Primăria Timișoara începe campania de sterilizare gratuită a câinilor

Sursă foto: PMT

Municipalitatea timişoreană anunţă că a încheiat procedura de atribuire a contractului de concesiune a serviciilor medical-veterinare de sterilizare a câinilor aparținând rasei comune și metișilor acestora. Astfel, din 1 martie va demara campania pentru sterilizarea gratuită a 2500 de câini ai căror proprietari au venituri mici.

 

Dăm startul la campania prin care sprijinim persoanele care au venituri mici să-și sterilizeze câinii care nu sunt de rasă. Scopul nostru principal e clar: să prevenim azi abandonul de pui, care devin câinii vagabonzi de mâine. Apoi, vine vorba de respectul pe care trebuie să-l acordăm animalelor care sunt în grija fiecăruia dintre noi, să oferim ajutor persoanelor care nu au mijloacele financiare necesare și, astfel, să controlăm populația canină”, transmite primarul Dominic Fritz.

Reprezentanţii Mubnicipalităţii reamintesc că responsabilitatea față de animalele revine în mod direct proprietarilor: „Prin sterilizare, adopție și îngrijirea corespunzătoare a animalelor de companie, devenim parte din soluția care vizează atât siguranța persoanelor în spațiile publice, cât și oferirea unei vieți civilizate pentru companionii noștri canini. Îngrijirea post-operatorie este asigurată de către deținătorul câinelui, în spațiu privat și necesită atenție deosebită din partea proprietarului, pentru a evita complicații.”

Vor fi sterilizate gratuit animalele ai căror stăpâni, persoane fizice, au venituri sub salariul mediu brut și domiciliul sau reședința în Timișoara. Proprietarii de câini care se încadrează în condițiile programului se pot înscrie la Compartimentul Protecția Animalelor, din cadrul Primăriei Timișoara, prin e-mail, la adresa: alexandra.pintea@primariatm.ro, începând cu data de 1 martie 2023. În cazul în care proprietarul nu are acces la o adresă de e-mail validă, înscrierea în programul finanțat de Primăria Municipiului Timișoara se poate face și la numărul de telefon 0741 117 500.

Pe adresa de e-mail sau la numărul de telefon menționat, proprietarul va comunica: numele și prenumele, adresa de domiciliu sau de reședință, datele de contact și numărul de microcip al câinelui. După înregistrarea și verificarea documentelor, proprietarului i se va elibera un bon de ordine cu care se va putea programa și prezenta la cabinetul veterinar.

Ulterior, proprietarul se va prezenta, în termenul comunicat, la cabinetul veterinar, în vederea sterilizării animalului de companie, cu următoarele documente: cartea sa de identitate care să ateste domiciliul sau reședința în Timișoara, carnetul de sănătate al câinelui, care atestă microciparea şi dovada veniturilor sale, în valoare mai mică decât salariul mediu brut, în conformitate cu legislația în vigoare (adeverință, cupon de pensie, declarație pe proprie răspundere).

În cazul în care câinele nu este microcipat, individualizarea și înregistrarea pot fi făcute în ziua sterilizării, costurile fiind suportate de către proprietar.

Sterilizarea, subliniază oficialii Primăriei, este singura modalitate umană și dovedit eficientă pentru controlul populației canine și pentru prevenirea abandonului animalelor de companie. Procedura de sterilizare are ca avantaje evitarea înmulțirii necontrolate, creșterea calităţii vieții animalului, prin prevenrea unor afecțiuni, şi ameliorarea temperamentului posibil agresiv al acestuia.

Costurile aferente serviciilor de sterilizare sunt achitate din sume alocate de la bugetul local. Valoarea totală estimată a contractului este de peste 250.000 de lei, sumă care va asigura contravaloarea sterilizării pentru aproximativ 2500 de câini, pe o perioadă de doi ani.

Print Friendly, PDF & Email