Mega-ofertă de primăvară

Primăria Timişoara, ofertată să cumpere acţiuni la o societate asociată la falimentarei Politehnica

Poli_TimisoaraCu ceva întârziere, faţă de Consiliul Judeţean, Primăria Timişoara s-a înscris în urmă cu doi ani în masa credală în procesul de insolvenţă de la Tribunalul Timiş, menit să recupereze măcar o parte din datoriile rămase în urma fostei echipe Poli. În aceste condiţii, este stranie oferta primită de Municipalitate, de a cumpăra un pachet de acţiuni de la o firmă aflată în asociere cu fosta societate finanţatoare, aflată în insolvenţă.

 

O ofertă surprinzătoare

În contextul scandalului imens legat de confirmarea în instanţă a prejudiciului legat de finanţarea fostei echipe de fotbal Politehnica Timişoara, Primăria Timişoara a primit o ofertă surprinzătoare de a cumpăra un pachet de acţiuni la o societate asociată la SC Politehnica Timişoara SA – firma care a administrat fosta echipă de fotbal, şi care e în insolvenţă. La rândul ei, societatea cu pachetul de acţiuni scos la vânzare, CSF Club Universitar Politehnica Timişoara, este şi ea în insolvenţă, iar propunerea i-a fost înaintată Primăriei Timişoara de către  casa de insolvenţă care se ocupă de dosarul său.

Propunerea s-a materializat sub forma unei adrese trimise Consiliului Local de a se vinde pachetul de 1.758.278 de acţiuni deţinute la CSF Club Universitar Politehnica Timişoara în cadrul Politehnica Timişoara SA – celebra societate finanţată de către Primărie. Acţiunile reprezintă 20,28% din capitalul social al Politehnica Timişoara SA, şi s-ar dori să se vândă la preţul de 10 lei acţiunea, valoarea totala a pachetului fiind de 17.582.780 de lei.

Evident că în contextul noului scandal legat de prejudiciul finanţării fostei echipe, la Primărie nimeni nu mai este dornic să se lege la cap cu o achiziţie de acest gen. Am făcut o notă, am verificat, este vorba de fuziunea echipei domnului Iancu, e cu palmaresul, cu celelalte. Ei sunt intraţi în faliment”, spune secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, care susţine că s-a făcut doar o informare la nivelul Consiliului Local, ca o notificare legată de intenţia de vânzare.

În acest context, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că este vorba despre o altă structură sportivă, „care a fost în combinaţie cu societatea comercială a lui Marian Iancu pentru gestiunea fostei Poli. Şi acum se vând acţiunile. Societatea este în faliment şi în acest context se vând acţiunile. Nu cred că există interes de cumpărare de acţiuni, consilierii se pronunţă, eu nu îi îndemn. Am fost doar înştiinţaţi că se vând acţiuni”.

Având în vedere actuala conjunctură legată de finanţarea fostei echipe Poli, este greu de crezut că Primăria Timişoara va da curs unei asemenea propuneri.

Dosarul insolvenţei finanţatoare a fostei echipe Poli, judecat la Bacău

Între timp, dosarul de la Tribunalul Timiş, unde se judecă insolvenţa firmei care a administrat echipa Politehnica Timişoara, a fost strămutat… la Bacău, urmând să se judece felul în care autorităţile locale din Timiş, parte în acest proces, mai pot recupera câte ceva de la firma care a administrat ani buni „echipa fanion a Timişoarei”. În februarie, Tribunalul Timiş a anunţat, la ultimul termen din procesul judecat aici, că strămută dosarul la Tribunalul Bacău, din dispoziţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Aici instanţa a apucat să judece într-un singur termen, la care s-a decis că se amână cazul, următorul termen fiind fixat pentru data de 19 iunie.

În acest proces, masa credală, adică toţi cei care mai speră să recupereze banii datoraţi de fosta societate, este formată din peste 40 de creditori. Primii pe listă sunt, după cum era de aşteptat, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş, care speră să recupereze datoriile rămase către bugetul de stat de fosta societate, şi Consiliul Judeţean Timiş, individual şi prin Direcţia de Prestări Servicii Timiş. Reprezentanţii Direcţiei de Prestări de Servicii din subordinea administraţiei judeţene spun că a rămas neachitată chiria pentru stadion pe o perioadă destul de lungă de timp. Deşi nu a fost iniţial înscrisă la masa credală, Primăria Timişoara a revendicat şi ea datoriile rămase neplătite de pe urma fostului club. 

