Primăria Timişoara înăspreşte sancţiunile pentru produsele de import găsite în pieţele volante

legume-si-fructePrimăria intenţionează să înăsprească sancţiunile pentru comercializarea produselor agricole de import în pieţe, stabilind noi sancţiuni şi amenzi. Pe de altă parte, reprezentanţii SC Pieţe SA spun că, atâta timp cât comercianţii au atestate de producător eliberate de Primării, este dificil să se facă dovada faptului că vând marfă de import. 

 

Un regim mai restrictiv

Dacă este de notorietate faptul că pieţele agro-alimentare din Timişoara au ajuns să fie controlate de intermediari, aşa-numiţii bişniţari, Primăria Timişoara doreşte un regim mai restrictiv, măcar pentru pieţele volante din oraş.

Într-un proiect de regulament modificat, pregătit pentru următoarea şedinţă de plen, Primăria prevede ca şi contravenţie comercializarea în piaţa ţărănească a produselor agroalimentare provenite din import sau a produselor care nu sunt cuprinse în obiectul de activitate al pieţei.

Abaterile se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 2.500 de lei şi cu puncte de penalizare, în urma acumulării a trei astfel de puncte comerciantului fiindu-i interzis dreptul de a mai comercializa produse agroalimentare în pieţele volante din Timişoara, pentru o perioadă de 12 luni. Interdicţia se aplică nu doar titularului, ci şi tuturor membrilor familiei consemnaţi în carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Primăria mai sancţionează şi neafişarea la loc vizibil a unei copii a atestatului de producător, dar şi neprezentarea atestatului de producător şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol la solicitarea organelor de control.

„Teoretic în aceste pieţe volante nici nu ar trebui să vorbim de comercianţi, ci doar de producători. Problema este că, indiferent că s-a schimbat numele documentului care atestă provenienţa mărfii, din certificat de producător în atestat de producător, eliberarea acestuia de către Primării a rămas la fel, fără un sistem eficient de control. Şi în aceste condiţii este foarte greu să dovedim că un producător vinde, de fapt, marfă de import. În urmă cu ceva timp putem să ne dăm seama după ambalaje. Acum, de exemplu, şi la noi cartofii se ambalează în săculeţi, la fel ca în Ungaria”, spune Victor Ştefan, directorul. SC Pieţe SA.

 

Sancţiuni în premieră, cadru legal valabil de doi ani

În septembrie, în urma unui control făcut în Piaţa Iosefin, Poliţia Locală a impus, în premieră, o interdicţie de vânzare de doi ani pentru doi vânzători care vindeau legume fără etichete care să confirme provenienţa mărfii. Sancţionarea s-a făcut în baza unei hotărâri de consiliu local din 2014, care prevede că este contravenţie neafişarea etichetelor tipizate pe toate produsele expuse spre vânzare în incinta pieţelor agroalimentare din Timişoara şi înscrierea de date eronate pe etichetele care însoţesc produsele expuse spre vânzare.

Potrivit aceleiaşi hotărâri, comerciantul care a fost amendat primeşte un punct de penalizare, iar celui care acumulează trei puncte de penalizare i se interzice, timp de un an, rezervarea, închirierea sau utilizarea pe bază de tichet de taxare a unei mese în incinta oricărei pieţe aflate în administrarea Pieţe SA.

Este, însă, greu de înţeles de ce respectiva hotărâre nu a fost aplicată până în prezent, deşi ar fi putut fi folosită inclusiv pentru eliminarea bişniţarilor din pieţele timişorene, pentru că lumea ar fi avut rezerve la achiziţionarea unor produse de import de la intermediari.

Print Friendly, PDF & Email