Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, se declară surprins de faptul că Festivalul Internaţional de Literatură de la Timișoara nu a fost declarat proiect eligibil în rândul proiectelor selectate de Centrul de Proiecte Timişoara, în cadrul apelului de finanțare “Cultura în prezent”:
„Bineînțeles că Timișoara trebuie să susțină al său Festival Internațional de Literatură. Cu foarte puțini bani și multă pasiune a reușit să devină un reper în peisajul cultural chiar și dincolo de granițele României. Am discutat cu mai multe instituții de cultură din subordinea Primăriei pentru a identifica o soluție de finanțare și găzduire pentru FILTM. Nu am niciun dubiu că o vom găsi”, transmite primarul Dominic Fritz.
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, explică edilul, este un mecanism de finanțări nerambursabile transparent care a reușit în scurt timp să profesionalizeze modul în care se dau bani publici pentru cultură, în Timișoara: „În locul unui sistem de alocări decise politic, discreționar și netransparent avem acum criterii clare, cu evaluări independente și un focus pe impact în comunitate. Anul acesta, mulți operatori culturali au prins aripi și au depus proiecte excelente în valoare totală de peste nouă milioane de lei. Asta este în primul rând o mare dovadă de încredere pentru acest nou mecanism de finanțare și n-are decât să ne bucure.”
Dat fiind că disponibilă pentru finanţarea proiectelor culturale este o sumă de trei milioane de lei, mai spune Dominic Fritz, asta înseamnă și că idei bune și proiecte meritorii în valoare de peste şase milioane lei au rămas, din păcate, nefinanțate: „Este inevitabil, ca în orice proces competitiv cu resurse limitate, să existe nemulțumiri și dezbateri aprinse despre punctajele obținute și criteriile aplicate, despre cine a reușit să obțină finanțare si cine nu, despre cine «merită» și cine nu. E normal să producă dezamăgiri. Eu cred că aceste discuții despre cum să prioritizăm și să alocăm bani publici pentru cultură trebuie duse cu toate dilemele puse pe masă. În modul cel mai constructiv, și nu doar punctual, cu toată deschiderea din partea noastră de a aduce îmbunătățiri. Sunt conștient de responsabilitatea pe care o avem în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, să nu dăm greș cu felul în care susținem cultura.”
Primarul Timişoarei anunţă că, în luna mai, va organiza o dezbatere la Timișoara despre finanțarea culturii, la care va invita oameni de cultură și experți din toată țară.
Unul dintre organizatorii FILTM, Robert Şerban, a anunţat pe Facebook că proiectul FILTM, care anul acesta împlinește 11 ani de existență şi care a primit, până acum, finanțare din partea Primăriei Timișoara, nu a primit finanțare din partea Centrului de Proiecte Timișoara. „Juriul ales de conducerea acestui centru a considerat că cele zece ediții ale celui mai important festival de literatură din vestul României n-au contat și au decis că FILTM nu este… eligibil. (…) Am depus contestație la această decizie, crezând că oamenii din juriu (oameni care ar trebui să aibă vocația culturii scrise, cu palmares în cultura scrisă, cu notorietate în acest domeniu, cu un CV din care n-ar avea cum să absenteze cărțile pe care chiar ei le-au scris) vor repara greșeala. Da’ de unde! Contestația noastră, argumentă punctual, se pare că nici n-a fost băgată în seamă. (…)Am scris în textul contestației faptul că până și azi, când imaginea contează mai mult decât oricând, se văd rapid și grotesc, prin deciziile care se iau, diferențele dintre cei care sunt formați de/în cultura scrisă și cei care au ignorat-o sau nu i-au dat importanță. Se văd diferențele între cei care au răsfoit și cei care au citit și citesc”, susţine Robert Şerban.
Acesta mai spune că regulamentul de finanțare a apărut fără să fi fost în dezbatere publică, adăugând că „Centrul de Proiecte, o instituție tânără și crudă, a schimbat, în doar cîteva luni, regulile privind definirea proiectelor prioritare: spre deosebire de sesiunea de finanțare de anul trecut, acum a definit «proiectele prioritare» și în termeni financiari, propunând limita minimă de buget de 250.000 de lei. Or, FILTM nu are nevoie de așa o sumă uriașă, pentru că festivalurile de literatură nu costă atât.”
Ultimele comentarii