Cât se va mai putea obţine în urma acestei proceduri prelungite de insolvenţă se poate anticipa de pe acum. La primele termene, instanţa a trebuit să ceară imperativ societăţii ajunse în insolvenţă să-şi timbreze o cerere depusă la dosar cu 120 de lei taxă judiciară de timbru şi 0,3 lei timbru judiciar, sub sancţiunea anulării acesteia. Pe parcursul anului trecut, procedura, în loc să se simplifice şi să se apropie de soluţionare, s-a complicat, prin contestaţiile făcute legate de masa credală. Culmea e că şi societatea în sine a contestat felul în care a fost constituită masa credală pentru propria insolvenţă, solicitându-se studiul contestaţiilor depuse de creditori la tabelul preliminar de creanţe. Printre creditori se numără inclusiv fostul finanţator Marian Iancu, aflat acum în penitenciar, şi patru societăţi din grupul de firme cu care a fost asociat. În 2012, încă de la primele faze ale procesului de preluare a echipei Politehnica Timişoara de către administraţia locală şi cea judeţeană, datoriile reprezentau un subiect sensibil. Pentru că, nici fosta conducere a clubului, nici CJ Timiş, nici Primăria nu s-au arătat dornice să le preia, societatea care administra clubul a iniţiat procedura de insolvenţă.

Prejudiciu fără vinovaţi

Simion Mosiu semiprofil Foto PDL TimisPe lângă acest proces de insolvenţă, un subiect intens discutat în aceste zile legat de fosta echipă Poli este confirmarea de către Curtea de Apel a prejudiciului estimat de către Curtea de Conturi în cazul finanţării fostei echipe Politehnica de către Primărie.

Curtea de Apel Timişoara a decis să respingă recursul făcut de Primăria Timişoara în dosarul privind finanţarea echipei Poli, după ce Municipalitatea contestase în instanţă raportul Curţii de Conturi prin care se stabilise că societatea finanţatoare a lui Marian Iancu, SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, a primit bani în mod nelegal de la bugetul local. Deşi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, ca şef al Serviciului Juridic al Primăriei, a încercat să convingă instanţa că prejudiciul constatat de Curtea de Conturi nu este unul real, şi a susţinut chiar el o pledoarie pe această temă în faţa judecătorilor, rezultatul a rămas acelaşi.

Practic,decizia Curţii de Apel Timişoara confirmă sentinţa iniţială dată de Tribunalul Timiş în anul 2014, confirmând decizia din 2012 a Camerei de Conturi a Judeţului Timiş prin care s-a stabilit că fost echipă Poli nu a primit bani în mod legal de la bugetul local.

Miza este una foarte mare, de peste 31 de milioane de lei, adică şapte milioane de euro care, fiind prejudiciu, se presupune că ar trebui recuperat sau stins din bugetul local.

Acţiunea prin care Primăria contestă constatările Curţii de Conturi legate de finanţarea fostei echipe Poli, a fost înregistrată în prima fază la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Timişoara, în mai 2013. În acelaşi an, această instanţă a admis excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Timişoara şi a declinat competenţa de soluţionare a cererii în favoarea Tribunalului Timiş. Unde, după un şir de amânări, acţiunea de contestare a Primăriei a fost respinsă. S-a făcut însă apel, iar litigiul s-a reîntors la Curtea de Apel Timişoara, unde Primăria a pierdut din nou.

Amuzant este că abia la ultima şedinţă de plen a Primăriei Timişoara, probabil existând conştientizarea amplorii mizei, s-a înaintat în plen un Proiect de hotărâre prin care se solicita angajarea unui avocat sau a unei case de avocatură, avansându-se în acest sens ipoteza achitării unui onorariu de… 800 de euro, ridicol raportat la suma care era, de fapt, miza procesului.

„Acum e greu de apreciat cum se va recupera acel prejudiciu, ţinând cont că, potrivit declaraţiilor făcute pe această temă, nu există vinovaţi. Este, de asemenea, extrem de ciudat că Prefectura nu a constatat ani de zile că s-ar fi comis vreo ilegalitate cu această finanţare, şi Curtea de Conturi a controlat de vreo trei schema de finanţare a echipei, şi a apreciat că e în regulă, după care a patra oară a ajuns la concluzia că nu respectă legea”, spune consilierul local PNL (fost PDL) Simion Moşiu.

Alesul local precizează că situaţia din prezent este una foarte neplăcută, pentru că, de fiecare dată când au votat finanţări pentru fosta echipă, consilierii au fost asiguraţi de către Serviciul Juridic, respectiv de către secretarul Primăriei, care coordonează acest serviciu, că totul este perfect legal.

Simion Moşiu mai afirmă că, acum, consilierii locali pot să spună că nu mai au nicio încredere în avizul Serviciului Juridic sau al secretarului, că acesta nu mai înseamnă nimic şi că serviciile de constatare a legalităţii ar trebui externalizate, cel puţin în cazul unor hotărâri de Consiliu Local cu miză mare. „Situaţia e ciudată, în condiţiile în care după atâţia ani, şi atâtea avize, discutăm dacă a fost legal sau nu. Consilierii locali nu e normal să aibă suspiciuni în aceste condiţii? Dacă este contestat şi anulat şi avizul Prefecturii, şi al Serviciului Juridic, probabil că de acum acest gen de decizii de finanţare ar trebuie vizate direct de către DNA. Oricum, pe această temă este panică în Primărie”, mai afirmă Simion Moşiu.

Print Friendly, PDF & Email