O parte din suma de cinci milioane de lei, promisă de Guvern ca sprijin pentru finanțarea lucrărilor la noul corp de clădire a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, a ajuns în conturile DSP Timiș. Pentru a crea cadrul legal care să permită utilizarea acestor bani de către Primăria Timișoara, instituția a semnat, acum două săptămâni, un acord cu DSP. Acesta ar trebui, a explicat edilul Nicolae Robu, să creeze premisele achitării lucrărilor cu bani de la bugetul de stat. Și aceasta în condițiile în care Primăria Timișoara a achitat deja, din venituri proprii, trei milioane de lei.
Lungul drum al banilor guvernamentali, de la promisiuni electorale la faptă
Primăria Timișoara a semnat acum două săptămâni un contract cu Direcția de Sănătate Publică Timiș, prin care au fost create, din punct de vedere legal, premisele pentru ca Municipalitatea să poată primi sprijin din partea Ministerului Sănătății, prin DSP Timiș, pentru finanțarea lucrărilor de construire a noului corp de clădire a Spitalului Clinic de Copii „Louis Țurcanu”.
Edilul Nicolae Robu a precizat și că, până în acest moment, Primăria Timișoara a achitat, din venituri proprii, pentru efectuarea unor lucrări la obiectivul menționat, suma de trei milioane de lei, prima plată efectuându-se în luna iulie a acestui an, potrivit informațiilor oferite de edil. „Între timp, am mai primit zece ordine de plată”, informează primarul Nicolae Robu, adăugând că documentul semnat acum două săptămâni între Primărie și DSP Timiș creează un cadru legal în baza căruia ar fi posibilă efectuarea unor decontări.
Ar exista, în aceste condiții, a explicat edilul, premise pentru ca o serie de plăți efectuate deja de la bugetul local să fie decontate. Dar nu există încă certitudini în acest sens. „Noi nu vorbim doar despre construirea unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii, ci chiar construim un nou corp de clădire la Spitalul de Copii Louis Țurcanu”, spune edilul, menționând că e nevoie de fapte, nu de vorbe goale pentru materializarea unui astfel de demers și că, pentru ca Ministerul Sănătății să poată să susțină financiar acest proiect, a fost nevoie de acest contract semnat între DSP și beneficiar (Primăria Timișoara – n.r.), document în baza căruia să poată fi alocate fonduri din totalul celor cinci milioane de lei promiși de către Guvern. „DSP Timiș nu avea prevăzut în bugetul pentru acest an un astfel de obiectiv”, precizează Nicolae Robu, adăugând că drumul către obținerea propriu-zisă a fondurilor este destul de anevoios și că a existat până în acest moment multă retorică politică pe acest subiect, fiind întreprinse, însă, puține demersuri legale.
„Cei care nu au făcut în viața lor nimic rămân în ignoranța lor”, a declarat edilul, precizând că nu dorește să facă referiri concrete la persoane, dar evocând aluziv persoana fostului viceprimar al orașului, actualul deputat PSD Sorin Grindeanu, care, prin intermediul unei campanii mediatice menite să îl propulseze în Parlament, le-a promis timișorenilor, în decembrie 2012, că va finaliza noua construcție a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”.
Edilul Nicolae Robu a explicat și că, pentru efectuarea de plăți din buget, DSP Timiș trebuie să includă în bugetul propriu susținerea acestui obiectiv, întrucât, a mai informat edilul, în cazul tuturor instituțiilor publice, este necesară întocmirea unor fișe de obiectiv, cu specificarea unor parametri tehnico-economici și cu menționarea explicită a surselor de finanțare de la bugetul de stat și din veniturile proprii.
Banii promiși de Guvern, alocați în baza unor înțelegeri verbale
„Am trimis Guvernului două adrese prin care am solicitat să asume un procent din finanțarea totală a acestui obiectiv, cu menționarea unor termene de plată”, afiră primarul, argumentând că doar printr-o asumare publică, efectuată în baza unor documente, se poate vorbi despre certitudini în ce privește susținerea concretă, cu suma de cinci milioane de lei indicată de Guvern, a construirii noului corp de clădire a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”.
În absența unor astfel de asumări concrete, bazate pe documente scrise, a mai explicat edilul, pot exista situații în care sumele prevăzute a fi alocate să nu se regăsească la nivel de plăți efective, întrucât există și finanțări ce nu se materializează, pentru că, în timpul execuției bugetare propriu-zise, se pot înregistra abateri sau pot apărea situații în care ordonatorul de credite să considere că e mai important să aloce sumele prevăzute către alte obiective.
