Primarul liberal al Timişoarei: “Schimbarea viceprimarului PSD Traian Stoia nu este o prioritate”

Nicolae RobuPrimarul Nicolae Robu spune că sunt premature discuţiile despre o iminentă înlocuire a viceprimarului PSD Traian Stoia, în actualele condiţii, generate de reducerea drastică a atribuţiilor acestuia. Edilul-şef a răspuns astfel unor speculaţii mediatice iscate pe marginea informaţiei potrivit căreia reprezentanţii Biroului Politic Municipal al PDL Timişoara l-ar fi desemnat, joi seara, drept potenţial viitor ocupant al fotoliului de viceprimar pe consilierul local PDL Simion Moşiu.

 

“Nu îmi place să am în echipă oameni ai cuiva. Ci ai Timişoarei şi ai timişorenilor”

Primarul Timişoarei Nicolae Robu a făcut, vineri, câteva consideraţii publice pe marginea unor discuţii declanşate intempestiv în interiorul PNL Timiş, referitoare la presupusa schimbare, dorită de o parte dintre reprezentanţii PDL, a viceprimarului PSD Traian Stoia cu un membru desemnat de PDL, în persoana consilierului local Simion Moşiu.

Simion MosiuNicolae Robu spune că a aflat exclusiv din presă despre discuţiile care ar fi avut loc, joi seara, în interiorul organizaţiei municipale a PDL. Şi, a mai precizat el, nu a fost consultat în prealabil asupra subiectului unei posibile viitoare schimbări. Şi, mai spune, nu are nimic de reproşat personal candidatului despre care a subliniat că a aflat din presă că ar urma să primească susţinerea PDL, dar că nu îi place să se forţeze primirea cuiva, indiferent de cine e, în echipa sa. “Nu am discutat cu nimeni. (…) Nu ştiu dacă e omul cuiva”, declară primarul Nicoale Robu, cu referire la persoana consilierului local PDL Simion Moşiu şi cu privire la informaţiile potrivit cărora acesta ar fi susţinut, din umbră, de doi cunoscuţi oameni de afaceri din Timişoara, cu numeroase interese în domeniul imobiliar.

Edilul a admis că a fost apelat telefonic, vineri, de către Simion Moşiu, dar că nu i-a răspuns la telefon, deşi îi “pare un om serios şi implicat”. Primarul mai spune că dezaprobarea sa, în contextul unei situaţii în care s-ar forţa impunerea unui nou membru în echipa de conducere a Primăriei Timişoara, nu ar avea nicio legătură cu persoana consilierului local Simion Moşiu, ci cu o metodă de lucru prin care s-ar forţa luarea unei decizii de acest gen. “Îmi pare rău dacă s-a făcuz uz de numele meu. (…) Nu îmi place să am în echipă oameni ai cuiva. Vreau să am oameni ai Timişoarei şi ai timişorenilor, care nu sunt ai unui partid sau ai unui grup de interese. Nu sunt de acord procedural”.

Edilul-şef al Timişoarei spune că a aflat că joi seara ar fi fost convocată o şedinţă a Biroului Politic Municipal al PDL Timişoara, în care s-ar fi convenit asupra acordării sprijinului PDL consilierului local Simion Moşiu, pentru preluarea poziţiei de viceprimar al Timişoarei, în locul viceprimarului PSD Traian Stoia.

“Sunt un om ce nu mă supun şi care nu are obligaţii la nimeni”

