Primăria Timişoara vrea limită pentru „producţiile record la hectare” vândute în pieţe

legume-si-fructeProblema eliberării certificatelor de producător a revenit în dezbatere la Primăria Timişoara. Şi asta pentru că există mari dubii că o bună parte din producătorii autohtoni, care vând cu atestate în pieţele agro-alimentare şi volante ar comercializa doar mărfuri din producţie proprie.

 

Atestate „miraculoase”

La Primăria Timişoara a fost reluată dezbaterea legată de nevoia de reglementare în pieţele agro-alimentare şi volante din municipiu, în vederea spargerii monopolului intermediarilor şi a produselor din import. În acest sens, a fost readusă în discuţie problema atestatelor de producător şi a „producţiilor record” care reies din aceste documente; sunt întreprinzători care vând tone de legume şi fructe recoltate, scriptic, de pe câţiva zeci de metri pătraţi de grădină.

În plen au existat interpelări legate de cum se va reuşi să se cuantifice cantitatea de produse care se vând de pe o anumită suprafaţă, ştiind că un producător local primeşte de la Primăria de reşedinţă, unde are terenul respectiv, acel atestat de producător. S-a întrebat totodată, cum se reuşeşte să se cuantifice o legătură dintre suprafaţa respectivă şi cantitatea de produse pe care o vinde în final, atâta timp cât nu există o fiscalizare a fenomenului. „Oamenii de fapt asta ridică problema că sunt aduse mărfurile ori din Piaţa de Gros, ori din altă parte, ori o parte din marfa vândută este într-adevăr produsă local, dar diferenţele până la cantităţile vândute provin din import”, s-a menţionat în plenul CLT.

S-a adus din nou în discuţie şi problema controlului, precizându-se că nu e treaba Consiliului Local sau a Primăriei să verifice modul în care sunt atribuite atestatele de producător. Consilierii locali timişoreni spun că în cadrul Direcţiei Agricole Timiş există un departament antifraudă, care îşi propune şi trebuie să descopere modul în care certificatele de

producător sunt date abuziv, în sensul în care Primăriile eliberează aceste certificate pentru o întreagă gamă de produse, fără să fie convinse că acelea şi există în realitate. „Nu intră în atribuţiile Poliţiei Locale Timişoara să verifice o Primărie din judeţ, însă Direcţia Agricolă poate să facă aceste demersuri, are mecanismele şi are toate punctele care sunt necesare pentru a-şi îndeplini corect această misiune şi sperăm că pe măsură ce va trece timpul îşi vor intra cât mai mult în atribuţii ca să îndeplinească această treabă. Noi nu putem decât să încercăm prin mijloacele noastre să evităm prezenţa, cel puţin în pieţele volante, a acelora care desfăşoară un comerţ total pe lângă legalitate, nemaivorbind de cei care aduc marfa de peste graniţe, din Serbia sau Ungaria, fiind total nefiscalizată, nefiind niciunde înregistrată”, s-a menţionat în interpelările din Consiliul Local.

„Problema rămâne la primării unde sunt acei agenţi agricoli, care trebuie să stabilească o corelaţie între producţie şi suprafaţă. Totodată, trebuie să se stabilească şi structura culturilor, perioada de recoltare pentru că altfel se ajunge ca, cu un atestat de producător pentru zece rânduri de ceapă, să se vândă tot anul tone de legume pe tarabele din pieţele timişorene”, spune inginerul agronom Viorel Solomie, de la Direcţia Agricolă Judeţeană Timiş.

 

O problemă fără soluţii, deocamdată

Primăria Timişoara a înăsprit sancţiunile pentru comercializarea produselor agricole de import în pieţe, stabilind noi sancţiuni şi amenzi.  Într-un regulament modificat, Municipalitatea prevede ca şi contravenţie comercializarea în piaţa ţărănească a produselor agroalimentare provenite din import sau a produselor care nu sunt cuprinse în obiectul de activitate al pieţei.

Abaterile se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 2.500 de lei şi cu puncte de penalizare, în urma acumulării a trei astfel de puncte comerciantului fiindu-i interzis dreptul de a mai comercializa produse agroalimentare în pieţele din Timişoara, pentru o perioadă de 12 luni. Interdicţia se aplică nu doar titularului, ci şi tuturor membrilor familiei consemnaţi în carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Primăria mai sancţionează şi neafişarea la loc vizibil a unei copii a atestatului de producător, dar şi neprezentarea atestatului de producător şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol la solicitarea organelor de control.

Pe de altă parte, reprezentanţii SC Pieţe SA spun că, atâta timp cât comercianţii au atestate de producător eliberate de Primării, este dificil să se facă dovada faptului că vând marfă de import.

Conform directorului Pieţe SA, Victor Ştefan, indiferent că s-a schimbat numele documentului care atestă provenienţa mărfii, din certificat de producător în atestat de producător, eliberarea acestuia de către Primării a rămas la fel, fără un sistem eficient de control.

Print Friendly, PDF & Email