare. Situaţia e diferită în ce îi priveşte pe reprezentanţii liberali, despre care Nicolae Robu spune că nu au purtat nicio negociere prealabilă şi că eventualele discuţii care vor avea loc se vor purta la rece.     

 

Deciziile vor fi luate la rece

Ruptura U.S.L., consfinţită marţi seara prin decizia de retragere de la guvernare a P.N.L., plasează pe un teritoriu extrem de nesigur echilibrul de forţe de la nivelul Consiliului Local Timişoara. Deşi edilul Timişoarei, Nicolae Robu, admite că fragilitatea contextului politic actual va impune, probabil, demararea unor negocieri pentru obţinerea unei majorităţi confortabile în Consiliul Local, acesta a opinat că lucrurile trebuie discutate cu calm, după ce impactul emoţional al deciziei luate marţi seara de P.N.L. se va mai fi atenuat. „Acum suntem marcaţi de evenimentul greu prin care am trecut”, a declarat primarul, care este şi lider al P.N.L. Timiş, adăugând că „aseară s-a anunţat că fiecare poate să decidă, la nivel local, asupra unor eventuale alianţe”. Şi a precizat că orice eventuală decizie va fi luată la rece, urmărind interesul şi binele Timişoarei şi că „mai binele pe care înţeleg să îl caut este mai binele Timişoarei”.

Nicolae Robu a dat asigurări că până în acest moment nu a purtat niciun fel de discuţie legată de configurarea unei majorităţi în Consiliul Local al Primăriei Timişoara. Nu aceeaşi este situaţia în ceea ce îi priveşte pe reprezentanţii locali ai P.S.D., despre care spune că există dovezi că ar fi purtat negocieri cu reprezentanţii altor partide, şi aceasta încă de la finalul săptămânii trecute, adică din perioada permergătoare anunţului de ieşire de la guvernare, făcut în 25 februarie, de către P.N.L.

Nicolae Robu a căutat însă să se menţină în acelaşi registru ponderat al declaraţiilor în referirile sale la colaborarea de la nivel local din interiorul fostei alianţe politice, precizând că există în Consiliul Local Timişoara consilieri din partea P.S.D. cu care a colaborat foarte bine şi pe care i-a catalogat drept persoane de bună-credinţă. Edilul a insistat asupra faptului că în interiorul P.S.D. Timiş există şi persoane care se situează în zona unor influenţe politice nefaste, venite dinspre vârful ierarhiei partidului şi care, spune el, acţionează „în baza unor metehne şi a unei atitudini imprimate de la centru”, încercând să acrediteze ideea unei culpabilităţi a P.N.L.-ului în ce priveşte ruperea alianţei U.S.L.

„Se subestimează inteligenţa cetăţenilor acestei ţări”

„Se subestimează inteligenţa cetăţenilor acestei ţări”, afirmă Nicolae Robu, specificând că mizează pe discernământul electoratului şi pe faptul că oamenii pot decide, în baza raţionamentului propriu, faptul că P.S.D. s-a lăsat călăuzit de dorinţa de a acapara cât mai multă putere, nesocotind mare parte dintre angajamentele făcute faţă de colegii de alianţă.

Deşi a admis că au existat persoane care l-au avertizat asupra iminenţei unui astfel de final încă de la începutul colaborării politice a partidului pe care îl reprezintă cu P.S.D., Nicolae Robu a insistat asupra faptului că vina P.N.L.-ului în raport cu electoratul există, dar este „mult mai mică”, P.N.L. fiind motivat în demersurile sale de „prea multă bună-credinţă”.

Referindu-se la faptul că au existat de-a lungul timpului numeroase voci care au catalogat proiectul politic U.S.L. drept o construcţie nefirească, liderul liberal timişean a relevat faptul că ruperea alianţei de guvernare nu a fost o fatalitate şi că puteau fi identificate, cu bună-credinţă din partea partenerilor social-democraţi, soluţii pentru continuarea colaborării politice dintre cele două partide. În context, acesta a menţionat şi că în Germania este posibilă o colaborare între stânga şi dreapta politică, dacă elementul central al  preocupării politicienilor îl reprezintă interesul cetăţenilor.

În problema Spitalului de Copii s-a recurs la o „şmecherie politicianistă”

Totuşi, promite edilul, „Timişoara nu va sta pe loc, pentru că nu este atât de dependentă de banii de la buget”, făcând referire la impactul pe care decizia politică recentă o va avea asupra şanselor Timişoarei de a obţine fonduri de la bugetul de stat pentru proiectele sale. În plus, mai spune Nicolae Robu, discuţiile de la nivel local purtate pe marginea fondurilor alocate de premierul Victor Ponta, pentru construcţia noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, fonduri despre care s-a spus că Timişoara le-ar fi pierdut, pentru că nu au fost utilizate la timp, adică în decursul anului 2013, au fost o „şmecherie politicianistă”. Primarul a declarat că fondurile respective au fost alocate intempestiv, fără a respecta o înşiruire firească a lucrurilor, înainte chiar să fie realizat proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate.

Referitor la şansele Timişoarei de a obţine fonduri pentru proiectele sale din finanţări europene şi la impactul negativ pe care l-ar putea avea un eventual lobby din partea P.S.D., edilul a apreciat că „nu cred că vor îndrăzni, cu toate metehnele lor, să influenţeze accesul la fonduri europene”, adăugând totodată că are resursele şi determinarea de a se opune unor astfel de situaţii, dacă va fi cazul.

Print Friendly, PDF & Email