„Primăria TV”, gata de emisie

Rămâne de văzut dacă iniţiativa va duce la o variantă televizată a Monitorului Primăriei Timişoara

Plen-Consiliu-Local-TimisoaraDupă ce iniţial fusese respins proiectul de hotărâre prin care, contra sumei de aproximativ 16.000 de euro, un post de televiziune local va transmite în direct şedinţele Consiliul Local, dezbaterile publice şi întâlnirile şefilor Primăriei cu reprezentanţii consiliilor consultative de cartier, în ultima şedinţă de plen acesta a fost votat. Rămâne de văzut însă cum va fi implementat, pentru ca noua „Primărie TV” să nu se transforme într-o variantă televizată a Monitorului Primăriei.

 

Satisfacţie după adoptate

Nicolae RobuPrimarul Nicolae Robu s-a arătat extrem de satisfăcut de adoptarea proiectului ce vizează transmiterea televizată a şedinţelor de Consiliul Local, mai ales că, de această dată, consilierii PSD au votat „pentru”, deşi anterior, în urma votului lor negativ, proiectul fusese respins. „Şi-au dat seama că vor fi şi pentru atitudinea contrară acestui proiect penalizaţi de timişoreni. Timişorenii ştiu că dacă au votat «pentru» au făcut-o doar din disperare, că, de fapt, PSD nu a vrut transparenţă, nu a vrut să se transmită în direct şedinţele CL. Eu nădăjduiesc că măcar de frică, de teama camerelor care îi vor arăta cetăţenilor, dacă nu din conştiinţă, acei consilieri care nu pun umărul pentru ca lucrurile să meargă bine în Timişoara îşi vor revizui atitudinea. Recunosc că am vrut să am televiziunea prezentă şi ca să exercit o presiune asupra lor”, a declarat primarul Timişoarei.

„Hotărârea privind stabilirea modului de informare publică prin difuzarea în direct pe posturi de televiziune la nivel local a şedinţelor de plen ale Consiliului Local Timişoara” vorbeşte despre un proiect numit “Participarea cetăţenilor la actul decizional”, prin difuzarea în direct pe posturi de televiziune la nivel local a şedinţelor de plen, considerând că în acest fel s-ar realiza o “creştere a nivelului de responsabilitate a participanţilor la actul decizional de interes comunitar”. Proiectul îşi propunea creşterea transparenţei activităţii Consiliului Local Timişoara, implementarea unui program complex de interacţiune dintre cetăţeni şi reprezentanţii administraţiei locale, la nivel decizional şi executiv,  stimularea democraţiei participative, prin promovarea Consiliilor Consultative de Cartier, a Consiliului Consultativ al Tinerilor şi a Consiliului Consultativ al Minorităţilor Naţionale, precum şi fluidizarea comunicării şi schimbului de informaţii între aleşii locali şi structurile responsabile.

Adrian Orza consilier PNTCD (2)„Eu cred că, din punct de vedere al transparenţei cel puţin, transmiterea pe o televiziune locală a şedinţelor Consiliului Local ar avea un efect pozitiv, pe lângă transmiterea şedinţelor pe site-ul Primăriei, şi la radio”, susţine consilierul local PNŢCD Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei.

Rezerve menţinute

În aprilie, acelaşi proiect nu fusese votat de către consilierii locali din Opoziţie. Iniţial, s-a venit cu un amendament din partea PDL, care propunea ca în termen de 30 de zile de la adoptarea hotărârii, Direcţia de Comunicare a Primăriei să elaboreze criteriile de atribuire a contractului de achiziţii publice şi caietul de sarcini, acestea urmând ulterior să fie aprobate de Consiliul Local, tocmai pentru a se evita eventualele derapaje. Amendamentul a şi fost aprobat, dar proiectul în ansamblu a fost respins. De asemenea, au existat temeri legate de… direcţia camerelor video, mai mulţi consilieri locali exprimându-şi suspiciunea că acestea ar fi urmat să rămână“înţepenite doar pe prezidiu”. Alţii au estimat că televiziunea care va difuza şedinţele de consiliu şi întâlnirile primarului Nicolae Robu ar putea deveni un instrument de campanie.

Grupul de consilieri PDL a solicitat ca alegerea postului respectiv de televiziune să se facă pe criterii echitabile, pentru ca toată această iniţiativă să nu se transforme într-una de propagandă, să se ajungă la transmisii în direct de la şedinţe de partid sau şedinţe ale unor Consilii de cartier cu tentă electoral, mai ales că imparţialitatea întregului proiect depinde de cei desemnaţi să se ocupe de implementarea lui.

Print Friendly, PDF & Email