Primăria Timișoara implementează opt proiecte votate de timișoreni în cadrul acţiunii „Timișoara decide!”

Primăria Timişoara anunţă încheierea etapei de vot a primei edițiii a bugetării participative, acţiune organizată de Primăria Timișoara sub denumirea „Timișoara decide!”.

 

„Este prima campanie în care timișorenii au putut nu doar să voteze, ci s-au și implicat direct în propunerea proiectelor care să crească nivelul calității vieții din comunitatea lor. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat. Am primit peste 50 de proiecte de o calitate excelentă și chiar dacă banii ajung doar pentru opt dintre ele, nu aruncăm nimic la gunoi. Dimpotrivă, am rugat echipa din Primărie să «adopte» în proiectele pe care le facem, cât mai multe din propunerile primite. Mă bucur că am inițiat acest mecanism de bugetare participativă, prin care să primim cât mai multe propuneri care să îmbunătățească și calitatea proiectelor gândite în pimărie, dar și viața în cartiere”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Susținătorii proiectelor câștigătoare și-au exprimat dorința de implementare a acestora atât prin vot, cât și prin comentariile înregistrate pe paginile proiectelor. Aproape toate proiectele care s-au încadrat în bugetul de anul acesta au primit peste 1.000 de voturi şi vor fi finanţate cu câte 400.000 de lei de către Primărie. Acestea sunt:

Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu – 1.465 voturi. Proiectul, iniţiat de Alin Ciobanu, prevede instalarea de dispozitive GPS în mijloacele de transport în comun ale STPT aflate pe traseu, preluarea informațiilor în timp real pe un server centralizat și afișarea acestora pe o hartă electronică a orașului/zonei metropolitane, cu posibilitatea de a filtra după numărul liniei/liniilor de transport de interes pentru utilizator.

Toalete publice în parcuri – 1.399 voturi. Proiectul a fost iniţiat de Silvia Cristina Nicoară şi vizează construirea unor toalete publice în Parcul Pădurice și reabilitarea toaletelor publice existente în Parcul Botanic și Parcul Carmen Sylva.

Îmbunătățirea calității pistelor de biciclete (cel mai des folosite) – 1.254 voturi. Proiectul, inițiat de Radu Braniscan, are în vedere eliminarea bordurilor înalte de la trecerile de pietoni sau de la intersecțiile străzilor prin aducerea lor la același nivel.

Laboratorul digital – 1.200 voturi. Proiectul, inițiat de Maria Gurzun, vizează dotarea acestui laborator digital inteligent cu tehnologie de ultimă generaţie: calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboţi educaţionali multifuncţionali, imprimante 3D, ochelari VR, la care vor avea acces gratuit toţi elevii şcolilor şi liceelor din Timișoara. În timpul petrecut în laborator, ei vor fi ghidaţi de membri ai echipei Liceului de Informatică „Grigore Moisil” – unde va şi fi amenajat – care îi vor ajuta să folosească echipamentele și alături de care vor experimenta învățarea creativă și transdisciplinară.

Păduri urbane miniaturale – 1.187 voturi. Proiectul, inițiat de Andrei Popescu, vizează extinderea de spații verzi prin amenajarea de păduri urbane miniaturale în diverse locuri ale oraşului. În funcție de încadrarea în buget sunt propuse următoarele zone: Piața Consiliul Europei, Pasajul Jiul, zona locomotivei, intersecția Punctele Cardinale, intersecția Bărnuțiu – Kogălniceanu, intersecția Aradului, Alexandrescu, Marginii,, intersecția Rebreanu, Brancoveanu, intersecția Rebreanu, Șagului, vecinătatea Shopping City, bulevardul Dâmbovița – depou STPT, zona AEM.

Hub educațional comunitar incluziv Școală-Familie-Comunitate – 1.108 voturi. Proiectul, inițiat de Mirela Scorțescu, prevede organizarea hub-ului în actualele spații de educație formală și cele verzi din proximitatea Școlii Gimnaziale nr. 30

Dotarea școlilor din Timișoara cu dulăpioare pentru elevi – 1.021 voturi. Proiectul, inițiat de Ovidiu-Adrian Chira, prevede dotarea claselor gimnaziale din școlile Timișoarei cu dulapuri, având compartimente individuale, care să le permită elevilor păstrarea în condiții optime a unor obiecte folosite preponderent la școală: manuale, caiete, penare, blocuri de desen și accesorii, echipament pentru orele de sport. Școlile propuse pentru implementare: Colegiul Tehnic „Electrotimiș”, Scoala Gimnaziala nr. 20, Școala Gimnazială nr. 27, Școala Gimnazială nr. 12, Colegiul „Constantin Diaconovici Loga”, Școala Gimnazială nr. 6 şi Școala Gimnazială nr. 18.

Treceri de pietoni mai sigure – 960 voturi. Proiectul inițiat de Andrei Cătălin Sava vizează înălțarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor, fără a aduce modificări ulterioare infrastructurii actuale și introducerea iluminatului ecologic al trecerilor de pietoni pe timp de noapte pe str. Gavril Musicescu, de la intersecția cu Calea Martirilor 1989 și până la intersecția cu str. Vasile Zbegan.

Proiectele urmează a fi implementate în funcție de specificul și complexitatea fiecăruia, iar evoluția acestora va putea fi urmărită pe pagina dedicată bugetării participative, transmit oficialii Municipalităţii.

Campania a fost promovată atât în mediul online, cât și în spațiul fizic (au fost puse afișe în mijloacele de transport în comun, în rețeaua de afișaj stradal Timpark, precum și în alte locuri publice cu trafic mai mare), fapt ce a atras aproape 40.000 de vizitatori unici pe pagina web dedicată.

Pe perioada celor 30 de zile de vot au fost înregistrate 19.258 de voturi de la 6.715 votanți, majoritatea susținând două sau trei proiecte din cele cinci voturi posibile.

 

 

Print Friendly, PDF & Email