Primăria Timişoara suspendă vânzarea locuinţelor de stat

După ancheta DNA

Primaria-TimisoaraPrimăria Timişoara a decis suspendarea vânzării de locuinţe din fondul locative de stat. Asta, în urma anchetei DNA iniţiate pe această temă. O parte din consilierii locali spun că trebuie stopate practicile prin care o serie de persoane publice au achiziţionat locuinţe la preţuri de chilipir, doar datorită funcţiei pe care o deţineau.

 

O decizie previzibilă

Primăria a decis să suspende activitatea de vânzare-cumpărare a locuinţelor din fondul locativ de stat, “până la finalizarea procedurilor administrative, precum şi până la finalizarea cercetărilor şi măsurilor ce trebuiesc luate în urma controlului efectuat de organele de control abilitate.” Excepţie fac doar solicitările de cumpărare a locuinţelor care au făcut obiectul unor procese în instanţă, la dosare fiind emise sentinţe judecătoreşti investite cu formulă executorie, sentinţe în baza cărora Primăria este obligată să procedeze la vânzare. Însă şi în cazul acestora, valoarea de vânzare a locuinţei va fi calculată, conform prevederilor legale aflate în vigoare, de către un expert autorizat.

“Primăria încă mai are destule locuinţe în acest fond locative, şi este bine că se suspend vânzarea până la lămurirea lucrurilor. Vânzarea trebuie să se facă în mod transparent, şi în baza unei evaluări, la o valoare corectă. Au fost cumpărate locuinţe din fondul locativ de către persoane care au avut acces la ele doar datorită funcţiei pe care au deţinut-o la un moment dat, la preţuri la care mulţi alţii le-ar fi cumpărat fără probleme, dacă ar fi avut ocazia”, declară consilierul local PNL Simion Moşiu.

Acesta mai spune că în lipsa unei gestionări corespunzătoare a fondului locativ, s-au repartizat locuinţe sociale în clădiri istorice, precum cele din Piaţa Traian, lucru care a dus la accentuarea degradării imobilelor respective, pentru că persoanele care locuiesc în acestea nu îşi permit şi nu îşi doresc să investească în eventualele operaţiuni de reabilitare.

Anchetă extinsă

Un ofiter DGA duce probe dupa o perchezitie desfasurata intr-un dosar ce priveste inmatriculari ilegale de masini de lux, in Bucuresti, miercuri, 3 august 2011. RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO

Un ofiter DGA duce probe dupa o perchezitie desfasurata intr-un dosar ce priveste inmatriculari ilegale de masini de lux, in Bucuresti, miercuri, 3 august 2011. RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO

Decizia luată acum de Primăria Timişoara, care a suspendat vânzarea-cumpărarea de locuinţe din fondul locativ, a fost luată după o anchetă demarată în primăvară de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În aprilie, mii de documente au fost ridicate de procurorii anticorupţie de la Primăria Timişoara, acestea fiind transportate la Bucureşti, pentru a fi verificate. Dosarul DNA vizează vânzarea de locuinţe în baza Legii 112/1995. Verificările sunt centrate pe felul în care au fost vândute mai multe locuinţe naţionalizate, aflate în Timişoarei, unor magistraţi, procurori, poliţişti, dar şi unor familii de romi.

În urma percheziţiilor făcute în 28 aprilie, care au durat în jur de 16 ore, procurorii au plecat cu mii de documente spre sediul central al DNA. Acestea au fost încărcate în 40 de saci, într-un microbuz.

Potrivit unor surse judiciare, în baza legii 112/1995 au fost vândute mai multe locuinţe naţionalizate, aflate în centrul oraşului, unor magistraţi, procurori, poliţişti, dar şi unor familii de romi. Romii cumpărau un apartament într-un imobil naţionalizat, iar prin teroare îi convingeau pe ceilalţi proprietari să le vândă apartamentele la preţuri mici, întregul imobil intrând în posesia familiei de romi.

La Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului. Un singur clan, de exemplu, are în proprietate 144 de imobile, majoritatea fiind în zona centrală a oraşului, iar multe sunt monumente istorice.

Presa a relatat nu o dată că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, romii îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil.

Print Friendly, PDF & Email