Primăria vrea documentaţii clare pentru terenurile sale de lângă Stadionul „Dan Păltinişanu”

Stadion Dan Paltinisanu Foto CJ TimisCu sau fără vreo legătură cu grandiosul şi, conform unor consilieri locali, deocamdată irealizabilul proiect al extinderii Stadionului „Dan Păltinişanu”, Primăria vrea să clarifice, din punct de vedere cadastral, situaţia terenurilor sale deţinute în această zonă. Acestea au generat de-a lungul timpului mai multe scandaluri, care au mers până la plângeri la D.N.A.

 

Primăria vrea terenuri cu acte în regulă

Conform unui proiect publicat săptămâna trecută, Municipalitatea timişoreană doreşte să demareze procedura de sector cadastral a zonei Stadion, cuprinse între Stadionul „Dan Păltinişanu” – strada prof. dr. Aurel Păunescu – Podeanu – strada Cerna – b-dul Iosif Bulbuca.

Nu se ştie încă dacă acest demers are legătură cu proiectul extinderii stadionului, pe care Primăria susţine că îl are în vedere, deşi este greu de apreciat de unde ar obţine fondurile necesare pentru o astfel de investiţie. Prin acest proiect, Primăria recunoaşte, însă, că situaţia terenurilor din zonă este neclară din punct de vedere al documentaţiei cadastrale. „Prin acest proces se pune de acord situaţia reală din teren cu planul de carte funciară existent, fiind o operaţiune de actualizare a planurilor existente prin includerea tuturor detaliilor apărute ulterior întocmirii iniţiale a planului”, spun specialiştii administraţiei locale. Aceştia susţin că reambularea zonei se impune deoarece în urma dezlipirilor succesive, produse în perioada 1946 – 2014, nu se reuşeşte identificarea parcelelor. „Prin reambulare se va renumerota întreaga zonă, numerele topografice vechi se sistează, fiecare imobil urmând să primească un număr topografic/cadastral nou”. Primăria mai ţine să precizeze, în acelaşi context, că tot acest proiect se impune şi pentru reglementarea situaţiei juridice a bazelor sportive, a terenului aferent bazinului de înot olimpic, a căilor de acces şi zonelor verzi.

În 2009, un scandal monstru şi o posibilă anchetă a D.N.A. însoţeau “revelaţia” legată de faptul că Primăria a închiriat ani buni o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi din zona stadionului, pentru o bază de agrement, percepând chirie doar pentru o mică parte din această suprafaţă. Conform informaţiilor vehiculate atunci, Municipalitatea a perceput în prima fază 2.500 de lei pe lună, apoi 5.000, pentru ceea ce era un spaţiu imens. După scandalul iniţial, nu s-a mai auzit nimic în acest sens de la D.N.A., iar lucrurile au rămas să se reglementeze la nivel de instanţă.

Revelaţii tardive

Anul trecut, staff-ul Primăriei Timişoara a avut tot felul de revelaţii legate de patrimoniul deţinut, descoperind terenuri şi clădiri pe suprafeţe mari care de drept ar fi trebuit să fie ale sale, dar care, scriptic, sunt ale nimănui, pentru că nu apar cu niciun proprietar la cartea funciară. Unii consilieri locali susţineau în context că funcţionari din Primărie ştiau de multă vreme de aceste proprietăţi, dar le ţineau ascunse, pentru a rezolva preferenţial anumite cazuri de revendicare.

Problema lipsei intabulărilor şi a unei evaluări corecte şi actualizate a clădirilor nu este, însă, nouă la Timişoara, de ani de zile constatându-se, cu ocazia auditurilor, că Primăria Timişoara nu deţine o situaţie corectă şi reală a imobilelor din patrimoniul său. De altfel, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, declara anul trecut că Municipalitatea se află încă în faza identificării terenurilor şi clarificării statutului lor juridic, deoarece nu a existat o situaţie clară a patrimoniului Primăriei: „Noi tot mai descoperim imobile, clădiri şi terenuri ale Primăriei, care sunt ale noastre, dar nu sunt intabulate”.

Situaţia aceasta a fost confirmată de date oficiale ale Municipalităţii, din care reiese că Primăria Timişoarei şi-a intabulat recent peste 3.000 de terenuri din cele aproape 5.000 pe care le-a identificat că-i aparţin.

Conform oficialilor Municipalităţii, proprietăţile care nu sunt intabulate se află în tot oraşul, dar şi în zona în care urmează să se construiască inelele rutiere aferente centurii oraşului. S-au descoperit străzi întregi care nu sunt intabulate, şi în această situaţie nu e una sau două străzi, ci câteva zeci. „În mod normal, intabulările trebuiau făcute în timp de către Direcţia de Patrimoniu. Există o obligativitate în acest sens care a fost ignorată şi cred că au existat şi interesa ca o parte din patrimoniu Primăriei să nu fie administrat în condiţii de transparenţă”, ne-a declarat consilierul local P.D.-L. Ştefan Constantin Sandu.

Print Friendly, PDF & Email