Exasperaţi de reabilitările prelungite de la Castelul Huniade, mai mulţi timişoreni au transmis petiţii către Primărie, nemulţumiţi de ritmul de execuţie al acestui proiect. Problema este că nu Primăria, ci Consiliul Judeţean se execută de acest proiect, pentru care există promisiuni că se va finaliza anul viitor.
Nemulţumiri adunate la Primărie
Pe parcursul ultimelor luni, Primăria a primit mai multe sesizări din partea unor timişoreni care aşteaptă de ani buni să se termine lucrările de reabilitate de la Castelul Huniade, unde funcţionează Muzeul Banatului. „Domnule primar, cum este posibil ca, de circa zece ani, clădirea Muzeului Banatului să se afle în aşa-zise reparaţii, în fapt, nu se lucrează absolut nimic ,iar clădirea cea mai veche a oraşului se degradează pe zi ce trece. Nu este posibilă atâta indolenţă şi hoţie. Până şi în timpul regimului comunist a fost periodic întreţinută şi reparată. Acesta este respectul faţă de acest oraş şi trecutul lui? Este absolut inadmisibil ce se întâmplă acolo şi vă rog să abordaţi în mod direct această mare problemă”, se arată într-una dintre aceste sesizări transmise Primăriei Timişoara, în mod public, pe portalul domnuleprimar.ro.
Însă, cum se întâmplă în destul de multe alte cazuri, nu instituţia direct responsabilă este trasă la răspundere. De altfel, pe această idee, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a răspuns rapid la aceste interpelări: „Clădirea nu aparţine Primăriei, ci Consiliului Judeţean Timiş, care are responsabilitate directă asupra lucrărilor”.
Promisiuni că reabilitarea se va finaliza anul viitor
Cu sau fără aceste nemulţumiri transmise greşit, problema în sine rămâne. În acest sens, CJ Timiş a dat asigurări că nu va pierde banii europeni destinaţi reabilitării Castelului Huniade, accesaţi prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în cadrul unui proiect în valoare totală de 52,5 milioane de lei, din care contribuţia CJ Timiş este de 18,8 milioane de lei.
Lucrările vizează în primul rând clădirea care găzduieşte Secţia de Istorie, Secţia de Arheologie şi Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului, care este în stare avansată de degradare, după cum avertizează specialiştii. Prima etapă, care constă în lucrări de consolidare la structura de rezistenţă, la interior, exterior, plus reparaţii minore la acoperiş, este considerată aproape finalizată. Partea a doua a proiectului vizează reparaţii ample la acoperiş şi în interior, dar şi lucrări la canalizare pentru a preveni infiltrarea apei în pereţi.
„Lucrările se vor finaliza cu siguranţă anul viitor”, ne-a declarat Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş. Totul e ca acest termen să fie însă şi pe placul partenerilor europeni ai proiectului. Muzeul Banatului funcţionează, din 1948, în
Castelul Huniade, cea mai veche clădire atestată din Timişoara. Prima construcţie datează din vremea regelui Carol Robert de Anjou, între 1307 şi 1315, şi a fost grav avariată de un cutremur. Ulterior, în perioada 1443-1447, pe vremea lui Iancu de Hunedoara, a fost ridicat un nou castel, după planurile italianului Paolo Santini de Duccio. Avariat în timpul mai multor asedii, castelul a fost reconstruit, iar forma sa actuală datează din 1856.
Ultimele comentarii