Primăria Timișoara solicită de la Ministerul Transporturilor terenuri neutilizate din gările CFR pentru a le reamenaja

Gara de Nord Timişoara. Foto: PMT

Primarul Dominic Fritz a înaintat azi Consiliului Local un proiect de hotărâre, pentru încheierea unui parteneriat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Scopul acestuia este implementarea de proiecte de regenerare urbană a unor terenuri aflate în proprietatea CFR care acum sunt neutilizate, dar au un mare potențial pentru amenajarea de zone atractive pentru timișoreni, anunţă Municipalitatea.

 

Zonele propuse pentru regenerare urbană sunt: Ronaț Triaj, Gările Timișoara Vest, Timișoara Sud,  Timișoara Nord şi Timișoara Est şi zonele Piața 700, Piața Consiliului Europei şi liziera Pădurii Verzi (Liceul Silvic).

„Ministerul Transporturilor are, prin CFR, mai multe terenuri în Timișoara, respectiv gări și spații adiacente liniilor de tren. Multe sunt terenuri care nu mai sunt utilizate de ani buni la întregul lor potențial. Prin acest parteneriat le putem amenaja și apoi, le dăm înapoi comunității să le folosească. Vrem să creăm noi conexiuni pietonale și velo, să amenajăm noi zone verzi, să construim infrastructură pentru transport public și metropolitan cum sunt punctele de oprire pentru un viitor tren metropolitan și să integrăm rețeaua de transport feroviar cu cea de transport public din oraș prin puncte intermodale. Este un parteneriat din care toată lumea are de câștigat”, declară primarul Dominic Fritz.

În momentul de față, infrastructura feroviară străbate Timișoara de la nord-sud pliindu-se pe structura radială a orașului, spun oficialii Municipalităţii. De aceea, calea ferată se intersectează și leagă o serie de puncte importante ale oraşului (puncte din zone de locuire – Gara de Nord – Zona Iulius Town – Gara de Est – Aeroport). Adiacent căilor ferate au fost identificate zone care în prezent nu sunt utilizate în ciuda potențialului lor de exploatare. Având în vedere modificările recente de legislație Primăria Timișoara transmite că are oportunitatea de a dezvolta proiecte de regenerare urbană a acestor zone prin constituirea unui parteneriat cu Ministerul Transporturilor.

Print Friendly, PDF & Email