Primăria Timişoara, rugată să ceară Guvernului soluţii pentru refugiaţi

Consilier local: „În cazul unei invazii, cum ne descurcăm ? Cu Poliţia Locală?”

refugiati budapestaPentru că lipsesc planurile, informaţiile şi propunerile de sprijin ale Timişoarei în varianta confruntării cu un val numeros de refugiaţi, la fel ca în Budapesta, mai mulţi consilieri locali au cerut conducerii Primăriei Timişoara să ceară o informare în acest sens Guvernului. În opinia acestora, în lipsa unor acţiuni de prevenire şi pregătire, Timişoara s-ar putea trezi confruntată cu o situaţie limită, extrem de greu de gestionat.

 

Linişte totală la Guvern

Nemulţumiţi de lipsa de reacţie a Guvernului, câţiva reprezentanţi ai Consiliului Local au cerut conducerii Primăriei Timişoara să solicite de la nivel central informaţii clare cu privire la măsurile care se vor lua şi la canalele de sprijin în eventualitatea în care Timişoara s-ar trezi confruntată cu o criză a refugiaţilor similară celei din Budapesta. „Acest Guvern a rezolvat problemele bătrânilor, ale copiilor şi acum se ocupă de cetăţenii străini. Nici măcar nu ştim cine sunt aceşti cetăţeni, sunt refugiaţi, sunt imigranţi, sunt terorişti, pentru că nu e normal ca acest Guvern să nu ne informeze corect. Şi dacă îi relocăm în Timişoara, să ştim din ce bani vor fi finanţaţi şi cum se va face această integrare. Noi ca timişoreni trebuie să luăm o hotărâre, mai ales în Consiliul Local, prin care să ne exprimăm punctul de vedere, suntem sau nu de acord, pentru că nu ne putem juca cu viaţa timişorenilor”, s-a precizat în Consiliul Local.

Consilierii care au solicitat Primăriei Timişoara să ceară explicaţii şi lămuriri de la Guvern apreciază că trebuie „să ne spunem şi noi punctul de vedere şi chiar să avem un proiect de hotărâre în legătură cu aceasta, să ne exprimăm clar ce vrem să facem: avem posibilitatea să-i cazăm sau nu?”

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi-a exprimat opinia pe această temă, spunând că ar fi normal ca resursele şi interesul autorităţilor, şi la nivel local, şi central, să se îndrepte spre priorităţile şi nevoile cetăţenilor români. „Nu mi-aş dori ca în loc să ne ocupăm de problemele pe care le avem şi în Timişoara şi în judeţul nostru şi în întreaga ţară, să ne ocupăm de problemele altora. Sigur că unele obligaţii derivă din apartenenţa noastră la Uniunea Europeană şi, câtă vreme suntem şi parte la decizii, indiferent dacă deciziile sunt în acord cu punctele noastre de vedere ca stat, sau nu, atunci trebuie să le şi respectăm. Altminteri nu e în regulă să fim consideraţi ţară de mâna a doua, care execută pur şi simplu ce i se ordonă şi să ne complicăm existenţa şi aşa complicată, ocupându-ne de alţii, când îi avem pe ai noştri destui”, a declarat Nicolae Robu.

În opinia sa, înainte de atenţia pentru problema refugiaţilor, ar trebui să existe preocupări pentru problemele minoritarilor romi. „Noi nu putem nega că avem o problemă cu etnicii romi neintegraţi în comunitate. Problema o avem nu pentru etnia lor, ci pentru că s-a întâmplat ca majoritatea să trăiască cu un statut precar, să fie marginalizată, să nu aibă locuri de muncă, să nu-şi trimită copiii să fie educaţi. Componenta înstărită, din păcate, într-o mare parte a ei tot datorită faptului că nu a ajuns la un nivel de emancipare suficient nici nu ştie cum să-şi folosească averea într-un sens pozitiv şi se autopoziţionează şi ea într-o dizarmonie cu majoritatea populaţiei, indiferent de etnia celorlalţi şi toate aceste probleme noi nu am putut să le rezolvăm”, a mai menţionat Nicolae Robu

Consilier local: „Să ne spună Guvernul dacă se vor aloca bani şi de unde”

Petrica FolicaConsilierii locali care au solicitat lămuriri de la nivel central spun că trebuie insistat pe acest se demers, înainte să se ajungă la Timişoara într-o situaţie extrem de greu de gestionat.

Consilierul local Petrică Folică se declară nemulţumit de faptul că, deocamdată, nu există nicio clarificare din partea Guvernului, legată de Timişoara, şi, în general, de zona de vest. „Am vrut ca Primăria Timişoara să solicite informaţii de la Guvern, să ne spună dacă se vor aloca bani, când, cum, şi de unde. Nici măcar nu există informaţii clare – sunt refugiaţi – în condiţiile în care refugiaţii dintr-o zonă de conflict se duc în ţările vecine – sau sunt imigranţi, care au un alt statut? Conform unor informaţii date publicităţii, 25% sunt sirieni, restul sunt pakistanezi, afgani şi aşa mai departe – ţări cu anumite problematici. Mulţi nu au documente de identitate, nu ştim cine sunt. Şi ne-am putea trezi la Timişoara cu o situaţie chiar mai gravă decât cea de la Budapesta”, mai spune Petrică Folică.

În opinia sa, lipsa unei reacţii a autorităţilor ar putea avea consecinţe majore mai târziu. „Acest Guvern a rezolvat toate probleme sociale de pe plan intern, şi îşi permite să se ocupe de refugiaţi. Dacă ne trezim cu un val de refugiaţi la Timişoara, cu cine gestionăm situaţia? Cu Poliţia Locală? Guvernul, dacă se consideră capabil să rezolve această situaţie, să spună câţi bani alocă Timişoarei pentru asta, şi apoi să se vorbească despre relocări, pentru că mai nou, inventăm şi cuvinte”, consideră alesul local.

 

Print Friendly, PDF & Email