Co-preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, mai spune că discuţiile despre o eventuală schimbare la vârful echipei de conducere a Primăriei Timişoara ar trebui iniţiate altfel, abia după ce s-ar şti pe ce majoritate anume din Consiliul Local Timişoara se poate miza vizavi de persoana pe care vrei să o promovezi. “Votul e secret în Consiliul Local. Nu vii cu un candidat scos din mânecă”, şi-a argumentat punctul de vedere primarul Nicoale Robu. Precizând şi că, în condiţiile prezentate în mass-media locală, ar putea fi identificate argumente care ar pleda pentru o posibilă înţelegere ocultă a cuiva cu PSD-ul. Situaţie despre care susţine că o respinge din start. “Nimeni nu i-a întrebat nimic pe cei opt consilieri ai PNL”, declară Nicolae Robu. Acesta a precizat şi că nu doreşte să personalizeze referirile la persoana consilierului local Simion Moşiu, ci că se referă la principii, în general, şi la premisele unei bune coordonări a demersurilor în cadrul marelui partid rezultat din fuziunea PNL cu PDL. “Nu insinuez că există o colaborare între PDL şi PSD”, a subliniat primarul Nicolae Robu, precizând doar că doreşte să ştie care sunt cei minimum 14 consilieri locali pe care s-ar putea conta la vo» în cazul propunerii de schimbare a lui Traian Stoia cu Simion Moşiu. “Am aflat din ziare că ar fi avut loc o şedinţă a Biroului Politic Municipal al fostului PDL, care nu mai există…(…) Nu se face aşa. Trebuie să ştii dacă există suport la vot”.

Traian Stoia viceprimar Timisoara (3)Nicolae Robu mai spune că, dacă se confirmă faptul că s-a procedat aşa, atunci consilierii locali ai PNL-ului istoric nu ar vota cu nimeni. În plus, adaugă el, ţinând cont de recenta diminuare drastică a atribuţiilor viceprimarului PSD Traian Stoia, schimbarea acestuia nu este o prioritate: “Schimbarea viceprimarului Traian Stoia nu este o prioritate. E un simţământ omenesc, firesc, al celor care obţin o mare victorie, să se impună”.

A crea un partid mare, prin fuziune, nu e uşor”, a explicat co-preşedintele PNL Timiş care ar putea fi originile interesului apărut în PNL Timiş imediat după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către candidatul susţinut la alegerile prezidenţiale de către cele două partide – PNL şi PDL, componente ale ACL. “Este nevoie de timp pentru omogenizare”, a adăugat preşedintele PNL Timiş, precizând că, în aceste condiţii, trebuie manifestată o atitudine tolerantă şi înţelegătoare. “Nu trebuie să se audă vorbindu-se în termeni de «noi» şi «ei»”. Aceasta este o disfuncţie”, a apreciat co-preşedintele PNL Timiş. Acesta a precizat şi că, până la organizarea de alegeri interne care să permită desemnarea unei structuri de conducere monocefale, PNL funcţionează, cel puţin până în 15 ianuarie 2015, cu două conduceri: “Aşa s-a stabilit în primăvară. Ar urma, după 15 ianuarie 2015, să fie numită o conducere interimară monocefală”.

Nicolae Robu admite, însă, că, în condiţiile nou create după alegerile prezidenţiale, ar fi posibil să se justifice convocarea unui congres extraordinar, în doar câteva luni, în cadrul căruia să se decidă asupra noilor structuri unice de conducere, chiar înainte de termenul avansat pentru finalizarea fuziunii dintre cele două partide, preconizat iniţial, drept termen-limită, pentru orizontul anului 2017.

Co-preşedinte PNL Timişoara: “A fost o analiză internă, nu o decizie definitivă”

Cornel Samartinean bustContactat telefonic, preşedintele organizaţiei municipale a PDL Timişoara, actual co-preşedinte al PNL Timişoara, deputatul Cornel Sămărtinean, a precizat că discuţiile despre o posibilă viitoare susţinere a consilierului local Simion Moşiu pentru ocuparea poziţiei de viceprimar al Timişoarei, au apărut în contextul în care, în PDL, a avut loc un proces de analiză internă. “A fost vorba despre o analiză internă. Nu e o decizie definitivă. Sigur că o decizie despre cine va fi viitorul viceprimar va fi tot o decizie politică”, a declarat preşedintele PDL Timişoara, deputatul Cornel Sămărtinean. Acesta a subliniat faptul că miza discuţiilor legate de susţinerea acordată de PDL consilierului local Simion Moşiu nu este una definitivă şi că o decizie tranşantă şi definitivă nu a fost luată încă.

Print Friendly, PDF & Email