Acesta este și motivul pentru care pot apărea uneori discordanțe între prevederile bugetare și execuția finală, explică edilul Nicolae Robu, care a precizat și că nu cunoaște în acest moment dacă există posibilitatea de a converti plățile efective efectuate din venituri proprii ale Primăriei în plăți efectuate de la bugetul de stat, pentru a dobândi în acest fel certitudinea faptului că Municipalitatea va putea beneficia de bani alocați de la bugetul de stat.
Recent, Primăria Timișoara a anunțat că a mai finalizat, din venituri proprii, o investiție de 400 000 de lei în beneficiul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, constând în inaugurarea unei linii de porționare a hranei și a unei linii de spălare a veselei la standardele de igienă care sunt impuse unei unități de profil.
DSP Timiş, un intermediar pe lungul traseu al banilor alocaţi teoretic
Totuşi, banii alocaţi de Guvern pentru construirea noului corp de clădire a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, din Timişoara, nu au fost viraţi nici în contul DSP Timiş, instituţiei revenindu-i doar rolul de a prelua de la Primăria Timişoara devizele pe care figurează toate cheltuielile pe care Municipalitatea le-a efectuat până în acest moment. Ulterior, aceste devize vor fi transmise la Bucureşti, de unde se va face decontarea sumelor deja cheltuite.
Purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Dana Şpac, spune, în ceea ce priveşte subiectul presupusei alocări de către Guvern a unei sume de bani pentru finanţarea lucrărilor la corpul nou de clădire a Spitalului Clinic de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara, că atribuţiile DSP Timiş constau în a prelua şi a înainta către Bucureşti toate devizele de cheltuieli care au fost efectuate până acum. “Banii sunt alocaţi pe hârtie (în contul DSP Timiş – n.r.). Ei există la Bucureşti şi lucrările efectuate vor fi decontate. (…) Aceasta este procedura. Primăria trebuie să înainteze spre noi devizele, iar Bucureştiul dă OK-ul. Banii vor fi repartizaţi Primăriei după ce DSP primeşte devizele cu semnăturile celor implicaţi. Apoi se decontează suma cheltuită”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Dana Şpac.
Aceasta nu a făcut referiri concrete la suma exactă care ar fi alocată de către Guvern pentru lucrările de la Spitalul de Copii din Timişoara, explicând doar că există un act normativ care prevede alocarea de la bugetul de stat a sumei de cinci milioane de lei pentru lucrările la Corpul B al Spitalului Clinic de Copii din Timişoara. „Primăria Timişoara trebuie să depună la DSP Timiş toate documentele care atestă plăţile efectuate, pe care să figureze semnăturile beneficiarului lucrării (Primăria Timişoara – n.r.) şi semnăturile tuturor furnizorilor de servicii de până acum, adică furnizorii de materiale, diriginţii de şantier etc. Banii cheltuiţi vor fi decontaţi. Asta e procedura”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSP Timiş Dana Şpac.
Întrebată dacă nu ar fi existat modalităţi legale mai puţin complicate, care să nu presupună un parcurs birocratic atât de sinuos al banilor, iar fondurile alocate de la bugetul de stat pentru proiectul construirii noului corp de clădire al Spitalului de Copii să fi fost transferate direct în contul Primăriei Timişoara, purtătorul de cuvânt al DSP, Dana Şpac, declară că procedura nu e complicată, adăugând că “DSP este o instituţie de tehnocraţi, de profesionişti”, care îşi propun să rămână la distanţă de jocul politic şi, prin urmare, “nu discutăm variante, pentru că eu nu sunt în măsură să discut alte variante”.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii: “Problema, în acest moment, e a Primăriei”
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii “Louis Ţurcanu”, din Timişoara, medicul Mihai Gafencu, a declarat că în bugetul de anul acesta al spitalului banii nu se regăsesc: „În contul nostru de la Trezorerie, aceşti bani nu sunt în acest moment”. Acesta precizează, însă, că „spitalul trebuie exclus din această discuţie. Problema, în acest moment, e a Primăriei. Dacă banii există sau nu există, e problema Consiliului Local. Pentru că instituţia contractuală e Consiliul Local al Primăriei Timişoara”.
În ceea ce priveşte circuitul banilor şi modalitatea concretă prin care fondurile alocate de Guvern pentru lucrările aflate în curs vor ajunge în bugetul Primăriei Timişoara şi dacă ei vor trece sau nu, în prealabil, prin conturile DSP Timiş sau vor ajunge direct de la Ministerul Sănătăţii în contul Primăriei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Louis Ţurcanu a precizat că subiectul acesta nu reprezintă responsabilitatea spitalului, aceasta fiind o chestiune procedurală, care va fi decisă de către factorii angrenaţi direct în derularea proiectului.
Ultimele comentarii